Jedinečný papír GardaMatt Rough pro vaše publikace

Pokud na nás obal nebo marketingové materiály zapůsobí pozitivně i po hmatu, přeneseme hodnocení kvality podvědomě na nabízený produkt. Kvalitní papír ve vyšší gramáži je vnímán u marketingových sdělení jako hodnotnější, exkluzivnější, podnětnější a smysluplnější. Kvalitní tištěná propagace má také pozitivní dopad na vnímání cen.

Proto vám chceme představit jedinečný nenatíraný papír s drsným povrchem, na němž tisk působí jako na natíraném – knižní papír GardaMatt Rough. Vznikl za Covidu v italské papírně Cartiere del Garda a nyní je juniorem v sortimentu EUROPAPIER – BOHEMIA. spol. s r.o., který je významným velkoobchodním dodavatelem papíru, lepenky, kancelářských papírů a potřeb, obalových materiálů, hygienických produktů a úklidové chemie. V roce 2023 slaví Europapier své 30. narozeniny a jako novinku pro své zákazníky přináší právě tento vysoce kvalitní knižní papír.

Jak vznikl GardaMatt Rough

Bylo to v prvním období Covidu. Italská papírna Cartiere del Garda, tak jako každá společnost, trpěla silným poklesem zakázek kvůli tomu, že se trh hroutil… „Když jsme se snažili sehnat odbyt pro další tuny, napadlo nás vyrábět nenatírané papíry, které bychom dodávali našim strategickým partnerům,“ vypráví Alessandro Nardelli, Central Eastern Europe Sales Director Lecta Group. „Něco jednoduchého a rychle vyrobitelného. Nebyli jsme z toho sice moc nadšení, protože výrobci natíraných papírů obecně nechtějí vyrábět nenatírané papíry, a to z pochopitelných důvodů. Každopádně jsme si vyžádali několik vzorků hlavních nenatíraných papírů a poskytli jsme je naší laboratoři k analýze. Manažeři výzkumu a vývoje to však začali zpochybňovat a ptali se, proč bychom měli vyrábět knižní papír s vysokou bělostí. Domnívali se, že by bylo lepší vyrábět něco méně bílého v souladu s našimi natíranými papíry. Na začátku jsme si říkali, že vyrobíme papír, který se nám osvědčil… A pak si naši technici položili nejdůležitější otázku: můžeme vyrobit papír, který si zachová podobný “drsný” nádech, ale bude se na něj lépe tisknout? Vytvořili vzorky, a tak se zrodil GardaMatt Rough.“

Nenatíraný papír, na který se tiskne stejně dobře jako na natíraný

„Po covidové době začal trh opět růst, takže jsme již neměli potřebu vyrábět velké množství obyčejného papíru,“ pokračuje o jedinečném papíru Alessandro Nardelli. „Proto jsme začali některým vybraným vydavatelům ukazovat papír jiný, který má velkou přidanou hodnotu. Konečně papír, který má nádech nenatíraného, ale tiskne se na něj jako na natíraný papír! A výsledek se dostavil rychle… tento knižní papír je určen pro plnobarevný tisk a vyrábí se v gramážích 100, 120 a 140 g/m2. Tiskárny začínají používat GardaMatt Rough a nakladatelé začínají papír vyhledávat. Poslední akcí byl seminář National Museums Publishing Seminar v Chicagu, kde jsme papír oficiálně představili s dobrými výsledky americkým nakladatelům… Nyní nás čeká jeho uvedení na trh na říjnovém Frankfurt Buchmesse 2023!
A kde se GardaMatt Rough zrodil?
Společnost Cartiere del Garda byla založena v roce 1956 v Riva del Garda (Itálie). V roce 1958 zahájila papírna výrobu. Pozornost věnovaná kvalitě výrobků a investicím charakterizuje Cartiere del Garda od samého počátku jako moderní a pokrokovou společnost.
V roce 1971 se papírna Cartiere del Garda stala součástí německé vydavatelské skupiny Bertelsmann a začala být uznávaná jako jeden z předních výrobců bezdřevého natíraného papíru. V roce 1997 se Cartiere del Garda s Bertelsmannem rozloučila a společně se společnostmi Condat a Torraspapel vznikla skupina Lecta. Technický výzkum, ochrana životního prostředí a ohleduplnost k lidstvu jsou základem obchodní filozofie, která vedla ke zrodu řady špičkových výrobků.
Základní charakteristikou výroby Lecta Group je vícevrstvé, čepelové a lopatkové potahování, díky němuž vznikají matné a lesklé natírané papíry s vysokou tiskovou kvalitou. O kvalitě výrobků Cartiere del Garda svědčí “Excellent Collection”, která nabízí papíry pro jakoukoli tiskovou potřebu.

Papírna dbající na životní prostředí

V roce 2009 Cartiere del Garda slavnostně otevřela novou kogenerační elektrárnu Alto Garda Power. Elektrárna zajišťuje potřeby elektrické energie a tepla pro papírnu a prostřednictvím systému dálkového vytápění rozvádí teplo a teplou vodu do obce Riva del Garda. Díky snížené spotřebě paliva se snížily emise do ovzduší, pokud jde o oxid uhelnatý (CO) a oxid dusný (Nox). Ty jsou nyní hluboko pod zákonnými limity. Obyvatelé obce Riva získali možnost čisté finanční úspory a výrazného zvýšení bezpečnosti domácností díky eliminaci kotlů, hořáků, kouřovodů a skladů paliv, která je dozorována na dálku 24 hodin denně, 365 dní v roce.
Tato investice je výhodou pro papírnu i celou lokalitu a ukazuje, jak je ve skutečnosti možné spojit průmysl s ochranou životního prostředí a podporou komunity.
Udržitelnost je kolektivní povinností. Udržitelné chování neznamená pouze respektování životního prostředí, ale také lepší využívání zdrojů a interakci s územím, na kterém společnost působí. Výroba plně respektující ochranu životního prostředí a sociální oblast je a vždy bude hlavním závazkem společnosti Cartiere del Garda. Italská papírna získala hlavní certifikáty v oblasti životního prostředí, bezpečnosti a kvality: ISO 14001, EMAS, FSC, PEFC, ISO 50001, ISO 9001.

Rodina papírů Garda

Toto číslo Brands&Stories bylo vytištěno na GardaMatt Rough 140 g, což je exkluzivní knižní papír s volumenem 1.13. Má hapticky hrubý povrch, působí dojmem přírodního papíru a je primárně určen na vysoce kvalitní tisk knih. Krásně na něm vyniknou grafiky a fotografie. GardaMatt Rough má nádech nenatíraného, ale tiskne se na ně stejně dobře jako na natíraný papír. Je skvělým partnerem pro knižní tvorbu, časopisy a různé druhy brožur. Za zmínku stojí i další prémiové papíry z této řady a jsou jimi GardaMatt Ultra, GardaMatt Art, Condat matt Périgord, GardaPat 11 Ivory & Extra white, GardaPat 13, GardaPremium Natural a GardaGloss Art.

Zavolejte, napište, vyzkoušejte
vzorky@europapier.cz
Tel: 730 521 158
www.europapier.cz