Wellness místa v Královéhradeckém kraji

Královéhradecký kraj se rozpíná v severovýchodní části Čech od Labské nížiny až po úpatí Krkonoš, Orlických hor nebo Kladského pomezí. Rozmanitost kraje lze jen těžko popsat na pár řádcích. Je to území, na které jsou jeho obyvatelé pověstně pyšní. Královéhradecký kraj se pro potřeby cestovního ruchu dělí do 7 oblastí – Hradecko, Orlické hory a Podorlicko, Broumovsko, Kladské pomezí, Český ráj, Krkonoše a Podkrkonoší, z nichž každá nabízí rozmanité možnosti pro kongresovou či incentivní turistiku. Kraj nabízí nejen ideální podmínky pro pěší turistiku a cykloturistiku, ale i malebná zákoutí vhodná k relaxaci v přírodě. Vzhledem k dobré dostupnosti od hlavního města Prahy po dálnici D11 je vhodnou destinací pro aktivní dovolenou, ale i kongresy a firemní akce.

Regionální kancelář kongresové a incentivní turistiky Hradec Králové Region Convention Bureau

Ke zvýšení zájmu o Královéhradecký kraj velkou měrou přispívá od roku 2016 regionální kancelář kongresové a incentivní turistiky – Hradec Králové Region Convention Bureau. Činnost kanceláře probíhá ve spolupráci s agenturou CzechTourism a jejím projektem Czech Convention Bureau. Sídlo kanceláře je v budově, která se nalézá v městské památkové rezervaci Hradce Králové, v místě zbořeného královského hradu, kde byl vystavěn seminární kostel sv. Jana Nepomuckého – v současnosti Městská hudební síň. Pokud byste tedy chtěli v Královéhradeckém kraji cokoli podniknout, neváhejte se na ni obrátit.

My jsme neodolali a ve spolupráci s touto kanceláří jsme některé z jedinečných lokalit navštívili, tentokrát s tématem „Lázeňství v Královéhradeckém kraji“ a se záměrem zmapovat pro vás wellness místa. Tři vybrané vám nyní doporučíme.

Uprostřed lesů
Letovisko Studánka

Jedno z našich zastavení bylo na úpatí Orlických hor, kousek od Rychnova nad Kněžnou. Uprostřed přírodního parku Lesa Včelný se rozprostírá letovisko Studánka. Přesto, že je moderně zbudován, dýchne na Vás záhadně atmosféra první republiky. Těžko určit proč, možná proto, že toto místo je obestřeno mnoha pověstmi a příběhy díky řadě památných míst a pozoruhodností.

Letovisko Studánka bylo hojně navštěvovaným a oblíbeným místem sloužícím k relaxačním a lázeňským účelům již od 17.století. Pověst praví: „Jakýsi chudý, nábožný a chromý muž měl sen, v němž ho Panna Maria vyzvala, aby si nemocné nohy omyl ve zdejší studánce. Uposlechl a bez berlí odešel.“ Možná právě ona studánka vytváří místní kouzlo, které Vás tu očaruje, a genius loci. Letovisko se postupně stalo důležitým společensko- kulturním centrem regionu Rychnovska. Nad studánkou vystavěli místní mecenáši kapli a už tehdy zde fungovalo občerstvení. Pak zde byla vystavena vila a následoval prvorepublikový noblesní hotel, kde se odehrávaly všechny akce, plesy nejen pro rychnovské, ale jezdila sem i pražská smetánka. Dokonce se tehdy říkalo Rychnov u Studánky. Spousta dnešních pamětníků zde měla svatby, které jsou zde vyhlášené dodnes. Také když firma Martix zakoupila hotel, vilu a přilehlé pozemky a po náročné kompletní rekonstrukci letovisko 10. 10. 2010 znovuotevírala, místní stáli dvouhodinové fronty, aby si Studánku mohli prohlédnout. Za víkend tudy prošlo 10300 lidí, což je vlastně celý Rychnov. Lokace letoviska je opravdová deviza, za kterou vděčíme předkům. Má svoji sílu, souznění s přírodou. Proto také jednou z podmínek města Rychnov nad Kněžnou bylo zachování původní funkce areálu s volným přístupem veřejnosti. Spojení místního investora s rozumným architektem dalo vzniknout dobře promyšlenému letovisku, který je schopen uspokojit požadavky dnešní moderní společnosti a zároveň svou architekturou zapadat do krásného přírodního prostředí.

Relaxace na čerstvém vzduchu ve spojení s přírodou

Studánka nabízí svým hostům neopakovatelný zážitek z pocitu zdraví, krásy a relaxace. V hotelu je možné si zahrát bowling, stolní tenis či kulečník. V prvním patře je fitness místnost s výhledem do lesů, s možností otevření oken a dýchání čerstvého vzduchu. Z venkovních aktivit můžete zvolit turistiku, vyjížďky na in- line bruslích nebo na kolech. To vše si zde můžete zapůjčit. V letovisku je také minigolf, multifunkční hřiště či zóna s lehátky a motýlí zahrada. Ta je odborně vysázená, aby na rostlinky sedaly různé druhy motýlů.

Pro svoji unikátnost je i oblíbeným místem svatebních obřadů. V zimě je v okolí mnoho lyžařských areálů, v létě si lze vyjet na čtyřkolkách a další možnosti jsou ušité vždy na míru.

Wellness a terapie nabíjí energií

Propracované wellness programy spolu se zkušenými maséry efektivně nabijí hosty novou energií. Oblíbené jsou zejména Čokoládové pokušení, Pivní lázně nebo Anti Aging pro ženy. V příjemném prostředí můžete využít širokou nabídku wellness a spa procedur, kosmetiky, pedikúry, bazénu, saun či vyzkoušet léčebný účinek tepla a slunečních paprsků. Svět vody je světem harmonie a zdraví, proto je k dispozici lázeňský bazén a vířivky nebo se můžete projít po oblázcích v horké a studené vodě. Můžete také okusit výjimečnost vyhřátého prostoru sluncem a komplexu saun spolu s léčebnou inhalací, které vám zaručí jedinečnou přírodní léčbu. Neopakovatelná atmosféra bylinkové parní lázně, finských saun spolu s léčivou silou místní vody, na kterou je celý hotel napojen, snoubí harmonické spojení hydroterapie, aromaterapie a haloterapie. Hydromasážní vana v sobě spojuje několik kombinací jedinečných procedur a funkcí, které pomáhají regulovat metabolismus, eliminovat svalové a cévní napětí, redukovat stres, stimulovat smysly a tak předcházet nemocem.

Firemní akce na tisíce způsobů

Ale nejen pro wellness pobyty je Studánka ideálním místem, nabízí také širokou škálu možností pro teambuildingy a kongresovou turistiku. Místní kongresový sál s moderním vybavením a kapacitou až 250 osob, který lze předělit na 3 sektory, představuje výtečné prostředí pro semináře, konference nebo firemní školení. Je příjemný pro svoje přirozené osvětlení denním světlem. K dispozici jsou také luxusní VIP salonky pro menší jednání nebo rodinné sešlosti. Snad nejzajímavější salonek lze vytvořit z prezidentského apartmánu, který se nachází ve věži hotelu, je jediným na patře, dostupný výtahem a má přilehlou vyhlídku z věže. Neméně zajímavou možností pořádání akcí je i venkovní amfiteátr s kapacitou 500 míst s krytým občerstvovacím stánkem.

Kromě výborné kuchyně (české i mezinárodní) můžou účastníci konference zavítat i do kavárny či strávit výjimečný večer v klidu vinárny s krbem, případně navštívit nedaleký letní pivní šenk, včetně prohlídky pivovaru.

Pokoje s příběhy

Hotel poskytuje ubytování v komfortních pokojích čtyřhvězdičkové kategorie a má kapacitu 100 lůžek. Převážná část pokojů má vlastní balkon. Každý pokoj má nejen svoje číslo, ale také jméno, ke kterému se váže příběh. Můžete bydlet např. U sv. Huberta nebo U koček.

Studánka má ve svém sloganu „víc než hotel“ a heslo: „zde zažijete všechno, jen ne nudu“. Vyzkoušeli jsme, že to opravdu sedí. S největší pravděpodobností se zde setkáte i s ředitelem hotelu – Bc. Petrem Čermákem, který pro resort doslova žije a ne nadarmo získal za svoje letité zkušenosti v hotelnictví od Asociace hotelů a restaurací titul Hoteliér roku.

www.hotelstudanka.cz

Architektonický unikát zabudovaný do strmé skály
Hotel Rajská zahrada

Naší další zastávkou při putování po wellness hotelech Královéhradecka byl Hotel Rajská zahrada v Novém Městě nad Metují. Motiv z okénka z verandy původních majitelů objektu na protilehlém svahu údolí převzala architektka Helena Dařbujánová pro tvorbu designu hotelu i pro jeho logo. Chtěla tím uchovat vzpomínku na úspěšnou a významnou rodinu Böhmových a jejich kouzelnou zahradu nad řekou Metují.

Designový hotel vznikl z chátrajícího objektu bývalé tiskárny, kterou zde z nejskromnějších začátků vybudoval Teodor Böhm, tiskař, nakladatel, podnikatel a starosta, aby se stala jednou z nejpřednějších tiskáren Rakousko-Uherska. Teodor Böhm jako třikrát zvolený starosta města ho velmi pozvedl a zvelebil, a byl proto při příležitosti oslav 400. výročí založení Nového Města nad Metují jmenován čestným občanem města. Vdova po jeho synovi, Jiřina Böhmová, vedla úspěšně tiskárnu až do roku 1945. Pak nastaly časy znárodňování a nejrůznějších socialistických transformací až úplného zrušení tiskárny. Z chátrajícího objektu pak vznikl v roce 2013 tento architektonický unikát.

K tiskárně Böhmových patřila i krásná dekorativní zahrada s vodotryskem a sochami, letní veranda a zahradní domek ve skále na svahu k řece Metuji, kde pobýval koncem 30. let 20. století spisovatel Jaromír John. Stal se součástí novoměstského společenského života a zde v Červené věži napsal román pro mládež Rajský ostrov. Název knihy a místo její tvorby se staly inspirací k pojmenování certifikovaného čtyřhvězdičkového Hotelu Rajská zahrada.

Nad korunami stromů v údolí řeky Metuje

Hotelový komplex je doslova vbudován do skály a každého návštěvníka místní restaurace musí uchvátit terasa nad příkrým srázem do údolí. Údolí dolem řeky Metuje plné korun stromů, které máte pod sebou, ve vás probudí úchvatné pocity z té nádhery. To množství zeleně a vjem obrovské výšky ve vás nechá nezapomenutelný zážitek. Také proto architektka na nádvoří hotelu nechala vzniknout vyhlídce, která tento zážitek umožní. Je vstupem do půvabné rajské terasovité zahrady rozprostřené na 150 schodech, která je určena pro relaxaci hotelových hostů. K romantickému posezení je zde vybudován i altán. Pod terasou se nacházejí 3 exklusivní pokoje, každý laděný do jiné barvy a stylu. Jeden v sytých barvách, pojmenovaný po architektovi Jurkovičovi, který se zasloužil o výstavbu města. Druhý je květinový pokoj pojmenovaný po Máchovi a třetí v teplejších barvách a zámeckém stylu je pojmenován po místním zámeckém pánu Bartoňovi. Ze všech těchto luxusních pokojů mají hosté možnost vstupu rovnou do zahrady.

Hotelový komplex tvoří 3 budovy. V budově A je nad recepcí plně vybavené fitness centrum, které jistě ocení i ti nejnáročnější sportovci. Mohou využít i místního spa s vířivkou a finskou saunou nebo zajít do relaxačního masážního centra. V této budově je pak 13 nádherně vybavených pokojů třídy standard.

Rozsáhlé wellness centrum s výhledem do údolí

Budova B je bezbariérová a nachází se v ní jak pokoje třídy standard, tak superior mající výhled do údolí. Je zde i pokoj s koupelnou uzpůsobenou přímo potřebám osob na vozíku. Nad restaurací s terasou je salónek pro oslavy či firemní akce, z něhož lze vejít taktéž na venkovní terasu. Pod restaurací se pak nachází rozsáhlé wellness centrum s bazénem s protiproudem a chrličem vody, vířivkou, parní komorou a zážitkovými sprchami simulující tropický déšť.

Tento designový hotel Vás nadchne netradičním rozprostřením na skále. Z ulice nenápadný objekt bývalé tiskárny vás ohromí velkolepostí obrovské rajské zahrady v údolí řeky Metuje. Co nenechá rovněž hosta bez povšimnutí, je hra se sytými interiérovými barvami, které zprvu udiví, pak ale oku lahodí. Také okolí hotelu a Nové Město vůbec stojí za návštěvu. Ne nadarmo najde u návštěvníků přirovnání s Českým Krumlovem.

www.hotelrajskazahrada.cz

Ve venkovském rázu
Penzion Na Faře

Další naše zastavení bylo nasměrováno do vesničky Dubenec v klidném prostředí podkrkonošského venkova. Penzion Na Faře zrekonstruován v původním rázu kulturní památky dýchá historií a vyzařuje mystické genius loci. Vlastní farní budova pochází z 2. poloviny 18. století a doslova tudy prošly dějiny. V historii farní budovy je významný rok 1866, kdy ve válce Rakouska s Pruskem byla nakrátko sídlem hlavního stanu rakouské armády. V důsledku toho zde pobýval princ Leopold a princ Vilém i řada rakouských generálů. Farní budova sloužila jako lazaret a farář zde ošetřoval nemocné vojáky.

V roce 1947 se na dubeneckou faru přistěhoval farář Bernard Toman se svými rodiči a sestrou Annou Bohuslavou. Anička byla obdařena výjimečnými schopnostmi brát na sebe nemoci druhých lidí i přesto, že sama trpěla silnými bolestmi a byla upoutána na lůžko. Za jejími léčitelskými schopnostmi sem přijížděli lidé ze všech koutů naší republiky. Očitými svědky těchto událostí je prokázáno, že měla viditelná stigmata. O jejím životě byl natočen i film a spolek pro svatořečené ji zde nechal vystavět pomníček.

Ve veselejším duchu se nese novodobá historie fary, a to od roku 2007, kdy místo a budova učarovala starousedlíkovi panu Paclíkovi, který odkoupil všechny objekty od církve za účelem rekonstrukce areálu na penzion. Cílem jeho snažení bylo zachránit kulturní památku před totální zkázou. V březnu roku 2011 začala za dohledu památkářů komplexní rekonstrukce areálu fary do dnešní podoby tříhvězdičkového certifikovaného penzionu.

Prostorné venkovské pokoje s původními okny

Z původní farní budovy je penzion s velkými stylovými pokoji, které v sobě mají uchovánu autenticitu původní fary. Tu připomínají i na chodbách vystavené originální Ornáty zlatými nitěmi vyšívané, které pan Paclík objevil na místní půdě. Všude jsou metr široké stěny, původní podlahy, štuky, vnitřní okna s litými skly z 18.století. V jednom z pokojů jsou původní kachlová kamna, která jsou movitou kulturní památkou a existují pouze jedny další, a to v Obecním domě v Praze.

Prostory pro zábavu a wellness z hospodářských budov fary

V objektech, kde se dříve nacházely chlévy, kočárovna, vozová kolna a koňské stáje, je dnes restaurace, salónek, wellness a společenský sál. Společenský sál je zrekonstruován ve stylu původní stodoly, kde se mohou konat akce do 150 lidí. Prostor má vlastní bar a pódium, bezprostředně s ním sousedí herna s kulečníkem, pingpongovým stolem, plátnem a obrazovkou. Je zde i možnost pronájmu salónku s kapacitou 20 míst. Pro účely wellness je zde designově dokonalý prostor pro relaxaci těla i duše s luxusní vířivkou CalderaSpa pro 6 osob, infrasauna se solným panelem a relaxačními lehátky.

Zajímavostmi opředené okolí

Díky romantickému prostředí v bezprostřední blízkosti kostela je toto místo jako stvořené pro konání svateb, ale i dalších společenských akcí. Na své si přijdou i milovníci turismu a cyklistiky. Pro ně je zde i půjčovna kol. Vedle penzionu je volejbalové i fotbalové hřiště. Nedaleko je i sportovní areál s tenisovým kurtem. Okolí penzionu je protkáno velkým množstvím cyklostezek, které lze využít i k in-line bruslení a v zimě na běžky. V blízkém okolí jsou pak i atraktivní místa jako vojenská pevnost Josefov, barokní skvost Hospital Kuks, ZOO Dvůr Králové a další .

Penzion Na Faře na vás dýchne svým klidem, pohodou, ale nabídne Vám i skvělé zázemí pro vaši konferenci, školení, seminář, výjezdní zasedání, kurzy teamového vzdělávání, setkání s klienty nebo firemní oslavu ve stylovém prostředí.

www.penzionnafare.cz

Tyto naše tři tipy na wellness pobyty a firemní akce nejsou přesně tím, co hledáte? Kompletní servis a pomoc při orientaci v nabídce Královéhradeckého kraje Vám bezplatně poskytne kancelář Hradec Králové Region Convention Bureau, která naše putování po Královéhradecku organizačně zajišťovala.

Hradec Králové Region Convention Bureau
Městská hudební síň
Zieglerova 91, 500 03 Hradec Králové
telefon: +420 702 197 657
e-mail: mice@hradecko.eu
www.micehkregion.com