Vánoční lucerničky: Tradiční osvětlení stromečku

Někteří z vás si možná vzpomenou na malinkaté lucerničky, které osvětlovaly vánoční stromky rodičů či babiček. Ty se původně začaly vyrábět kolem roku 1970 v bývalém Československu. Bratři Dalibor a Martin Peklákovi prostřednictvím své firmy DAMAPEK, s.r.o. vrátili na stromečky toto tradiční osvětlení, vylepšené novými technologiemi.

Když byl Dalibor malý kluk, moc si přál mít takové kouzelné lucerničky, které viděl u kamarádů na vánočním stromečku, ale ty už se v té době nedaly nikde sehnat. Jejich výroba totiž skončila někdy kolem roku 1994. Pak ale jednoho dne objevil staré a nekompletní lucerničky na půdě u tety a ona mu je darovala. Se svým bratrem je v průběhu let zkoušeli zprovoznit, ale nedařilo se jim. Na pár let na ně dokonce zapomněli, ale ne napořád. Přivést lucerničky na svět bylo složité; neměli žádné zkušenosti, navíc měli oba svou práci, která je živila. Ale časem se z třiadvacet let trvajícího dětského snu stala v roce 2017 skutečnost.
To byl totiž rok, kdy Dalibor a jeho bratr Martin, který vymyslel a zhotovil všechny výrobní stroje a nástroje, vyrobili první limitovanou edici lucerniček.
Založili společnou firmu, několik let vymýšleli, plánovali, zkoušeli, zajistili si průmyslový vzor. Neodradila je hromada zákonů a norem, legislativní problémy, plno strastí, které u nás každý živnostník musí vytrpět, ale nenechali se odradit. A kýžený výsledek snahy se dostavil.
Již 5. rokem toto krásné české vánoční, ručně vyráběné osvětlení, lucerničky firmy DAMAPEK s. r. o., rozjasňuje vánoční stromečky.

Tradice obohacená inovacemi

Kouzlo původních lucerniček vylepšili bratři implikací nových technologií. Elektroinstalace funguje na bezpečných 12 V, namísto původních 220 V, šroubovací žárovičky nahradili vyměnitelnými úspornými LED diodami s dlouhou životností, inovovali zapojení světelného řetězu, aby v případě poruchy zhasla právě jen ta jedna porouchaná lucernička, přidali delší přívodní kabel kvůli dostupnosti k elektrické zásuvce a vymysleli možnost propojení řetězů lucerniček mezi sebou na jeden napájecí adaptér. Na velký stromek lze nakoupit více sad, které se mezi sebou snadno spojí.
V Čechách jsou k objednání na www.vanocnilucernicky.cz a na Slovensku na www.vianocnelucernicky.sk. V příštích letech by firma postupně ráda rozšířila export i do dalších států EU.

Retro ozdoby na vzestupu

Dílo se podařilo, ale Dalibor si vzpomněl i na krásné retro ozdoby z doby 1. republiky, které pamatoval z půdy od babičky. Proto nelenil a oslovil s nabídkou spolupráce české výrobce skleněných ozdob, jednoho ze Vsetína, druhého z Poniklé. Oba se nyní podílejí na dodávce polotovarů i celých ozdob, které DAMAPEK s. r. o. nachystal už pro loňské Vánoce. Nově vznikající retro ozdoby jsou detailně propracované, a některé vznikají dokonce dle vlastního návrhu Dalibora. Stejně jako lucerničky, i ozdoby si získávají mnoho příznivců. Ale ani toto bratrům nestačí. Aby uspokojili ještě širší spektrum zákazníků, nabízí letos nejen tradiční, ale i moderní ozdoby, které se vyrábějí ručně, v dílně na Valašsku. Každá z nich je unikátní originál.

Lucerničky jako dárkové předměty s firemním logem.

Kouzelné lucerničky, které kluci vracejí na vánoční stromky, teď přinášejí do mnoha rodin romantické vzpomínky na dětství. Jsou čím dál oblíbenější, a to v Česku i na Slovensku. Stejně tak dělají radost i jako jedinečné dárkové firemní předměty! Mohou být v obalech s logem zadávající firmy.

www.vanocnilucernicky.cz
www.vianocnelucernicky.sk