Ručně vyráběné křišťálové šperky Preciosa

Až 9000 kleští unikátních tvarů má Preciosa k dispozici pro výrobu mačkaných křišťálových kamenů do nových kolekcí šperků či dekorací. Šperky Ocean, kterým dominují právě v kleštích mačkané kameny modrozelené barvy, patří k nejúspěšnějším designům posledního roku. Použité kameny vznikají kombinací modré a zelené skloviny a jsou navíc obohaceny o plátek stříbra, který dodává šperku dodatečný třpyt.

Proč vůbec skláři tvořili ručně mačkaná sklíčka?

Ručně mačkané kameny mají na Jablonecku, kde Preciosa, výrobce českého křišťálu, sídlí, staletou historii. Se skleněnými mačkanými kameny se začalo z důvodů nedostatku přírodních kamenů, které v Čechách na nalezištích docházely (Kozákov, Turnovsko). Ze skla vyráběné kameny měly imitovat drahokamy a polodrahokamy. Názvy barev skel vycházely z názvů přírodních kamenů a používají se tak dodnes (rubín je označení pro červenou barvu skla, safír pro modrou, topaz pro světle hnědé sklo…).
Preciosa navazuje i na tuto tradici sklářství a ručně mačkané kameny aplikuje do nových kolekcí. Prezentuje tak propojení technologie, moderního designu a úctyhodné tradice.

Designérka Preciosa Beauty Jitka Ryšavá popisuje, jak ručně mačkané kameny do nových kolekcí vznikají:

Technologie, které se k výrobě kamenů používají, se v podstatě i po staletí téměř nezměnily.
„Skleněné mačkané kameny se vyrábějí lisováním polotekutého tyčového skla do forem – kleští. Ke zdokonalení skleněného efektu se některé plochy ještě brousí. Na spodek kamenů se často nanáší speciální látka, která zde vytvoří zrcátko, tzv. simili, a tím je znásoben třpyt jednotlivých kamenů.

Pro zajímavější zbarvení mačkaných kamenů se využívají i jiné suroviny, jako je zlato, stříbro, avanturín, smalt, skelné drtě a skelný prach. Pro větší rozmanitost se na povrch kamenů používá povrchové zušlechtění, jako např. chemické matování, pískování anebo vakuové pokovování.“
Ručně mačkané kameny designérka používá nejen pro náhrdelníky či náušnice, ale také jako skleněný komponent do křišťálových dekorací. Září i v nové kolekci vánočních dekorací Icy Crystal.

Šperky i dekorace z českého křišťálu Preciosa můžete nakoupit
na www.preciosa-eshop.com15 % výhodněji
se slevovým kódem PRECIOSA15.

Vyberte si křišťálový vánoční dárek pro vaše blízké.