Zakladatelé MyQ oslavili 30 let v tiskovém odvětví

MyQ je předním vývojářem tiskových řešení a asistentů pro digitální pracoviště, které denně používají stovky milionů uživatelů ve více než 120 zemích světa. Jeho úspěšný příběh se začal psát v učebnách Gymnázia U Libeňského Zámku na podzim roku 1992, tedy přesně před třiceti lety.

Tehdy se v jedné třídě se zaměřením na programování sešli tři spolužáci: Jakub Ahmadyar, Martin Januš a Radek Tetík, kteří se stali nejlepšími kamarády a dnes spolu vlastní softwarovou firmu s více jak 100 zaměstnanci.
Tři desetiletí společného života jsou dobrým důvodem k oslavě, a to i v obchodním partnerství. Na oslavu tohoto významného jubilea proběhla v září v Praze velkolepá akce pro zaměstnance a partnery MyQ z celého světa, na které zakladatelé představili historické milníky firmy, produktové novinky a zároveň připomněli hlavní poslání společnosti a její vize do budoucna.

Respekt v hlavní roli

Hlavní misi si mohou firmy stanovit mnoha způsoby, na základě specifických potřeb zákazníků, co největšího zisku, růstu obratu a mnoha dalších faktorů. Co když si ale společnost vybere cíl vyšší, abstraktnější? Lze například postavit vývoj software na respektu? Na tuto otázku se snaží MyQ odpovědět kladně. Hlavní firemní misí je totiž respektovat lidi a pomáhat jim soustředit se na to, v čem jsou nejlepší.
Když na začátku milénia vznikalo první tiskové řešení MyQ, tehdy ještě po křídly spol. JANUS, trh se dožadoval zejména zabezpečení sdílených tiskáren. Nicméně trojice českých vývojářů chtěla zákazníkům přinést i něco navíc, co konkurence příliš nezvládala. Kromě bezpečného tisku se začali soustředit i na co nejjednodušší instalaci jejich řešení a hlavně na zjednodušení mnohdy komplikovaného ovládání tiskových zařízení. Jak říká CEO MyQ Martin Januš: „Brzy po začátku vývoje nám došlo, kdo je vlastně tím největším oddělením v každé firmě – koncoví uživatelé. A že je naším úkolem ukázat jim, že na ně myslíme a děláme věci v jejich prospěch. A tam se zrodila naše hlavní mise: respektovat lidi.“
České tiskové řešení si získávalo čím dál tím více příznivců a MyQ se začalo postupně rozrůstat. V roce 2014 se firma oddělila od mateřské společnosti a z malého týmu se stal výrazný mezinárodní hráč. I přes značný růst se však stále zachoval její hlavní cíl: co nejvíce uživatelům zpříjemnit a zjednodušit práci s tiskárnami a dokumenty.

Práce postavená na hodnotách a vize pro dalších 30 let

MyQ si pro tvorbu svých řešení stanovilo hodnoty, které se do vývoje snaží konstantně vnášet. Vděk, skromnost, nadšení a pocit „hladu“ zaměstnance vedou k tomu, aby si nezávisle na růstu stále vážili i menších úspěchů či partnerů, tak jako tomu bylo na začátku. Fair play zase zaručuje, že se firma uchází jen o zakázky postavené na férových podmínkách pro všechny soutěžící. Poslední hodnota připomíná, že většího soupeře lze porazit, jen když jste rychlejší nebo chytřejší.
„Dosud jsme pomáhali firmám a institucím bezpečněji tisknout a efektivněji skenovat uvnitř jejich kanceláří. Pandemie, rozsáhlé výpadky výroby, nová generace lidí a jejich nový styl práce – to vše podpořilo jasný trend snižování objemu tisku. Těmito všemi aspekty jsme byli inspirováni k tvorbě nových produktů, kterými jdeme naučit firmy a domácnosti, že tiskárny bude výhodnější sdílet jako koloběžky a jejich pronájmem ušetřit čas, místo a finance. Ale hlavně tím přispějeme k udržitelnější budoucnosti a významně snížíme ekologickou zátěž,“ dodává k nové vizi Martin Januš.

www.myq-solution.com