„Spánek je nejlepší meditace“ Dalajláma

Existuje globální značka, o které jste ještě neslyšeli? Po 30 letech svobodného trhu by se mohlo zdát, že všechny významné světové značky už dávno našly svou cestu k českému spotřebiteli. Opak je pravdou! A platí to právě v tak banálním oboru, jakým je sektor odpočinku a spánku. Právě v něm se chystají velké změny. Společnost Pikolin Grupo prostřednictvím svého zastoupení pro Česko a Slovensko významně zvyšuje standardy zdravého spánku.

PIKOLIN GRUPO je největší evropský výrobce matrací. Tato nadnárodní korporace se sídlem ve Španělsku zastřešuje 13 významných značek matrací, postelí a lůžkových doplňků. PIKOLIN vyrábí matrace v 10 vlastních továrnách (7 továren je v Evropě, 2 továrny v jihovýchodní Asii a 1 továrna sídlí v Jižní Americe). Více než 3000 zaměstnanců zajišťuje roční evropský obrat 500 miliónů euro.
Je s podivem, proč se firma s takovými čísly dostává do českého povědomí až v posledních letech? Odpověď má minimálně dvě části: historické okénko a stručná analýza současného českého trhu.

Trochu historie (ale opravdu stručně)

Společnost PIKOLIN zakládá v roce 1948 Španěl Alfonso Soláns Serrano. Se svými sedmi zaměstnanci vyrábí první postele v malé dílně ve španělské historické Zaragoze. Rozhodl se nedělat kompromisy v kvalitě, a proto postele vyrábí jako svařovanou ocelovou konstrukci“. V roce 1959 firma mění název na Pikolin a výrobu rozšiřuje o první pružinové matrace. Pikolin však volí spíše průkopnickou cestu. V roce 1984 kupuje existující patent kontinuální pružiny Legett & Platt a vzniká tak unikátní systém matrace. Dříve pružiny jednotlivé, oddělené, kterým se také říká bikonické (patentované v roce 1850 panem Bonellem), nahrazuje jedinou kompaktní pružinou, která probíhá nepřerušeně v celém objemu matrace. Revoluce pružinových matrací je tak na světě. Už nikdy více oddělené pružiny, které se nemilosrdně zapichují do zad! Konec pružin, které po pár letech vyskočí jako ono pověstné „péro z gauče“.
Pikolin nezadržitelně roste, ale až dodnes zůstává v rukou rodiny Soláns. Rodina otevírá obrovskou továrnu v Zaragoze, kde zaměstnává tisíce lidí. Pikolin sílí a skupuje ostatní velké evropské výrobce, kteří si často ponechávají své zavedené značky. Do rodiny Pikolin se tak dostanou bohaté nevěsty jako Bultex, Epeda, Lattoflex, Swissflex, Pardo, Dunlopillo, Orthorest, Merinos, Sema, Sunlay, Serta a Mediterraneo.
Pikolin se stává jedním z nejvýznamnějších dodavatelů matrací a lůžek pro hotely, mezi které patří mimo jiné Hilton, Marriott, Radisson, Barceló a další. V současnosti má smlouvy s 53 hotelovými řetězci na světě. Po roce 2000 Pikolin získává majetkové podíly ve francouzském gigantu Cofel nebo ve společnosti Pardó, která dodává lůžkové vybavení nemocnicím na celém světě. Nedávno se stává strategickým partnerem s majetkovým podílem v globálním koncernu Steinhoff nebo v brazilském Sleep House.

Pikolin v Česku

Doba komunismu kvalitním matracím nepřála. Málokdo řešil, co je zdravý spánek. Po revoluci hlad po zahraničních značkách neminul ani sektor nábytku a spánku. Češi začali objevovat nábytkové řetězce a také matrace nejrůznější kvality. V oblasti matrací se ale spotřebitel často ztrácel jako v kouřové cloně. Někteří podléhali dojmu, že když je něco ze Západu, musí to být kvalitní. Zapomínali však na skutečnost, že kvalita nemůže být zadarmo. Někteří obchodníci (díkybohu určitě ne všichni) prodávali nekvalitní matrace a slibovali nesplnitelné. Zákazník se opakovaně spálil a kupoval „zajíce v pytli“. Nakonec do matrace stejně není většinou vidět, a tak se objevily výrobky s nekvalitními pěnami a matrace se slabým nosným jádrem. Matrace sice často nesly značku řetězcovou, zdánlivě světovou, ale do pár let se proležely a zákazník si ničil záda na zhrouceném matracovém jádru. Co naplat, že matraci koupil ve globálním řetězci nebo uvěřil jakési herečce z teleshoppingové reklamy.
Naštěstí na trhu byli vždy kvalitní české a slovenské obchody, spánková studia a prodejci, kteří svému řemeslu rozuměli. Díky nim se postupně daří zákazníka přesvědčit, že kvalitní matrace nemůže stát dva nebo tři tisíce korun nebo mít výšku jenom 15 centimetrů. Češi a Slováci začali více vnímat kvalitu potravin a podobně si uvědomují, jakou cenu má zdravý klidný spánek.
Společnost Pikolin registruje potřeby našeho trhu a předpovídá dynamický rozvoj v sektoru spánku. České a slovenské zastoupení Magnific spol. s r.o. spolupracuje s kvalitními matracovými a spánkovými studii. Zákazníci se učí při výběru matrace nespěchat, poležet si. Často s překvapením zjišťují, že matrace jsou opravdu výjimečně pohodlné a že jejich cena je dostupná i pro běžného spotřebitele. Někteří již znají Pikolin z dovolené v hotelovém resortu a doma pak chtějí také spát zdravě a opatřit si matraci, na kterou je záruka 10 let.
Pikolin je sázka na lepší zdraví. Život umí připravit dost každodenních těžkostí, abychom ještě ve spánku museli trpět na nevhodné matraci.

Výhradní zastoupení Pikolin pro ČR a SR
MAGNIFIC s.r.o.
Černokostelecká 82/92
251 01 Říčany

www.sleepexpert.cz