VASKY – Nové pojetí tradice

Václav Staněk, zakladatel značky bot Vasky pochází z města Baťovy obuvnické tradice, a proto mu kvalitní řemeslná práce byla tak nějak blízká. Dnes mladí lidé hodně cestují po celém světě a kvalitní boty jsou pro ně velmi důležité.

Na tomto faktu založil Vašek svoji myšlenku vyrábět pro ně boty, na které se mohou spolehnout a ještě k tomu vypadají dobře. To, že takových je na trhu pramálo, zjistil už během studia střední školy. Podnikavost mu nechyběla, a tak sport vyměnil za jiný adrenalin a začal vyrábět svoje modely bot. Vsadil na tradici, ale spojenou s dnešním online obchodováním. Pod mottem: „Vytvořeny pro všechny, kdo se nebojí vykročit vstříc novým zážitkům” vytváří skutečně designové boty se snem, že Vasky jednou projdou opravdu celý svět. Krátce jsme ho vyzpovídali.

Jak se zrodil nápad na vlastní značku Vasky?

Již od mládí jsem měl jasno, že by mě bavilo podnikání. Jelikož jsem ze Zlína a ševcovinu máme i v rodině, jeden z prvních nápadů byly právě Vasky. První kolekce vycházely z pracovní obuvi nebo třeba z bowlingových bot. Jakmile jsme se však zajeli, možností bylo více a od té doby vzniklo několik našich vzorů. Název Vasky vznikl odvozením od mého jména – tedy Vašek – Vasky.

Zmínil jste obuvnickou tradici v rodině…

Ano, i můj táta se zabývá obuví. Konkrétně se jedná o výrobu pracovních bot. Z počátku mě od mého podnikatelského záměru odrazoval, jelikož nevěřil, že se dá s obuví prorazit do onlinu. Avšak po prvním úspěchu Vasek uvěřil, že to možné je. Právě můj táta byl tím, kdo mě vedl k tomu, že poctivá práce jsou něco, čeho bychom si měli vážit každým dnem i nocí.

Kde vyrábíte a kolik lidí dnes Vaše boty vyrábí?

Vyrábíme ve Lhotě, nedaleko Zlína. Snažíme se vyrábět především z regionálních zdrojů. Na Vaskách se podílí kolem 50 lidí. Jsme rádi, že máme ve výrobě 20 zkušených zlínských ševců a šiček. Nicméně kapacita výroby ve Lhotě nám již nedostačuje, a tak vyrábíme i v jiné zlínské výrobně.

Jak byste Vasky charakterizoval, mají třeba speciální povrchovou úpravu nebo detaily?

Kůže na naši obuv nakupujeme především od českých dodavatelů. Máme spoustu povrchových úprav – od broušené až po hladkou kůži. Boty Vasky se vyrábějí takzvaným flexiblovým způsobem, což znamená, že svršek boty je napnutý na kopyta směrem ven a po obvodu je přišit k napínací stélce. Ač jsme původně vyšli z pracovní obuvi, z bowlingových bot či tenisek, jak jsem již zmínil, oprostili jsme se ale od všech přebytečných detailů, upravili vše podle našeho vlastního vkusu a výsledkem jsou Vasky. Jednoduché a ostré linie, minimalistický vzhled a neokoukané barevné kombinace. Co jsme zachovali, je kvalita provedení a kvalitní prošívání po celém obvodu bot, které je stěžejní pro jejich odolnost a výdrž.

Mají lidé možnost si kromě barev a materiálu vybrat třeba nějaké speciální zdobení nebo označení třeba monogramem?

Ano, snažíme se našim zákazníkům umožnit si svůj produkt co nejvíce personifikovat. Proto máme na webu i náš konfigurátor. Zákazník si jeho prostřednictvím může navrhnout od barvy kůže, podešve až po případné iniciály. Díky tomu vznikají miliony možností, jak Vasky budou vypadat. Vasky jsou cestovatelský brand. Mají motivovat lidi k cestování.

Jak pracujete se sociálními sítěmi?

Cestování prostupuje naším brandem skrze všechny kanály, ať už se bavíme o balení – do krabice přidáváme cestovatelskou mapu, do které si člověk může zakreslit své vysněné destinace nebo třeba právě sociální sítě, kde sdílíme cestovatelské příběhy, které Vasky společně s námi nebo našimi zákazníky již zažily.

Vyrábíte pouze na zakázku nebo si zájemci mohou prohlídnout Váš sortiment v kamenných prodejnách?

Kromě onlinového prodeje máme i naše obchody v Praze, Brně, Ostravě a především ve Zlíně.

Vaše cíle, plány?

Naším dlouhodobým cílem je zvrátit klesající trend obuvnictví v České republice. Kromě růstu Vasek, který tomu může pomoci, je to například další výrobna ve Zlíně, kterou bychom chtěli letos otevřít.

www.vasky.cz