Podzimní Praha pro radost…

Čas letošního podzimu skýtá jedinečnou možnost prohlédnout si Prahu v klidu a míru, bez obvyklého turistického ruchu. Ať už vás láká pražská historie, anebo puls moderní metropole, město je letošní sezónu neopakovatelně otevřené a vstřícné vůči návštěvníkům ze všech koutů Čech i Moravy. Ubytování, gastronomie, nákupy – to vše je tu nyní finančně dostupné v podstatě všem. A na rozdíl od mnoha jiných lákavých a exotických destinací je návštěva Prahy cestou do vlastní minulosti – pro mnohé té nejužší rodinné, pro všechny historicky-společenské, národní. Cestou do míst, kde se odehrávaly děje, které ovlivňovaly životy našich předků a která ovlivňují životy nás samotných.

Takových míst je napříč městem nepočítaně a Praha má díky svému geniu loci nevídanou schopnost vtáhnout návštěvníka do dějů, které po staletí hýbaly nejen Čechami, ale často i celou Evropou, a nemusí jít přitom jen o notoricky známé příběhy a postavy jako Karla IV. či Wolfganga Amadea Mozarta. Naopak, doslova každý staropražský dům, každé zákoutí má své poutavé historky a barvitou minulost. Každý byl něčím první, skoro v každém z domů Starého města pražského i Malé Strany se odehrálo něco důležitého, narodil někdo, kdo svým dílem změnil svět.

Některá z takových míst zůstávají očím návštěvníků uzavřena, z některých se stala muzea či galerie, a v jiných se dokonce můžete ubytovat a prožít nějaký čas v jejich zdech. Stát se na chvíli součástí jejich života, vdechovat atmosféru, pozorovat a vnímat detaily jejich architektury, zkrátka stát se na okamžik jejich obyvatelem, jejich přítomností.

Právě takovou možnost vám nabízí hotel Rott, citlivě vybudovaný v interiérech tzv. rottovských domů na Malém náměstí v těsném sousedství Staroměstského náměstí. Domy, které na těchto místech stávaly dříve, se jmenovaly různě: U Tří bílých růží, Pytlíkovský, U Volka, nebo U Svatého Petra. A minulost těchto míst je víc než fascinující: už na sklonku dvanáctého století tu pravděpodobně stály jedny z prvních kamenných staveb v Praze, o pár století později tady byla vytištěna vůbec první česká bible, na začátku 20. století tu vystavěli první skleněnou kupoli v Praze a byly vymalovány neorenesanční ornamenty a postavy dle nákresů Mikoláše Alše. A mohli bychom pokračovat: v obchodě se zbožím železářským rodiny Rottovy se tady objevily jako výstřelek moderní doby vůbec první lyže, které kdy byly v Praze k vidění a ke koupi. Pod střechami domů našla v 70. letech 19. století domov první Českoslovanská obchodní akademie v zemi, sídlila tu pražská statistická kancelář i poštovní úřad…

Není mnoho podobných míst v Praze, kde byste mohli být minulosti, ale i současnému městu blíže než v hotelu Rott. Přijeďte a přesvědčte se sami! Budete přivítáni milým personálem a hýčkáni pohodlím historizujících pokojů tak, aby se váš pražský výlet stal příjemným exkurzem do minulosti Prahy, radostným objevováním i klidným rozjímáním, a to se vším komfortem moderních hotelových služeb. Jen pár kroků od všech památek, muzeí i nákupních center a přitom stranou nejrušnějších míst…

www.hotelrott.cz