Tilak: Není špatné počasí, jen špatné oblečení…

Český výrobce špičkového outdoorového oblečení pro horolezce a všechny, kteří aktivně tráví volný čas – tak by se dala definovat rodinná firma Tilak. Je jedním z posledních mohykánů, jehož výrobky šijí české švadleny. Firma, jejíž zakladatel a vlastník je Roman Kamler, vše vyrábí v Šumperku na severní Moravě. A tak to prý i dle něho zůstane, protože levná asijská pracovní síla není schopná produkovat takovou špičkovou kvalitu.

Počátky firmy sahají do předrevoluční doby, kdy šlo o drobné podnikání mladého československého reprezentanta v horolezectví, dnes firma Tilak obléká horskou službu a horolezce, kteří vyrážejí na expedice do velehor. Ale nejenom ty.

Na začátku byl mámin kufříkový šicí stroj

Pokud se Roman Kamler rozpomene na úplné počátky svého úspěšného podnikání, pak to byla doba jeho studentských let, kdy začal s horolezectvím. Kdo pamatuje dobu kolem roku 1983, tomu je jasné, že třeba péřový spacák v obchodech koupit nešel.

A tak nastoupila máma, která podle návodu ve Vlastě takový Romanovi spíchla. To byl první impuls, později si on sám od maminky kufříkový šicí stroj půjčil a pokusil se střih spacáku vylepšit. A pak ušil další a další. Začal je prodávat kamarádům a zakázky se nabalovaly. V době dokončení studia začínaly ve společnosti změny a v drobném se opět smělo podnikat. Na národním výboru získal povolení, že může vyrábět spací pytle. A pak přišly první roky podnikání, zaměstnanci, prostory, práce 7 dní v týdnu, bezesné noci, zkrátka vše, co by z vlastní zkušenosti asi řekl každý, kdo v té době začal podnikat. Byla to ale také doba partyzánských činů a mnohá zastoupení zahraničních firem lidé dostávali ve svém prvním saku a ve staré škodovce, kterou nechávali daleko od firmy, aby nikdo neviděl, v čem si pro licenci přijeli. Byla to doba náhod a štěstí. A jak říká Roman Kamler, v této době získal poměrně překvapivě v Mnichově od firmy Gore licenci na materiál GORETEX®, kterou dodnes má jeho firma v ČR jako jediná. Jako jediná může vyrábět oblečení pod vlastní značkou Tilak. GORETEX® je dnes již legendární membránový materiál, který vyniká nepromokavostí a větruvzdorností, ale přesto je prodyšný.

Spacáky byly postupně nahrazeny bundami

Udělení licence českému klukovi, který se dvěma brigádnicemi šil spacáky, byl v té době zázrak. Ale zřejmě 9 nejvyšších manažerů, před kterými se Roman Kamler ocitl tehdy v Mnichově u kulatého stolu, přesvědčil jeho zápal a entuziazmus. Navíc je tehdy východoevropské trhy zajímaly kvůli značnému potenciálu.

Přerod do akciovky pod značkou Tilak

Zpočátku podnikal Roman Kamler jako fyzická osoba pod názvem KAMMsport. Vývoj a rozšiřování exportu si však vyžádalo zamyslet se nad jinou právní formou. V roce 2000 tak vznikla akciová společnost, která patří Romanovi. Změna si doslova říkala i o jiný název společnosti. Tilak je prastarý hinduistický výraz pro červenou tečku mezi obočím, která je symbolem třetího oka boha Šivy.
A v tom je paralela s filozofií firmy – s hinduistickým tilakem jste pod Šivovou ochranou. Ale pokud na sobě máte oblečení od šumperského Tilaku, firma přebírá část zodpovědnosti za to, že i v hodně nepříznivých klimatických podmínkách budete v bezpečí.

Stoprocentně česká firma

A zase tomu napomohla náhoda, že se dnes bundy ze Šumperka skvěle prodávají v Japonsku. Japonci, kteří se jednoho dne objevili na veletržním stánku Tilaku, si prý šumperskou firmu našli sami a měli dost kuriózní požadavky. Nakonec se ukázalo, že to nebyla legrace a sportovní bundy od Tilaku se staly v Japonsku módní ikonou. Jedním z důležitých důvodů byl právě český původ.
Roman Kamler již léta čelí nabídkám na převedení výroby do Asie, ale pro něho je „česká značka“ a „česká firma“ obrovský rozdíl. Jsou a zůstanou českou firmou, zaměstnávají dnes v Šumperku 60 lidí. České švadleny šijí bundy z těch nejkvalitnějších, ale také nejdražších materiálů. Používají speciální technologie. Mají ultrazvukové řezačky, stroje na lepení švů, laserovou vypalovačku a velký textilní katr. Oblečení Tilak má rozšířenou čtyřletou záruku a výrobce poskytuje velmi nadstandardní servis. Běžně opravuje roztržené kalhoty nebo bundy mnoho let staré. „Co umíme vyrobit, umíme taky opravit,“ říká Roman Kamler.

Funkce a design

Pro oblečení do nepříznivých podmínek je nejdůležitější správná funkce. Kombinace střihu a materiálů. Ty v Tilaku nakupují po celém světě. Nejen od firmy Gore, ale také od amerického Polartecu nebo japonského Pertexu. Kolekce designově stále vylepšují ve spolupráci s designéry z berlínského studia Acronym. Například návrhářka poslední generace modelu Evolution, Johanna Schneider, uvedla m.j. na trh kolekci sportovních bot Nike pod svým jménem. Ve spolupráci se studiem BOA design byla připravena městská kolekce Poutnik a velmi dobře zabodovala na prestižní výstavě Designblok.

Tilak obléká horskou službu

Roman Kamler považuje za věc prestiže, že může vyrábět oblečení pro náročné podmínky, ve kterých pracuje horská služba. Navíc je hrdý na to, že české horské záchranáře obléká skutečně česká firma. „Horská služba potřebuje kvalitní věci, které dlouho a dobře slouží“.

www.tilak.cz