Známe vítěze studentského „oscara“ za design pro rok 2021

V pátek 3. prosince byly v rámci slavnostního vyhlášení v plzeňském DEPO2015 odtajněny výsledky mezinárodní soutěže Národní cena za studentský design 2021. Vítězem se stal student Fakulty architektury ČVUT v Praze Vojtěch Veverka s originálním nápadem jednoduchého spojení lyží a sněžnic 2v1 s názvem Bigfoot. K mediálním partnerům této soutěže každoročně patří časopis Brands&Stories.

Letošní již jedenatřicátý ročník nejstarší české profesionální studentské designérské soutěže se zaměřil na nejširší spektrum 3D designu zahrnujícího produktový, interiérový, industriální a oděvní design, architekturu, sklo, porcelán i užité umění. Vítězná práce musela obstát v rekordním počtu 269 přihlášených prací ze 17 univerzit a vysokých škol a 13 vyšších odborných škol a středních odborných škol z Čech i zahraničí. „Daný návrh je zdanlivo jednoduchý koncept, ale technologicky a koncepčne prepracovaný, čo hodnotiacu komisiu jasne presvedčilo. Budem sa tešiť, keď ako prvý vyskúšam daný dizanový návrh Bigfoot v náročnom teréne vo Vysokých Tatrách.“ Zdůvodňuje vítězství práce Bigfoot předseda mezinárodní poroty designér Mgr. Art. Michal Staško a k celkově k soutěži dodává: „Som príjemne prekvapený komplexnou prepracovanosťou študentských prác na vysokej odbornej úrovni.”
Kromě absolutního vítěze uděluje soutěž ještě jedno nejvyšší ocenění, a to nejlepší práci ze střední nebo vyšší odborné školy. Tento rok si pro toto uznání došel Vojtěch Šenekel ze Střední školy Kateřinky – Liberec, s. r. o. „Jeho lavici Consilio vybrala porota především pro zdařilé propracování dřevěné konstrukce, která zároveň protíná sedací část a vytváří další zajímavý estetický, ale i funkční prvek ve vrchní části. Čalounění pak měkce doplňuje celý výrobek a vybízí k pohodlnému usednutí,“ hodnotí práci člen mezinárodní poroty MgA. David Pacák, technický designér firmy Polstrin s. r. o.

Uspět v klání o Národní cenu přitom není vůbec nic jednoduchého. Celá soutěž je stoprocentně anonymní, přihlášené práce vystupují pouze pod přidělenými čísly. „První výběr provedou online dvě pedagogické poroty – vysokoškolská a středoškolská. Jejich nominace pak následně již naživo hodnotí mezinárodní porota složená z profesionálních designérů a odborníků na jednotlivé obory, kterým se daný ročník soutěže věnuje. Tímto je zajištěna objektivita a opravdu vysoká odbornost celé soutěže.“ Popisuje, jakým způsobem jsou hodnoceny přihlášené práce její organizátorka PhDr. Lenka Žižková z Design Cabinetu CZ.

Národní cena za studentský design neuděluje pouze ocenění nejlepší práci, ale také umožnuje dalším vybraným pracím užívat označení excelentní a dobrý design. Vzhledem k vysoké profesionální úrovni studentských prací udělila letos mezinárodní porota dokonce sedm ocenění excelentní design a čtrnáct známek dobrý design. Oceněné práce, například kuchyňská váha pro zrakově postižené, sada nerezových hrnců a pánviček pro firmu Remoska, návrh vstřikovacího lisu, rohové umyvadlo s magnetickými úchytkami, design letecké přilby pro otevřené létání, konvička na french press, návrh nekonečného pravítka, sandály z použitých horolezeckých lan nebo prototyp redesignované tramvaje T3, pak jasně dokazují rozmanitost zaměření i nápaditost mladých designérů.

Speciální ocenění udělují studentům také zástupci uměleckých vysokých škol a univerzit i vybrané firmy a instituce prezentovány významnými osobnostmi českého designu. Jejich zástupci si sami volí, které práci udělí své ocenění.

Celkově letošní ročník soutěže dokázal vysokou profesionalitu studentů designérských oborů. Je velmi pravděpodobné, že některé soutěžní prototypy se dočkají i sériové výroby a naprosto jisté, že o jejich autorech ještě uslyšíme.

Výstava Nový (z)boží!

Každoročně se v rámci Plzeň Design Weeku v galerijních prostorech DEPO2015 otevře pro veřejnost výstava Nový (z)boží!, kde je možnost prohlédnout si všechny oceněné studentské práce naživo. Letos bude výstava v Plzni k vidění jen do 5. prosince. Poté se přesouvá do Prahy do Galerie České spořitelny, kde ji bude možno navštívit od 11. prosince až do 13. února 2022.

O soutěži

Soutěž Národní cena za studentský design se vyhlašuje každoročně již od roku 1991. Do roku 2007 ji organizovalo Design centrum České republiky. Od roku 2008 přebral pořadatelství Design Cabinet CZ. Poslední tři ročníky ji pak spolupořádá také nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a výsledky jsou vyhlašovány v rámci akce Plzeň Design Week v DEPO2015 v Plzni.
Od roku 2013 je soutěž mezinárodní. Do letošního klání se zapojily například vysoké školy z Izraele, Taiwanu, Číny, Slovenska, Španělska nebo Švédska.

Od téhož roku se také každoročně mění soutěžní zaměření – ob rok se střídá 3D design s grafickým designem. Ročník 2022 se tedy bude věnovat oblastem vizuální komunikace. Přihlásit se budou moci studentské práce od plakátů přes knihy, typografii až po vizuální identitu nebo do popředí se dostávající návrhy aplikací či webů. Přihlašovací formulář bude pro zájemce spuštěn od května na webu www.studentskydesign.cz .

Fotografie vítězných prací, výroky porotců k jednotlivým pracím a kompletní výsledky lze stáhnout zde.

Rozhovory s autory vítězných prací si můžete přečíst zde.