Výjimečná inspirace pro svatební sezónu 2020/2021

Ve dnech 13. – 14. 10. 2020 pořádala kancelář Hradec Králové Region Convention Bureau za podpory Královéhradeckého kraje press trip Svatby na zámcích pro šéfredaktorku časopisu Brands&Stories. Jednalo se o jednu z mnoha marketingových aktivit na téma Svatby v tomto roce. Spojení svateb a zámků vzniklo jako spojení hlavních témat Hradec Králové Region Convention Bureau (svatby) a Královéhradeckého kraje (hrady a zámky).

V rámci press tripu bylo navštíveno celkem pět zámků, čtyři z nich na řece Orlici. Prvním z nich byl zámek Častolovice, jehož výsostnou doménou jsou svatby v růžové zahradě, jež čítá na 220 druhů růží. V případě nepříznivého počasí se obřad může přesunout do obřadní síně, kterou navrhla přímo paní Sternbergová, majitelka zámku. Velké svatby se pak mohou uskutečnit v Rytířském sále, který pojme až 250 hostů. Drobné obřady (občanské i církevní) též probíhají i v kapli Božího těla. Na různých místech zámku, v závislosti na počtu hostů, se mohou konat i svatební hostiny. Pro novomanžele a jejich svatební noc je v zámeckých prostorách vyhrazeno novomanželské apartmá.

Druhou zastávkou byl sousedící Nový zámek v Kostelci nad Orlicí, který snoubenci vyhledávají nejen pro krásné prostory Zrcadlového sálu nebo magického místa u dvousetletého platanu, ale také pro osobnost majitele zámku, pana Františka Kinského, který zde snoubence oddává. Svatební hostinu či raut lze následně uspořádat v Toniově zámecké kavárně a restauraci naproti zámku.

Následovala prohlídka zámku v Doudlebách nad Orlicí. I zde lze pro svatební obřady využít Zrcadlový sál a stíny vzrostlých stromů. V budoucnu budou mít svatebčané kompletní zázemí k oslavám v původní konírně, která se pro tyto účely rekonstruuje. Slavit se tak bude moci ve vnitřních prostorách i venkovním posezení. Část hostů zde bude moci být i ubytovaná.

Poslední zámeckou zastávkou prvního dne byl zámek Potštejn, jenž je dnes v rukou soukromých majitelů, kteří památce znovu vdechli život. Po ubytování se ve zdejších komnatách a vydatné večeři v nedalekém hostinci U Hubálků, jež se pyšní několika oceněními, nastal čas na večerní prohlídku zámku. Během té byl představen Zlatý salonek a Mramorový sál – místa, kde se konají svatební obřady. Ráno druhého dne proběhla za světla prohlídka Růžové zahrady a zámeckého parku, ve kterém lze také uspořádat obřad a zámecké cukrárny, kde je možné zajistit drobné občerstvení pro hosty, než se novomanželé vyfotografují v interiérech nebo exteriérech zámku.

Poslední zastávkou press tripu byl zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou, kde svatby pořádají již 15 let. Zdejší možnosti pro svatební obřad jsou vskutku široké – v první řadě to jsou zámecké sály v čele s Mramorovým sálem, dále zámecký park, kaple a party stan, který je využíván zejména pro oslavu následující po obřadu. Aby byla představa o nabídce kompletní, proběhla také prohlídka hraběcí obory z 16. století. Zdejší hotel a restaurace přivítají novomanžele, kteří měli obřad na zámku či přímo v oboře. Venkovní party se může také odehrát v prostorách unikátního beduínského stanu.

Velké poděkování patří všem majitelům zámků a jejich správcům, včetně manželů Hubálkových za to, že v této době umožnili, aby se press trip konal v původním termínu a s původním programem!

Reportáž z cesty a tipy, kde a jak je možné uspořádat svatbu Vám přinese prosincové vydání Brands&Stories