Slavnostní vyhlášení soutěže SAPPI polygrafický počin roku 2023

V nově rozšířeném showroomu společnosti Igepa CZ proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů soutěže SAPPI polygrafický počin roku. Odborná porota zvolila nejlépe polygraficky zpracované tiskoviny v kategoriích: Polygrafický počin roku – absolutní vítěz, Nejlépe zvolený materiál vzhledem k obsahu, Cena za originální pojetí tiskoviny. Součástí soutěže byla i anketa na sociálních sítích, na jejíž výsledek neměla porota vliv a rozhodoval počet „lajků“ u jednotlivých exponátů.

 

Cílem každoroční soutěže je ocenit významné práce, ať už polygrafickým zpracováním, kvalitou tisku, způsobem zušlechtění, originalitou či uměleckým dojmem. Soutěž má zároveň za cíl podpořit tiskárny, vyzdvihnout jejich kreativitu a přístup k zakázkám a zviditelnit jejich práci v odborných médiích i v on-line prostoru.

Podmínkou soutěže je použití materiálu z produkce společnosti Sappi. Ačkoliv přihlášenými exponáty mohlo být cokoliv od merkantilu až po krabičku, letos se sešly samé knihy. Hlavní cenou pro vítěze všech kategorií byla návštěva výrobního závodu Sappi v rakouském Gratkornu.

Z přihlášených tiskovin nominovala porota nejprve 8 finalistů. Ti se pak spolu s novináři z odborných médií sešli při slavnostním vyhlášení. Celkem se mezi finalisty dostaly práce vytištěné na 3 různých materiálech Sappi v různých povrchových úpravách a gramážích: GalerieArt, GalerieArt Natural a GalerieArt Volume. V širším okruhu nominovaných byl použit ještě papír Vantage. Tisklo se na různých typech technologií, jako je KBA, Heidelberg, Komori a blíže nespecifikovaná digitální tiskárna.

Odbornou porotu tvořili nezávislí garanti z České a Slovenské republiky; Martin Novotný z GRAFIE CZ a Marian Hains z vydavatelství VELDAN. Dále v porotě zasedli zástupci pořádajících firem, tedy Katarina Beni a Alexander Kuklovský ze SAPPI Europe a Petr Breburda za IGEPA CZ.

Absolutním vítězem se stala tiskárna GRASPO CZ s knihou Ausgezeichneter Wohnungsbau vytištěnou na papíře GalerieArt tiskovým strojem Man Roland 5 EVO. Porota ocenila zejména precizní knihařské zpracování s vazbou V8, perfektní tisk a vkusné detaily zušlechtění obálky s celoplošným tiskovým matným OXI lakem, ražbou fólií, sleporažbou a parciálním UV lakem.

Nejlépe zvolený materiál vzhledem k obsahu ocenila porota u knihy The Complete Alphonse Mucha z dílny Tiskárny Daniel. 170g GalerieArt Volume použitý na blok a Vantage Silk na obálce perfektně seděly k fotografiím děl Alphonse Muchy. Porotci vyzdvihli i citlivou reprodukci barev. Kniha byla vytištěna na tiskovém stroji Heidelberg. Na obálce bylo použito matné lamino spolu s UV lakem Scodix.

Cenu za originální pojetí tiskoviny si odnesli zástupci společnosti Azus za knihu Most – zánik a zrození. Zaujala především krásnou obálkou potaženou Surbalinem se čtyřbarevným potiskem, byť fotografie působí na první pohled černobíle. Oceňován byl i kulatý hřbet a stužka a samozřejmě tisk včetně fotografií, které ještě podtrhoval zvolený materiál – 140g GalerieArt Natural. Kniha byla vytištěna na Komori Enthrone.

Nejen fanouškům na sociálních sítích se líbila kniha La Clef – Astolie z tiskárny TNM Print. Vedle zajímavé obálky a dobrého tisku zaujalo především použití speciálního tiskového UV laku, který je vidět jen pod UV světlem. V knize se tak nachází různé šifry a znaky, které jsou součástí tajemného příběhu. Ke knize je proto přibalená malá UV lampička.

Na závěr ještě porota vyzdvihla 2 zajímavé publikace, které již nezískaly žádnou cenu, ale mohly být zajímavou inspirací. První byl katalog českého šperku z dílny Studia Divize a Reformát, Radical Natur, jehož výrazným prvkem je použití lepenkové střiže na obálce. Druhým zajímavým počinem byla kniha Rough Roads to Dakar vytištěná ve společnosti FINIDR. Na obálce byly použity různé technologie tak, aby působila jako pokrytá pískem. Zaujaly i barvené hrany.