Ticho vyrobené v Česku

Ze startupu SilentLab vyrostla úspěšná mladá firma světového renomé. Před sedmi lety využili spolumajitelé Jaroslav Vendl, Jan Kaňka a Petr Konečný trendu přeměny velkých otevřených kanceláří na menší dělené prostory, které kladou důraz na větší soukromí zaměstnanců. Tak vznikl startup SilentLab, který cílil na výrobu tehdy nedostatkového akustického interiérového designu. Jako první na trhu začal vyrábět unikátní odhlučněné a mobilní akustické kanceláře, jejichž atraktivitu později ještě zvýšila koronavirová pandemie. V současnosti už SilentLab patří k předním světovým výrobcům.

Ryze česká firma SilentLab stojí za originálním akustickým konceptem. Vyrábí akustické stěnové i stropní obklady, akustické taburety a paravány, hlavním obchodním artiklem jsou ale odhlučněné mobilní kanceláře MICROOFFICE® pro jednu až devět osob. „Vyrábíme velmi specifický a propracovaný produkt do posledního detailu. Dokud zákazník MICROOFFICE® neuvidí na vlastní oči a nevyzkouší, nedokáže plně ocenit jeho přednosti,” říká spoluzakladatel a výkonný ředitel Jaroslav Vendl o SilentLab. Nejmenší typ přitom vyjde vzhledem k ojedinělému technickému provedení až na čtvrt milionu korun.

V rámci svého oboru má ve světě velmi malou konkurenci. Podle ředitele Vendla existuje na světě pouze jedna firma, která by MICROOFFICE® mohla co do kvality konkurovat. Před sedmi lety spoluzakladatelé šli přitom cestou „pokus omyl“ a zjišťovali, co vlastně trh potřebuje. Tušili skrytý potenciál a už tehdy chtěli nabídnout špičkový akustický komfort. Jejich cílem bylo vytvořit originální a ikonický design. V této snaze je zásadním způsobem ovlivnili designéři Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda z Progres Architekti. „Vsadili jsme na jejich koncept úplně všechno, protože vývoj stál miliony korun. Byl to vabank a vyšel,“ přiznává spolumajitel Jan Kaňka.

Téměř tři čtvrtiny produkce SilentLabu, který vyrábí sedm typů akustických zasedaček, míří zejména na zahraniční trhy. Jen český trh by podle Kaňky firmu neuživil, nicméně je pro ni důležitý proto, že své výrobky vyvíjí a vyrábí výhradně v České republice. SilentLab v současné době dodává především do západní Evropy, prodává ale už i v Austrálii, Singapuru, Hongkongu nebo Izraeli.
Se svou nejnovější well-beingovou zasedačkou MICROOFFICE® REALM získal SilentLab loni na veletrhu NeoCon v Chicagu ocenění The Best of NeoCon 2022 a později vyhrál i prestižní soutěž Archiproducts Design Awards 2022.

Produkty SilenLab za těch pár let posbíraly řadu mezinárodních designových ocenění, jako je Red Dot Design Award, German Design Award, iF Design Award, Archiproducts Design Awards, BIG SEE Award a The Good Design Award. Nejvíce cen pak dostal světově unikátní prototyp kanceláře se skleněným stropem UNIQ.

info@silent-lab.cz