Svět se mění, zlato je jisté

S letošním 30. výročím České republiky souvisí i výročí zavedení české měny a české koruny. S českými mincemi je pak nerozlučně spjato i 30. výročí zahájení činnosti České mincovny v Jablonci nad Nisou. Tato společnost je dnes zodpovědná za ražbu všech mincí pro potřeby našeho státu. Nedalo nám, abychom se při příležitosti 30. narozenin nepoohlédli za příběhem České mincovny od zdánlivě neuskutečnitelného snu až po její dnešní celosvětový úspěch.

Svým vznikem Česká mincovna navázala na více než tisíciletou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Naše země totiž oplývala hojností stříbra. To dávným mincmistrům poskytovalo prostor pro umělecké vyjádření, které obdivujeme dodnes, a Česká mincovna se k jejich odkazu hrdě hlásí! Razí nejen všechny oběžné mince, které Češi denně používají, ale také všechny české pamětní mince a množství vlastních pamětních a investičních produktů z drahých kovů. V jejich reliéfu se ukrývá řada emocí i tisíc let lásky k řemeslu…

Expanze východním směrem

Z domovského Jablonce nad Nisou se České mincovně podařilo expandovat daleko na východ. Datum jejího faktického vstupu do Spojených arabských emirátů díky otevření pobočky v Dubaji bylo vskutku magické – čirou náhodou vyšlo na 22. 2. 2022. To nejlepší z nabídky České mincovny bylo představeno na světové výstavě Expo, která se na přelomu let 2021 a 2022 konala ve Spojených arabských emirátech. Návštěvníci vědeckofantastického pavilonu České republiky mohli poznat tradiční křišťál i supermoderní hologram, seznámit se se světovými rekordy a ponořit se do příběhu o tom, jak se z českého tolaru stal světoznámý dolar.
Výpravu na Střední východ Česká mincovna rozhodně nepodcenila a připravila několik mimořádných emisí. V Dubaji pochopitelně nemohla chybět její vlajková loď v podobě stříbrné investiční mince Český lev. Tradiční ražba o hmotnosti jedné trojské unce byla zasazena do netradičního balení s vyobrazením pavilonu České republiky, který byl oázou uprostřed arabské pouště. Další tři varianty stříbrné investiční mince – s hmotnostmi čítajícími pět trojských uncí, deset trojských uncí a jeden kilogram – se pro změnu pyšnily unikátním bezpečnostním prvkem v podobě raženého hologramu Czech Security Check.
Největší pozornosti se však těšila neprodejná česká mince vyrobená ze 130 kilogramů ryzího zlata, která vznikla u příležitosti 100. výročí československé koruny. Přestože je zlato v Dubaji takřka všudypřítomné, největší zlatá mince svého druhu na světě fungovala jako magnet. Na místě se České mincovně podařilo navázat slibné kontakty, a proto se rozhodli zřídit tamní pobočku, která se bude starat o potřeby arabského trhu. Neustále se rozvíjející region, který dobře zná a uznává české sklo, se co nevidět přesvědčí o kvalitách českých mincí.

Technický unikát Czech Security Check

Jak již bylo zmíněno, na Expu v Dubaji byl představen také ražený hologram Czech Security Check. Dnešní oběživo se sice vyrábí z obecných kovů, avšak investiční mince se razí z kovů drahých. Přestože je vysoce nepravděpodobné, že by se někdo pokusil o jejich padělání, opatrnosti není nikdy nazbyt, a proto v České mincovně přichází s inovativními řešeními. Nejnovější bezpečnostní řešení představuje ochranný prvek pojmenovaný anglickou slovní hříčkou CZECH SECURITY CHECK [ček sekjurity ček] – volně přeloženo ČESKÝ BEZPEČNOSTNÍ PRVEK. Jedná se o ražený hologram ve tvaru štítu umístěný v dolní části reverzní strany mince. Tento hologram je prvkem nejen ochranným, ale také okrasným – předkládá vyobrazení českého lva. Je viditelný pouhým okem. Po nasvícení pod určitým úhlem se ve štítu objeví skrytý pohyblivý obrazec.
V České republice se již v roce 1999 podařilo vyrobit světový unikát – první minci s holografickou ražbou do ryzího zlata. Dnešní technologie je na nesrovnatelně vyšší úrovni. Samotný hologram je dílem vysoce specializované české společnosti IQ Structures, která se v oblasti holografických technologií řadí mezi světovou špičku. Mimořádně technologicky náročné je i vyražení hologramu do drahého kovu tak, aby byly zachovány všechny jeho speciální efekty – kinetické či barevné. To je úkolem České mincovny. Vysokohmotnostní mince s hologramem razí s pomocí speciálního hydraulického lisu, který byl zkonstruován přímo pro tento účel. Jedná se o jediný stroj svého druhu na světě – žádný jiný lis nedisponuje takovou konfigurací a technickými parametry.

Asamat Baltaev

Umělecké skvosty

Každá mincovní velmoc má své investiční mince. Ty, jak jejich název napovídá, nejsou ani tak výsadou numismatiků, jako spíše investorů, kteří vědí, že promyšlené portfolio se neobejde bez drahých kovů. Protože Česká republika své ryze investiční mince dosud nemá, Česká mincovna představila vlastní investiční řadu nazvanou Český lev. Přestože jsou Čeští lvi primárně investičními mincemi, jejich umělecké kvality jsou nezpochybnitelné. Vznikají s podpisem slavných umělců, jako je třeba Asamat Baltaev, DiS., který patří ke hvězdám české medailérské scény. V nabídce České mincovny je kolem 30 typů mincí Českého lva včetně těch se zasazenými kameny – Granátem, Vltavínem či Citrínem. Tyto kameny pocházejí z produkce turnovského Granátu a jsou symbolem spojení mincovnictví a sklářství. Spolupráce další sklářskou firmou Preciosou byla nastartována před 7 lety, a z tohoto spojení vznikla výjimečná série pamětních mincí Crystal Coin. Představují unikátní kombinaci stříbra a skla. Tato symbióza tradičních řemesel pochází z České republiky, která dala světu takzvaný český křišťál.

Spojení s českým výrobcem, shodou okolností také z „Křišťálového údolí“, jak se oblast okolo Jablonce nazývá, není náhodné. Česká mincovna si váží dodržování tradic a také se snaží tradiční české výrobce podporovat.
Po zlaté investiční minci o hmotnosti pěti kilogramů se České mincovně také podařilo vyrazit exemplář Českého lva z celých deseti kilogramů ryzího zlata. Jde o největší zlatou minci raženou v kontinentální Evropě a zároveň o vůbec nejnáročnější ražbu, jakou realizovali. Pro běžné investory, kteří si nemohou dovolit několik kilogramů zlata, vyrábí celou řadu investičních mincí Český lev v nižších hmotnostech – od 1/25 trojské unce (1,24 g). To umožňuje jednoduše regulovat, kolik prostředků uložíte do drahého kovu – nejen zlata, ale také stříbra.

Investice s příběhem

Od doby, kdy se u nás začaly razit jáchymovské tolary, ze kterých shodou okolností vznikly americké dolary, uplynulo půl tisíciletí. Svět bohužel na horské městečko, kde se tento příběh začal psát, zapomněl. První opravdová americká dolarová mince vznikla v roce 1794 a od svého českého prapředka si vypůjčila nejen jméno, ale také váhu a ryzost použitého stříbra. Tento zapomenutý rodokmen otiskla Česká mincovna ve své investiční minci, která připomíná, jak se z českého tolaru stal americký dolar. Zatímco reverzní strana je věnována nejkrásnějším jáchymovským tolarům z roku 1526, na averzní straně jsou vyobrazeny první americké dolary z roku 1794.

Vyryté věnování

Pamětní medaile s takzvanou personifikací představují hodnotný dárek pro výjimečné životní události. Česká mincovna razí na zakázku pro zákazníky z řad obchodních společností, sportovních klubů, vzdělávacích institucí či organizačních složek státu, ale také soukromých osob. Svou vlastní minci či medaili si můžete nechat vyrazit i vy – stanou se prestižní prezentací a skvěle poslouží jako dárek pro obchodní partnery, benefit pro nejlepší zaměstnance, památka na návštěvu regionu, upomínka významného jubilea či obchodní artikl. Na dárkové produkty, u kterých je to uvedeno, lze vyrýt text nebo dokonce fotografii. Vznikne tak jediný originál na světě, který zaručeně překvapí.

Nový showroom na pražských Příkopech

Když se chtěli v České mincovně inspirovat vystavením mincí ve světě, nic zajímavého nenašli, proto vyvinuli koncept vlastní, který umožňuje zákazníkům zážitkovou prohlídku produktů z menší vzdálenosti. Ten postupně aplikovali na pobočkách v Jablonci nad Nisou, Brně, Bratislavě a druhém reprezentativním showroomu v Praze (Na Příkopech, Havelská). Jde o koncept vzdušný, světlý, naplněný mnoha sofistikovanými technologiemi. Krásné výrobky České mincovny v sobě spojují lesk drahého kovu, uměleckou hodnotu výtvarného díla i sběratelskou hodnotu. To vše dohromady si samozřejmě zaslouží adekvátní vystavení. Přímo proti vstupu do prostoru nalézá veliký kruhovitý pult s vystavením toho nejlepšího a nejnovějšího, čeho si Česká mincovna právě považuje. Spolu s lustrem z Preciosy má tento nábytkový prvek symbolizovat raznici. Zážitek z prostoru umocňují grafiky lva a také projekce na veliké multimediální obrazovce.

www.ceskamincovna.cz