Opalovací krémy šetrné k přírodě i k lidem

Sluníčko přináší mnoho benefitů i pro naše zdraví, imunitu a duševní pohodu. Pobyt na něm si užívejte, i ke slunění je však potřeba přistupovat s rozumem a ideálně dodržovat alespoň základní pravidla zdravého opalování. Jak na to Vám prozradí spolumajitelka projektu biOrganica – Mgr. Andrea Vaníčková. Spojením anglického výrazu „Organic“ a jeho českého překladu „BIO“ vznikl název tohoto projektu, který se zaměřuje na hledání těch nejčistších a nejúčinnějších značek z celého světa.

Bez ohledu na to, zda jedete do země, která již opalovací krémy s obsahem rizikových látek zakázala, či nikoli, je sázkou na jistotu volit opalovací krémy čistě přírodní, šetrné nejen ke korálům, ale také k našemu tělu. Ideální volbou jsou čistě přírodní opalovací krémy s obsahem minerálních UV filtrů bez obsahu nanočástic (NON NANO).

Absolutně čisté složení na bázi pečujících rostlinných olejů a másel má poklad pokladů – 100% přírodní opalovací krémy Butterbean Organics. Pokožku nejen chrání před sluncem, ale též před vysušením a dalším poškozením. Šetrné složení je vhodné i pro nejcitlivější pokožku. Butterbean Organics je jeden z mála opalovacích krémů vhodný dokonce pro mininka od 0+. Ocení ho také lidé s reaktivní, suchou či ekzematickou pletí.

Spolehlivou ochranu SPF 30 proti UVA i UVB poskytuje čistý zinc oxide, který samozřejmě není v nanočásticích. Opalovací krém se po použití v přírodě rozloží. Butterbean Original patří k opalovacím krémům, jež vás spolehlivě ochrání, aniž by ničily korály a jinak znečišťovaly životní prostředí.

Kvůli masovému používání opalovacích krémů hrozí řadě dovolenkových destinací, že nevratně přijdou o hejna ryb a jiné přírodní krásy. Ukazuje se, že některé UV filtry likvidují korálové útesy, mohou měnit pohlaví vodních živočichů, působit jejich neplodnost nebo jinak ničit faunu a floru. Řada vědeckých studií poukazuje i na potenciální rizika pro lidské zdraví.

Naštěstí přibývá míst, kde se zákaz rizikových opalovacích krémů chystá nebo se k němu již přistoupilo. Právní úprava se v různých oblastech liší, proto je dobré se na ni podívat dříve, než si zabalíte cestovní zavazadlo.

Ať jedete kamkoli, vezmete-li si sebou přírodní opalovací krémy s (NON NANO) minerálními UV filtry, žádného porušení pravidel se bát nemusíte. Tyto produkty jsou totiž považovány za bezpečné pro korály. S jejich pomocí si můžete užívat slunění s čistým svědomím, že nepřispíváte ke znečištění životního prostředí ani vlastního těla.

JAKÉ SLOŽKY OPALOVACÍCH KRÉMŮ JSOU ZAKÁZANÉ?

Každý rok se do oceánů uvolní odhadem 14 000 tun opalovacích krémů. To odpovídá zhruba 82 000 druhům chemikálií. Řada z nich byla vědci nalezena právě v uhynulých korálech či tělech živočichů a rostlin, které tyto látky negativně ovlivnily. V neposlední řadě se chemikálie rozpuštěné v moři dostávají po konzumaci mořských živočichů do lidského organismu.
Řada vědeckých studií ukazuje, že UV filtry, ale i některé další složky opalovacích krémů se podílejí na ničení podmořského života, zejména tím, že: 

  • FATÁLNĚ NIČÍ KORÁLOVÉ ÚTESY, které jsou podstatnou součástí podmořského ekosystému. Dochází k tzv. bělení korálů, zpomalení růstu mladých korálů a narušení jejich reprodukce. Od 80. let 20. století v důsledku různých vlivů, včetně opalovacích krémů, zmizelo až 90 % všech korálových útesů.
  • NARUŠUJÍ RŮST A PROCES FOTOSYNTÉZY ZELENÝCH ŘAS
  • MOHOU SNIŽOVAT PLODNOST A REPRODUKCI U RYB, případně měnit jejich pohlaví, což hrozí i dalším podmořským živočichům.

Za složky poškozující mořský život se považují zejména syntetické UV filtry a další složky opalovacích krémů:
Oxybenzone, Benzofenone-1, Benzofenone-8, 4-methylbenzylidene camphor, 3-benzylidene camphor, octinoxate, octocrylene, ale též konzervanty jako Phenoxyethanol, Butyl Paraben, Benzyl Paraben, Ethyl Paraben, Methyl Paraben

JAKÉ UV FILTRY JSOU „BEZPEČNÉ PRO KORÁLY“?

V opalovacích krémech poskytují ochranu proti UV záření dva druhy UV filtrů – syntetické a přírodní minerální. V jejich fungování a rizicích jsou velké rozdíly. Obecně jsou za bezpečné pro životní prostředí považovány UV filtry minerální – zinc oxide (oxid zinečnatý) a titanium dioxide (oxid titaničitý), jejichž používání je doporučováno i v destinacích, kde platí omezení opalovacích krémů.

Je však potřeba dávat si pozor na trend posledních let. Kosmetické firmy začaly přírodní UV filtry přidávat do opalovacích krémů v tzv. nano formě, zejména proto, aby na povrchu kůže netvořily tak výrazný bílý povlak. Existují však studie, které poukazují na to, že i tyto jinak bezpečné UV filtry v nanočásticích mohou být ekotoxické.

Za bezpečné pro korály i životní prostředí jsou tak považovány minerální UV filtry, které nejsou v nanočásticích, tedy zinc oxide a titanium dioxide s označením NON NANO.

JAKÉ ZEMĚ OMEZUJÍ POUŽÍVÁNÍ KONVENČNÍCH OPALOVACÍCH KRÉMŮ?

Kosmetický průmysl je velmi mocný a životní prostředí v porovnání se ziskem nemá u řady firem až takovou „váhu“. Je to smutné, zejména přihlédneme-li k tomu, že škody způsobené řadou syntetických látek jsou téměř nevratné a odkládáním účinných opatření na ochranu životního prostředí přicházíme o spoustu krás naší planety.

Některé dovolenkové destinace však už kvůli opalovacím krémům nechtějí ztrácet další přírodní bohatství, proto jejich používání zakázaly, zákaz zvažují či připravují. Země se však někdy liší v tom, jaké chemické ingredience mají „na mušce“. Některým oblastem se zákaz zatím nedaří prosadit, proto alespoň mediálně apelují na turisty, aby používali minerální opalovací krémy.