Se značkou GARUDAN zvládnete ušít perfektní výrobek i vy

ANITA B je tradiční český výrobce a distributor domácích a průmyslových šicích strojů a programovatelných automatů GARUDAN, jehož počátek se traduje od roku 1996. Společnost navázala na bohaté zkušenosti v oboru průmyslových šicích strojů, které se v Boskovicích vyrábějí od roku 1938. Dnes patří mezi největší východoevropské výrobce a distributory průmyslových šicích strojů. Šicí technika GARUDAN je vyvážena do více než 25 zemí světa. Společnost ANITA B pomáhá firmám, podnikatelům, šicím dílnám i hobby švadlenkám ulehčovat výrobu tím, že jim poskytuje šicí stroje dle jejich potřeb. Nabízí široký sortiment šicích strojů pro různé druhy šití.

Firma ANITA B disponuje vlastním oddělením vývoje, konstrukcí a výrobou. Původní sortiment průmyslových šicích strojů z Boskovic rozšířila o šicí stroje šijící řetízkovým stehem (overlocky a coverlocky) a programovatelné šicí automaty. Od roku 1998 nově zahájila výrobu strojů s prodlouženým ramenem, řadu strojů GZ šijící klikatým stehem, řadu sloupových strojů GP a dalších.

Šití již není jen otázkou textilních továren a šicích dílen, proto společnost koncem roku roku 2019 přišla na trh také s novou řadou domácích šicích strojů, díky kterým si může splnit svoje představy o módě a hezkém domově i běžný občan.

Doménou jsou programovatelné a speciální šicí stroje

Doménou firmy ANITA B je výroba a vývoj programovatelných a speciálních šicích strojů, které umí realizovat pro své zákazníky řešení na míru. Stroje tohoto výrobce dosahují vysokou kvalitu a produktivitu šití. „K našim spokojeným zákazníkům například patří americká společnost DEMATRON,“ říká Ing. Radek Toul, jednatel společnosti. „Oslovila nás s požadavkem na výrobu elektronicky programovatelného stroje pro šití velmi silných materiálů s použitím klasického odstřihu (ne tavného) pro nitě do síly Nm. 6. Cílem bylo použití těchto strojů pro šití popruhů převážně v leteckém a kosmickém průmyslu (firma šijící pro NASA) a také pro šití lan a míčů na americký fotbal. Vyvinuli jsme a zkonstruovali elektronicky řízený stroj GPS/X s šicí plochou 35 x 25 cm, vycházející z naší řady strojů GPS.

Tento stroj vychází z velice úspěšného modelu GPS/G-3525, který nepoužívá ozubené řemeny, ale využívá speciální šroubovou hřídel pro rychlejší a plynulejší pohyb. Stroj je vybaven barelovým chapačem a odstřihem nití do síly 6 Nm. Tyto stroje umožňují přejít na automatizovanou výrobu, jelikož velikost šicí plochy a konstrukce stroje dovoluje šití extrémně silných materiálů bez klasických průmyslových šicích strojů. Toto řešení zvyšuje produktivitu, efektivitu a snižuje výrobní náklady.”

„Dalším spokojeným zákazníkem,“ pokračuje ve výčtu Radek Toul, „je jedna z největších obuvnických firem v Jižní Americe /Brazílie/ vyrábějící především sportovní a plážovou obuv – firma ALPARGATAS, která do celého světa dodává boty značek MIZUNO nebo TOPPER, ale také dnes již legendární „žabky“ HAVAIANAS.

V roce 2018 nás firma oslovila se zadáním výroby nového typu automatického šicího stroje, který by vyřešil problémy s šitím nových typů materiálů vyznačujících se velkou elasticitou, pružností a zhoršenou kontrolou držení v šabloně při šicím procesu.

Ve spolupráci se zákazníkem se nám podařilo během roku dokončit prototyp nového šicího automatu Garudan GPS (podtřída CF), vybaveného speciálním mechanismem ponorné patky. Ta kompenzuje flexibilitu materiálu, umožňuje lepší kontrolu držení materiálu v šabloně při šití, přináší tak možnost reagovat na nové trendy a využívat širokou škálu nových typů materiálů při zachování vysoké kvality šití. Stroj je vybaven novým typem pneumatického lineárního odstřihu nití, který je spolehlivý, přesný a vykazuje dlouhou životnost.“

GARUDAN pomáhá také v čase koronavirové epidemie, jak? To se dočtete ve 3. vydání 2020 Brands&Stories. Napsat si o něj můžete na brands@pribehyznacek.cz