Lahodný originální dárek nejen pro přátele, ale i obchodní partnery či klienty

Original Canadian XO Maple Liqueur patří do zvláštní a jedinečné rodiny whiskových likérů a je unikátní směsí čistého přírodního javorového sirupu a jemné Kanadské whisky. Díky originální receptuře si Original Canadian XO Maple Liqueur zachovává zcela výjimečné postavení na trhu a zakládá zcela novou kategorii likérů.

Firma Canadian Maple Romana Hříbala a kanadského investora Dennise Rotha koupila v roce 2013 od Kanaďanů recepturu na javorový likér a dnes prodá čtyři a půl a tisíce lahví ročně. Zhruba třetina jde na export, který směřuje především do Německa a do Holandska. Může se také pyšnit tím, že dodává i pro potřeby kanadského velvyslanectví u nás. Výrobců likéru podobného typu je velmi omezené množství a Original Canadian XO Maple Liqueurje unikátní v tom, že prakticky nemá obdoby. Pro uspokojení zvyšujícího se zájmu společnost Canadian Maple stále hledá nové zájemce o distribuci a prodej tohoto likéru.

Přestože byl tento jedinečný kanadský nápoj doposud nabízen zejména na severoamerickém kontinentě, dnes, díky novému vlastníkovi, je uváděn na evropský trh. Likér si zachovává své zcela výjimečné postavení, a to i díky tomu, že se při jeho výrobě důsledně dbá na dodržení původní receptury a tradičních technologických postupů. Je vyráběn za použití stejných surovin poskytovaných původními kanadskými dodavateli a i tím si zachovává stejnou kvalitní chuť, která jej tak proslavila mezi spotřebiteli na Severoamerickém kontinentě.

Pouze ten nejlepší javorový sirup z provincie Quebec se smí použít ke smíchání s minimálně 3 roky starou whiskou vyráběnou v provincii Alberta. Ostatní přísady, jako je líh, karamel a javorová esence jen doplňují tento základ a výsledný produkt pak nabízí jemnou, znamenitě vyrovnanou chuť, tmavě nazlátlou barvu a výraznou vůni.

Původ značky

Nápoj Original Canadian XO Maple Liqueur započal svoji kariéru jako jeden z řady produktů firmy Maple Leaf Distillers založené ve Winnipegu – Kanada, hlavním městě Kanadské provincie Manitoba. Po několika letech byla celá výroba převzata firmou Angostura Holdings Limited se sídlem na Trinidadu, která tento likér vyráběla ve Winnipegu až do roku 2009. Poté však Angostura v rámci restrukturalizace svých závodů převedla většinu výroby do jiných zemí a pobočku ve Winnipegu uzavřela. Přerušením výroby tak originálního nápoje vznikla mezera nejen na trhu, ale I v uspokojování spotřebitelské poptávky. Proto se skupina investorů z Kanady a z České republiky pokusila koupit licenci a na jejím základě I originální recepturu. Recept na Original Canadian Maple Liqueur koupil Ing. Roman Hříbal společně s kanadským investorem Dennisem Rothem po ročním vyjednávání od Angostura Holdings. V roce 2013 založili firmu Canadian Maple, která sídlí kousek od kanadského Winnipegu, ovšem výroba likéru probíhá v obci Prádlo v Plzeňském kraji, v rodinné likérce Jenčík a dcery. Tím byl Original Canadian XO Maple Liqueur zachráněn pro budoucnost.

Originální receptura

Original Canadian XO Maple Liqueur si jako originál mezi všemi whiskovými likéry zachovává zcela výjimečné postavení. Při jeho výrobě se dodržuje původní výrobní postup stejně pečlivě jako výběr těch nejkvalitnějších surovin a dodavatelů. Používají se pouze přírodní komponenty bez jakýchkoliv umělých přísad a konzervantů. K jeho doslazení se používá přírodní cukr a likér neobsahuje žádnou kukuřičnou fruktózu. Všechny ingredience pro výrobu se dováží z Kanady přes oceán do Prádla, protože výroby v Kanadě by se ekonomicky nevyplatila.

Základem likéru je čistý přírodní javorový sirup pocházející z provincie Quebec. Na získání jednoho litru sirupu je potřeba přibližně 40 litrů mízy, která se sbírá buď do jednotlivých nádob připevněných ke stromu, nebo pomocí potrubí vedoucího mízu z jednotlivých stromů do sběrné nádrže. Surová míza obsahuje pouze 2 % cukru, takže se musí vařit tak dlouho, až se zahustí a dosáhne 66 % až 67,5 % cukerného obsahu.

Další podstatnou složkou je whiskey, ale o té už více v 1. vydání Brands&Stories 2020. Nedostalo se k vám? Napište si o něj na brands@pribehyznacek.cz