Síla kartonu Od studentské práce až k udržitelnému byznysu

všechny fotografie: Adam Mráček

Zakladatel Kartoons, Vojtěch Beránek, se rozhodl dokázat, že karton nemusí sloužit jenom jako krabice, ale může se stát materiálem pro výrobu netradičního a plně funkčního nábytku. Výsledkem je široká škála originálních produktů od drobných dekorací až po jídelní stoly.
Kartoons klade důraz na šetrnost k životnímu prostředí, práci s recyklovaným materiálem a ryze českou výrobu. Každý kus je ručně vyráběný. Takže, co kus, to originál. Vojtěch Beránek si vzal za své dokázat, že karton má nejen osobitou estetiku, ale při vhodném zpracování i značnou odolnost a trvanlivost. Vyptávali jsme se ho více.

Pracovat s lepenkou Vás napadlo v době, kdy jste studoval. Co tomuto nápadu předcházelo? A proč tedy zrovna lepenka?

Při studentské soutěži na stavební fakultě, kde probíhala zátěžová zkouška modelů navrhovaných staveb, jsem byl překvapen, kolik toho model vyrobený právě z lepenky vydržel. To mi vnuklo nápad využít lepenku pro tvorbu nábytku. Po pořízení prvního laseru jsem objevil také nedoceněnou krásu řezu kartonovou vlnou, a tak začala vznikat první svítidla. A proč tedy lepenka? Především pro její pevnost, ale i nekonečné možnosti využití.

Hledáte upotřebení pro použitý karton. Má takový výběr nějaká pravidla? Musí být něčím například specifický? (gramáž, barva…)

Samozřejmě čím tvrdší karton, tím odolnější výrobek. Ale umíme si poradit i s měkčí lepenkou, např. dodatečným zpevněním lakem. V barvě dáváme přednost přírodnímu kartonu, ale ani to není nutnost.

Jak karton sháníte? Chodíte například osobně po sběrných dvorech? Sháníte karton také třeba v zahraničí?

Sběrné dvory neobcházím. 🙂 Ačkoliv v začátcích firmy jsem sbíral kde co, tj. i krabice u kontejnerů. Nyní ale již dlouhodobě spolupracuji s nadnárodním výrobcem obalů, od kterého beru vyřazené velkoformátové desky přímo z jejich továrny v Žebráku u Berouna. Na přání klienta také vyrábíme i z jejich obalů, např. jsme dělali sedačky z krabic od bot pro Footshop.

Hrozí, že by karton někdy mohl „dojít“?

To určitě ne. To, co já si odvezu z výše zmíněné fabriky je jen zlomek z toho, co vyprodukují.

Co byl Váš úplně první výrobek? A jak dlouho trvalo, než jste si řekl: to je ono a karton se stal Vaším hlavním výrobním materiálem.

Prvním výrobkem byl sedák. Myslím, že nejdřív přišlo vyvolení kartonu a až potom výrobek 🙂

Pracujete s recyklovaným materiálem. Dalo by se tedy říct, že jdete s trendy dnešní doby – být udržitelný. Byla to Vaše myšlenka už v době, kdy jste s Kartoons začínal? Být eko, šetřit přírodu…

Řekl bych, že mě nejprve zaujal materiál samotný a až později jsem začal objevovat, jaké všechny benefity s sebou nese. Řekl bych, že v roce 2012, kdy jsem s Kartoons začínal, udržitelnost ještě ani tolik v kurzu nebyla. V posledních letech jsem se na otázku ekologie a udržitelnosti zaměřil jak ve firmě, tak i v osobním životě a snažím se stále hledat další možné cesty k udržitelnosti.

Čím je karton specifický? Vaše výrobky jsou nejen drobnosti, ale také velké kusy nábytku. Jak to, že může být lepenka tak pevná a stabilní?

Karton je ve skutečnosti velmi pevný materiál díky skladbě vlny. My pracujeme převážně s pětivrstvou lepenkou. Vrstvením jednotlivých desek/výřezů se pak pevnost ještě zvyšuje. U velkých kusů nábytku si pak pomáháme vyztužením dřevem, zejména u sedacího nábytku. Stabilita je pak zajištěna přesným řezem a důkladným skládáním.

Vaše výrobky jsou skládané z kartonových vrstev. Jak jste přišel na přesný postup a životnost výrobků?

Z největší části metodou pokus/omyl.

Kolik kartonu jste již za dobu působení Kartoons zachránil?

To nedokážu bohužel určit. V posledních letech se pohybujeme v průměru 7 tun za rok.

Kam směřuje Vaše firma? Jaké jsou Vaše cíle a plány? Plánujete zachraňovat a přetvářet i jiný zajímavý materiál?

Ano, výroba obalů z jiných zachráněných materiálů je přesně to, čemu bychom se chtěli v budoucnu věnovat. Prozatím ale stále objevujeme nové možnosti kartonu a jeho kombinace s jinými materiály, a to zejména v oblasti obalového designu, na který jsme se v letošním roce zaměřili, a v plánu máme se mu věnovat i v budoucnu majoritně. Co se týká nových zajímavých materiálů, prozatím nosíme pouze nápady v hlavě, např.: nasávanou kartonáž, v ideálním případě vyrobenou ze zbytků z naší dílny, tudíž z odpadu.

www.kartoons.cz