Tapetová revoluce díky digitálnímu tisku od Canonu

Jedním z nejprogresivnějších odvětví současného interiérového designu jsou umělecké tapety. Jejich celosvětová obliba stoupá bez ohledu na aktuální situaci a výrobci se předhánějí, kdo přijde s lepším řešením. Canon sbírá body se svou technologií UVgel Wallpaper Factory a patentovaným inkoustem UVgel. Digitální tisk od Canonu totiž umožňuje rychlou a kvalitní produkci tapet i při malých objemech, boří meze kreativity a posouvá možnosti využití.

„Na zvýšené poptávce lidí po osobitých interiérových dekoracích se shodují architekti, bytoví designéři i tiskaři. I Češi se v posledních letech naučili, že nemusí vybírat pouze z klasického vzorníku tapet, ale mohou si nechat navrhnout unikátní vzory na přání,” říká Eva Kučmášová, šéfka komunikace společnosti Canon ve střední Evropě.

Vhodná tapeta dokáže zkrášlit jakýkoliv prostor od soukromého bytu přes kavárnu nebo kancelář až po velké veřejné prostory, jakou jsou obchodní centra nebo stále populárnější coworkingové huby. Jednou z nejvýznamnějších hnacích sil tohoto růstu je přechod z tradičního analogového tisku na tisk digitální, který lze nazvat technologickou revolucí. Není už nutné tisknout jen velké objemy standardizovaných návrhů, ale otevírají se možnosti menší výroby jedinečných produktů a personalizace. K tomu je třeba připočíst dosud nepoznanou rychlost, ale především kvalitu, která u zákazníka rozhoduje.

Revoluční řešení od Canonu

Všemi těmito atributy disponuje UVgel Wallpaper Factory, unikátní řešení, které vloni představila společnost Canon. Jde o soustavu pro tisk tapet kolem velkoformátové tiskárny Colorado 1650 s podavačem, řezačkou a navíječem, která umožňuje nepřetržitou produkci velkých objemů pro obchodní účely, ale i přesný a konzistentní tisk jednotlivých kusů tapet určených pro běžného zákazníka. Soustava
UVgel Wallpaper Factory by měla zapadnout do portfolia poskytovatelů tisku, kteří tak budou moci rozšířit své služby a díky automatizaci a možnosti tisknout menší objemy navýšit své marže.

„Díky spojení automatizace velkoobjemového podavače s produktivitou tiskárny Canon poskytovatel tiskových služeb dosáhne nevídané výrobní kapacity bez nutnosti dohledu. Řešení UVgel Wallpaper Factory se ale týká i firem, které již svou produkční sestavu mají a chtěli by ji pouze rozšířit a zefektivnit,“ říká produktový manažer Canonu Peter Varga.

Pro velké objemy je zásadní garantovaná konzistentnost barev, zvláště když se tiskne na různých strojích v různém čase. „Potřebujete vytisknout jeden díl tapety nyní, ale další až třeba za několik měsíců či let, až na ni bude prostor? Při digitálním tisku to není žádný problém a s UVgelem zase máte jistotu, že barvy budou vždy stejně živé,“ dodává Varga. UVgel Wallpaper Factory se navíc u svých tisků pyšní odolností a zdravotní nezávadností potvrzenou nezávislými certifikáty, a tak jsou tapety vhodné i pro použití v citlivých interiérech, jako jsou nemocnice či školky. 

Příklady táhnou

Canon představil řešení nazvané UVgel Wallpaper Factory teprve vloni, nyní je již díky instalacím ve firmách zaměřených na velkoformátový tisk blíže i českým zákazníkům. Proto Canon přichází s komunikační kampaní, během níž díky konkrétním instalacím předvede možnosti této technologie v praxi.
„Máme řešení, které dokáže uspokojit poptávku po dekoracích na míru, a chceme ho proto dostat ještě více do povědomí profesionálů z řad architektů, interiérových designerů nebo reklamních agentur, ale i široké veřejnosti,“ říká Eva Kučmášová, šéfka komunikace Canonu ve střední Evropě.

Vůbec první instalací v rámci kampaně je výzdoba interiéru v Mateřské škole Laudova se speciálními třídami v pražských Řepích. Canon zde vytapetoval prostory před tzv. Bílým pokojem, který slouží k senzorické stimulaci a relaxaci převážně pro děti se zdravotním postižením. „K pokoji až dosud vedla nevzhledná chodba, kde se děti necítily příliš dobře, a tak jsme hledali možnosti, jak místo vylepšit. Nabídka Canonu nás zaujala a výsledné řešení, kterým je krásně barevná a kvalitní tapeta s tématem podmořského světa, nadchnulo nejen nás, ale i děti,“ říká Adéla Kunstová z MŠ Laudova.
Autorem návrhu jsou přímo grafici Canonu. U dalších projektů společnost navázala spolupráci
s několika domácími tvůrci a bytovými designéry, kteří aktuálně plánují interiérové realizace, v nichž budou hrát ústřední roli právě dekorace připravené na míru a v nejvyšší kvalitě. UVgel Wallpaper Factory vstupuje do segmentu architektury a bytového designu jako katalyzátor viditelných změn. Kreativní možnosti, které se tvůrcům i klientům otevírají, jsou prakticky neomezené.

Technologie vhodná do každého prostředí

Další instalací by měla být velkoformátová tapeta na motivy obrazu Gustava Klimta Hudba v atypickém bytě ve středních Čechách, kterou vytvořila pražská malířka Lucie Crocro. Odolnost tapet vytištěných UVgelem prověří i rozměrný tisk v MŠ Hellichova a také v Mikrojeslích „První krůčky“ na Vinohradech. Zde Canon spolupracuje s architektem Kryštofem Blažkem.

„Na všech projektech je vidět rozmanitost, kterou tapety umožňují. Zatímco v atypickému bytě dodají umělecký nádech, na Hellichově bude tisk součástí naučné stezky stylizovaně zobrazující zvířata žijící na Petříně a na Vinohradech. Autor zvolil decentní tapetu pastelových barev, která vhodně ozdobí prostor dětské herny,“ říká Eva Kučmášová. Školky navíc ocení další přednost inkoustu UVgel, kterou je zdravotní nezávadnost potvrzená certifikáty.

Do konce roku by Canon měl ukázat možnosti tapet vytištěných pomocí UVgel Wallpaper Factory na několika dalších instalacích, mimo jiné v nově rekonstruovaném bytě mladého českého umělce nebo během výstavy k výročí známého pražského divadla. Ožije i pražský showroom Canonu, kde jednu ze stěn ozdobí tapeta od grafika a ilustrátora Tomáše Cikána.

„Každý si bude snadno moci představit, jak může vypadat prostředí, kde žije nebo pracuje. Necílíme jen na velké projekty, ale i na obyčejné lidi, kteří si chtějí prostě ‚jen‘ zkrášlit svůj domov, kde teď trochu nuceně trávili a tráví více času,“ uzavírá Eva Kučmášová z Canonu.
Více informací o UVgel Wallpaper Factory najdete na webu www.canon.cz/tapety.

Továrna na tapety UVgel Wallpaper Factory

Produkční řešení pro nepřetržitý tisk tapet. V jádru je velkoformátová roll-toroll tiskárna Colorado 1650, dále podavač Jumbo Roll od společnosti Fotoba s vlastním pohonem, řezačka XLD 170WP rovněž od Fotoby a navíječ REW 162. Ty společně zajišťují automatický ořez pružných médií na potřebnou velikost. UVgel Wallpaper Factory garantuje zákazníkům přesnost rozměrů a návaznost jednotlivých dílů interiérových tisků. Klíčovým prvkem je Canonem patentovaný inkoust UVgel. Mezi jeho největší výhody patří to, že pro jeho sušení není nutné teplo, takže při tisku na strojích Colorado nedochází ke zkroucení média. Výstupy jsou tak vždy stoprocentní a připravené k aplikaci. Další výhody inkoustů UVgel: fotorealistická kvalita tisku téměř na jakékoliv flexibilní tiskové médium, opakovatelnost a konzistence barev, odolnost vůči poškrábání a oděru, omyvatelnost, neblednoucí a flexibilní aplikace, snadná
instalace výtisků (robustnost), bezzápachovost výtisků, certifikáty zdravotní nezávadnosti GREENGUARD Gold, AgBB a ASTM F739 Typ II.