Tiskař Otta pro Vás tiskne téměř čtvrt století

Ottova tiskárna se věnuje polygrafii od června roku 1999, a tak letos započala již 25. rok své existence. Tiskařské řemeslo mají v Ottovce rádi a dělají ho poctivě a s láskou. K tomu nezbytně potřebují tým nadšených pracovitých profesionálů, a přesně takový mají. Zároveň tvoří také partu báječných přátelských a milých lidí, kteří jsou bezpochyby podstatou úspěšného fungování celé firmy.

Původně Ottova tiskárna začínala s jedním čtyřbarevným ofsetovým strojem v pražských Holešovicích. Tehdy společnost vlastnili tři spolumajitelé, kteří měli každý s polygrafií již své zkušenosti. Za nedlouho přibyl do Ottovky druhý ofsetový dvoubarevný stroj a vybudovala se i nezbytná knihárna. Po úspěšném nastartování a v době plného rozkvětu, přesněji v roce 2002, zasáhly tiskárnu ničivé povodně a všechno začínalo znovu, v podstatě od nuly. Odhodlání majitelů, píle a profesionalita celého týmu, věrní zákazníci a určitě i ekonomicky příznivá doba zajistila Ottovce velmi rychle návrat zpět na výslunní polygrafického trhu.

V té době již nabízeli mimo tisku samotného i knihařské zpracování zakázek a jejich distribuci po celé ČR. Následně pak přibylo grafické oddělení, technologická modernizace v podobě prvního CTP a celkově třetí čtyřbarevný ofsetový stroj. Díky opakovaným povodním se provozovna v létě roku 2013 přesunula od břehu Vltavy do bezpečí pražských Malešic, kde ve velkém průmyslovém areálu VK Park sídlí dodnes. Se stěhováním nastaly v Ottovce i další velké změny. Instaloval se první digitální stroj a rozšířily se tak služby o malonákladový tisk. Později zde vybudovali výsekové centrum pro tvarový výsek a začali vyrábět i samotné výsekové formy. Nejprve ručně a později s pomocí laseru.

O dva roky později, zejména díky obrovskému propadu poptávky na polygrafickém trhu, Ottovka rozšířila své služby o výrobu jedinečných papírových tašek. Tento segment výroby se tehdy stal a stále je pro tiskárnu důležitým pilířem.

Vyrobíme z papíru vaše tašky na míru…

Tašky se v Ottovce vyrábí pod jednou střechou od A do Z, z bílého archu papíru a opravdu na míru zákazníkovi. Jeden potřebuje tašku na lahev, druhý na dokumenty, jiný zákazník do ní chce vložit luxusní župan, další kosmetiku, a tak občas vyrábí i vskutku speciální tašky. Záleží na účelu, hmotnosti obsahu i finančním budgetu klienta. Grafickému zpracování se v podstatě meze nekladou a potisk může být jak ze všech vnějších stran, tak i uvnitř tašky. Vnitřní potisk dodává tašce luxusní a zajímavý vzhled. Pevnost tašky zajistí povrchová úprava papíru, tzv. laminace. Laminací zde nabízí několik druhů. Barvy rozjasní lesklé lamino, matné lamino naopak barvy příjemně zatáhne a působí decentně. Nečekaně příjemný dojem při dotyku zajistí na tašce sametové lamino a pro časté opakované použití lze ideálně zvolit lamino nepoškrabatelné. Luxusnější vzhled, oproti textilní šňůrce, dodají taškám ucha vyrobená z atlasové stuhy. Pokud tedy sníte o jedinečných reklamních papírových taškách, určitě se zastavte v Ottovce. Nedostanete zde potištěné papírové pytlíky, nýbrž poctivě vyrobené kvalitní papírové tašky.

Na Rapidce je radost tisknout!

Raketový posun nastal v Ottovce počátkem letošního roku nákupem nejmodernějšího ofsetového stroje KBA v Praze. Rapida 75 Pro je výrazně rychlejší, sofistikovanější a kvalita tisku je díky tomuto pětibarevnému stroji prvotřídní. Pohodlné je automatické dobarvování denzitometrem a celkově větší automatizace obsluhy stroje umožňuje tiskařům zvládnutí výroby vyšších objemů tisku. A tiskaři samotní říkají, že na Rapidce je zkrátka radost tisknout! Je na ni stoprocentní spoleh a práce je tak jednak příjemnější, a především efektivnější. Jeden tento „nový“ stroj má ještě o polovinu vyšší produkci, než měly oba předchozí tiskové stroje v Ottovce dohromady. Navíc má Rapida 75 Pro větší tiskový formát, díky kterému se produktová nabídka rozrostla a tiskárna je zároveň více konkurenceschopná i z hlediska cen tisku. V sekci digitálního tisku disponuje Ottovka dnes dvěma tiskovými stroji různých značek, z nichž každý vyniká svými benefity a hodí se na určité druhy tiskových zakázek. Předností Minolty je např. atypicky dlouhý formát archu (750 x 320 mm), Xerox zase umí potisknout poštovní obálky a dokonalý tisk jednobarevných ploch je jeho specialita.

Tým v Ottovce vás přijme vždy přátelsky

„Nemyslete si však, že historie naší firmy byla jen sluncem zalitá, zakázky se hrnuly samy, zaměstnanci byli jen loajální, spokojení a usměvaví…,“ říká Michal Kudláček, spolumajitel tiskárny. „V minulosti si i naše tiskárna musela projít mnohými úskalími, potýkala se díky konkurenčnímu boji s fluktuací kvalitních zaměstnanců, poklesem zakázek, interními nepokoji i neloajalitou zaměstnanců či ekonomicky těžkým obdobím. Postupně se téměř všichni kvalitní zaměstnanci z řad profesionálů do Ottovky opět vrátili a minimálně v posledních pěti letech je náš kolektiv stabilní. Covidové období jsme přežili jen díky zakázce na výrobu krabiček na respirátory a antigenní testy. Čtvrt století podnikáme bez jakýchkoliv dotací či podpor, a jsme za to rádi.

Mnoho našich návštěvníků bývá potěšeno rodinnou atmosférou, která na pracovišti v Ottovce dýchá, a milým osobním přístupem. Není nás ve firmě mnoho, ale umíme udělat hodně práce a rádi se přitom i zasmějeme. Nevěříte? Přijďte nakouknout pod pokličku polygrafické výroby a vychutnejte si krásu tisku nejmodernějšího ofsetového stroje KBA v Praze. Chcete vidět, jak se ručně vyrábí jedinečné papírové tašky? Neváhejte a zaregistrujte se na Ottíkovy dny otevřených dveří, které proběhnou 3. a 4. 10. 2023. My v Ottovce nemáme co skrývat a rádi Vám naše umění ukážeme.“

Přihlásit se můžete na
kudlackova@ottovatiskarna.cz.
Těší se na Vás markeťačka Radka a celý báječný tým Ottovy tiskárny!
www.ottovatiskarna.cz
www.ottovka.cz | www.tisknu.cz