Vánoční ozdoby v létě?

Nová značka českých vánočních ozdob Koulier se vyrábí na Oflendě na Vysočině. Majitelé-manželé Šrámkovi tak navazují na dlouholetou tradici výroby vánočních ozdob v České republice a její založení považují za důležitý krok v uchování rukodělné tradice výroby a malování foukaných skleněných českých vánočních ozdob u nás. Tradiční české vánoční ozdoby ze skla oceňují v celém světě. Česká republika je premiantem v jejich výrobě a vývozu. U české veřejnosti jsou foukané ozdoby stále velmi oblíbené a mnoho lidí si stromeček bez nich nedokáže představit. Nově založený podnik na výrobu vánočních ozdob Koulier založili manželé Šrámkovi na cestovním ruchu. Nabízejí exkurze pro veřejnost i pro firmy. Ty si oblíbily workshopy a teambuildingy. Navíc si zde mohou nechat vyvzorovat vlastní ozdoby jako originální firemní dárky.

Hlavním aspektem pro rozhodnutí pokusit se zachránit toto krásné řemeslo bylo pro manžele Šrámkovi uzavření jiné provozovny na Chrudimsku, ze které bylo na jaře 2021 propuštěno přes 20 kvalifikovaných sklářů. Šrámkovi jim nabídli pracovní uplatnění. Ve sklárně Koulier dostali příležitost pro svou vlastní tvorbu, a tak vzniklo několik desítek nových originálních tvarů. Svoji roli zde vidí Ing. Kateřina Šrámková, obchodní ředitelka značky Koulier, v tom, že dovede zprostředkovat to, co čeští foukači a malířky umí těm, kdo ocení tu hodnotu a mohou za ni zaplatit. Za završení první etapy záchrany tohoto řemesla bude považovat moment, kdy bude provoz Koulieru ekonomicky zajištěn. Druhou fázi záchrany pak vidí tehdy, až staré skláře vymění mladá generace, která tento obor bude chtít dělat. A to, že se jejich plán na záchranu řemesla povedl a završil, si bude moci říci až tehdy, kdy budou všichni dnešní výrobci ozdob v důchodu a v jejich provozovně budou pracovat všichni noví.
Spolupráce s firmami
Pro firemní zákazníky mohou v Koulieru vytvořit opravdu zajímavý a stmelující teambuilding. Pro kolektiv do 20 lidí umí zajistit vytváření vlastních ozdob, ať již formou dozdobení jedné ozdobičky nebo i možnosti vyfouknout si ji. Kontakt s živou hmotou je pro každého úžasným zážitkem a vytváření něčeho kreativního prohloubí vztahy mezi kolegy. Kolektivům zde zajistí i ubytování s večerním programem.

Ozdoby jako firemní dárky

Pro firemní zákazníky mají v Koulieru připravenu vzorkovnu, kde si mohou vybrat mezi desítkami tvarů i více než stovkami barev a nechat si vyrobit ty vlastní ojedinělé ozdoby pro svoje klienty či zákazníky. Koulier přitom garantuje, že jinému zákazníkovi tento dekor nevyrobí, protože si vše eviduje. Tím je zaručeno i to, že příští rok se nemůže stát, že by zákazník obdaroval další rok své klienty stejným dekorem. Marketéři firem mohou jen napsat svoji představu, jak by vypadal společný byznys, a vše mu Koulier zajistí až po dodání ozdob v luxusních krabičkách. Mají vlastní výrobu, expedici i distribuci. V Koulieru si váží všech nabídek, které pomohou zajistit odbyt pro výrobky z ryze české sklářské dílny. Velkoobchodním partnerům nabízí individuální obchodní podmínky. Dnes se mohou v Koulieru pyšnit 1100 finálními produkty, takže výběr je opravdu veliký.

Netradiční vánoční i nevánoční ozdoby

Pod rukama lidí s letitou praxí vyrostla v Koulieru originální Secesní kolekce. Ta byla vytvořena pro první ryze český vánoční strom v Bruselu, přímo v Evropském parlamentu. Naše země prostřednictvím Koulieru byla tak první, která během svého předsednictví vyzdobila vstup do budovy parlamentu vánočními ozdobami v duchu svých národních tradic.
Na Oflendě vznikají také skleněné kytice, které jsou originální nevánoční dekorací. Jedná se o ozdoby „vzhůru nohama“ na zeleném stonku instalované do vázy. V Koulieru prostřednictvím ozdob dokáží reagovat na i to, co se děje kolem. Takto vznikla například ikonická desítka „Kate“ podle šatů, které Kate Middleton vynesla na premiéru filmu James Bond, nebo Flanelová srdce, která vznikla spontánně, když byl Petr Pavel zvolen prezidentem. Korunovace krále Karla III. zase přinesla inspiraci pro novou ozdobu podle zlatého královského jablka.
Pomozte sklářům z Oflendy zachránit řemeslo tím, že si zakoupíte jakékoliv produkty. Můžete také přijet do sklárny na exkurzi nebo na Festival labutí v prvním červencovém týdnu či si nechat vytvořit vlastní kolekci ozdob na míru. Pomůžete i tím, když budete tuto informaci sdílet.

Ozdoby značky Koulier si lze zakoupit na e-shopu www.koulier.cz, dále v podnikové prodejně na Vysočině na Oflendě, v zámecké prodejně zámku Loučeň ve středních Čechách a u dalších partnerů, jako například ve sklárně Tasice u Kutné Hory.

www.koulier.cz