Vasa Nábytek: Příběh vytrvalosti, kvality a pokory

Nábytek VASA je více než jen společnost vyrábějící nábytek. Je to příběh o odhodlání, tradici, rodinných hodnotách a nekonečné touze po dokonalosti. Je to příběh o tom, jak skromný truhlář a vynikající strojař změnili tvář českého nábytkářského průmyslu.

Dnes je Nábytek VASA jedním z předních výrobců kancelářského nábytku v České republice. Jejich produkty jsou spojeny s kvalitou a estetičností a jsou zárukou dlouhé trvanlivosti.
Na vlastní oči se o tom můžete přesvědčit v jejich showroomu v Táboře, kde vás čeká nejen kvalitní nábytek, ale také milí lidé, kteří vám rádi pomohou najít to pravé. Takže ať už hledáte nábytek do svého domova, kanceláře nebo veřejného prostoru, Nábytek VASA je volbou, které nebudete litovat.
Pavel Polívka a Jiří Mikšátko, založili společnost Nábytek VASA před 30 lety. Jejich cesta nebyla vždy snadná, ale jejich odhodlání a vášeň pro řemeslo je vedla k úspěchu. Pavel, který začal svou kariéru v truhlárně, kde byl svědkem neetického chování majitele, se rozhodl jít svou vlastní cestou. Když se Pavel setkal s Jiřím, vše začalo nabírat reálný tvar. Jednoho dne přišel do truhlárny německý přítel Jiřího s neobvyklým požadavkem – navrhnout a vyrobit nábytek podle jeho videa. Pavel tuto výzvu přijal a ukázal svou mistrovskou dovednost.

Od stodoly k průmyslovému areálu

Začátky nebyly snadné. Tito dva pánové začínali ve stodole v malé jihočeské obci Bečice. V roce 1992 oba navštívili veletrh v Itálii a inspirovali se tamním nábytkem a jeho výrobou. Stodolu postupně rekonstruovali a v roce 1993 přivezli první tři stroje na výrobu nábytku z Itálie. Bylo to první obráběcí centrum na území České republiky, které vrtalo a frézovalo.
Dne 14. 1. 1993 založili tito dva nadšenci společnost Nábytek VASA, která se rychle stala synonymem kvality a inovací v oblasti nábytku.
Výroba se na jaře roku 1994 přestěhovala do Plané nad Lužnicí. V té době byla ve společnosti zavedena práce na dvě směny, které měl pod kontrolou Pavel a vzpomíná, jak to bylo pro něj i pro jeho rodinu složité období, kdy téměř veškerý svůj čas trávil v práci. Pracoval denně od 5:00 do 22:30 a zbývající „volný čas“ věnoval stavbě domu pro svoji rodinu. „Věřil jsem, že když budu pracovat poctivě a kvalitně, moje práce přinese ovoce. Musím také poděkovat šťastným náhodám, které nám v podnikání velmi pomohly. Je to celé o troše štěstí a značné pokoře, bez které by to nešlo.“

Kvalita především

Pavel vždy zdůrazňoval, že jeho nábytek musí vydržet alespoň tři stěhování. Zdá se to být malý detail, ale je to svědectví o jeho závazku k výrobě trvanlivého a kvalitního nábytku. „Vždycky jsem se snažil vyrábět nábytek tak, aby jeho konstrukce vydržela minimálně trojí stěhování a nerozpadla se. Nechtěl jsem nikdy nikoho ošidit, vždy jsme montovali nábytek s tím nejlepším kováním a používali jsme pouze deskový materiál o tloušťce 18mm, nikoliv 16mm, jak to dělá mnoho jiných výrobců. Musel bych se za sebe stydět, kdybych do své práce nedal to nejlepší, co dokážu,“ uvádí.
Když měli tito podnikatelé možnost spolupracovat s IKEA, odmítli, protože nechtěli obětovat kvalitu svých produktů. Pavel věřil v nábytek, který vydrží generace, a toto přesvědčení je základem filozofie společnosti. V průběhu let se Nábytek VASA neustále vyvíjel. Na začátku spolupracovali s několika architekty a hledali kvalitní materiály pro svou výrobu. Nakonec se jim podařilo navázat spolupráci s rakouskými a německými dodavateli Egger a Pfleiderer, což posílilo kvalitu jejich výrobků. V roce 1999 společnost VASA zakoupila dolní areál na adrese Měšická 2697, Tábor, kde má společnost své sídlo dodnes.
Ale jak to v životě bývá, ne všechno šlo hladce. V roce 2011 došlo k rozchodu mezi oběma zakladateli. Jiří se rozhodl opustit společnost a věnovat se jiným aktivitám, zatímco Pavel pokračoval v jejich společném díle. Bylo to těžké období, protože většina zákazníků a dodavatelů byla zvyklá na jméno Mikšátko a Polívku vůbec neznala, ale Pavel věřil v kvalitu svých výrobků a v sílu své vize.

Inovace a technologie

Dnes je firma Nábytek VASA známá nejen svou kvalitou, ale také svým inovativním přístupem k výrobě. Je jednou z mála firem v České republice, která vlastní technologii PUR (ergonomické polyuretanové hrany), což je důkazem jejich neustálého hledání nových a lepších řešení. Tato revoluční PUR hrana, kterou firma vyvinula a patentovala, zvyšuje trvanlivost a komfort nábytku a zároveň dodává moderní vzhled. Vývoj této technologie trval přes pět let a stál několik milionů korun.

Nové logo společnosti & oslavy 30 let existence

Spolu s oslavami 30 let své existence představila společnost nové logo. Jeho design je odrazem aktuálních hodnot a vizí společnosti. Je to symbol tradice kvality a inovace, které jsou pro VASA klíčové.

Rodinná firma

Příběh Nábytku VASA není jen o nábytku. Je to také příběh o rodině. Pan Polívka, který věnoval svůj život této společnosti, nyní předává štafetu svým dětem, Michaele a Lukášovi. Oba mají stejnou vášeň pro řemeslo jako jejich otec a jsou připraveni vést společnost do dalších úspěšných let.
Pavel Polívka, i přes všechny překážky a výzvy, kterým čelil, zůstává skromným člověkem. “Nikdy jsem se necítil jako podnikatel,” říká. “Vždy jsem se snažil dělat to nejlepší pro své zákazníky a věřil jsem, že kvalita a poctivost se vyplatí.”

A vyplatilo se…

Nábytek VASA je dnes jedním z respektovaných výrobců nábytku v České republice. A za tím vším stojí příběh odvahy, píle a neochvějné víry v kvalitu.
Tento úspěšný příběh ukazuje, jak lze prostřednictvím tvrdé práce, vize a závazku kvalitě dosáhnout mimořádných výsledků. Nábytek VASA je příkladem toho, jak se malá truhlářská dílna může proměnit v úspěšnou firmu, která staví na tradici, inovacích a spokojených zákaznících.
Gratulujeme firmě Nábytek VASA k jejich 30. výročí a těšíme se na dalších 30 let výjimečného nábytku a inspirujících příběhů.

www.vasa.cz