Rittal – The System. Faster – Better – Everywhere

Od svého založení v roce 1961 se společnost Rittal postupně vyvíjela v předního světového dodavatele rozváděčových skříní, komponent pro rozvod proudu, klimatizačních systémů a komponent pro IT infrastrukturu, a s nimi spojených softwarových nástrojů a služeb. Zakladatel společnosti realizoval myšlenku nevyrábět rozváděčové skříně dle přání zákazníků, ale začal vyrábět standardizované rozměry sériově, a tím zajistil rychlé dodávky. Myšlenka rychlých dodávek hraje u společnosti Rittal klíčovou roli. Výrobky Rittal dnes nacházejí své uplatnění ve většině průmyslových odvětví – od strojírenství přes automobilový průmysl až po informační technologie.

Společnost Rittal je však zároveň i dominantním článkem skupiny Friedhelm Loh Group, vedené dnes synem původního zakladatele, Dr. Friedhelmem Lohem. Tato skupina je se svými 18 výrobními závody a 80 dceřinými společnostmi celosvětovým leaderem ve svém oboru. Díky dlouholetému systematickému inovačnímu úsilí je držitelem velkého množství mezinárodních patentů a v roce 2018 byl již podesáté za sebou této rodinné firmě udělen titul nejlepšího zaměstnavatele v Německu. Dceřinou společností firmy Rittal je i Rittal Czech, s.r.o.

Tým Rittal Czech vedený Ing. Jaromírem Zeleným, MBA tvoří v současné době 78 zaměstnanců, kteří sídlí ve vlastním administrativním a skladovém areálu o celkové rozloze 10 500 m² na okraji obce Zdiby u Prahy. Součástí sídla je i moderní sklad o velikosti téměř 4000 m². Díky této velikosti skladu s více než 3230 paletovými místy je firma schopna dodávat většinu standardních položek v rámci celé České republiky do druhého pracovního dne. V sídle firmy naleznou zákazníci také showroom se stálou výstavou aktuálních produktů a moderní modifikační centrum. V České republice se firma zabývá především obchodně – technickou a konzultační činností, včetně nejrůznějších technických školení, technickými návrhy zákaznických řešení, úpravami standardních produktů na přání zákazníka v technologicky vyspělém modifikačním centru a zajišťuje samozřejmě veškerý jak předprodejní, tak poprodejní servis.

Novinka – IT skříň Rittal – VX IT

Letošní rok je v Rittalu plný novinek a IT produkty jsou toho pouze důkazem. Jelikož se IT trh vyvíjí velmi rychle a přináší mnoho inovací během velmi krátkých časových úseků, bylo cílem firmy vyvinout novou IT skříň, která bude připravena na všechny tyto budoucí výzvy. Výsledný produkt měl být velmi precizní, měl přinášet zákazníkům přidanou hodnotu v podobě uživatelského komfortu a časové úspory, na druhou stranu poskytovat dostatečnou variabilitu pro jakoukoliv aplikaci a navíc jeho design se neměl okoukat ani za několik let. A tak vznikla zcela nová IT skříň Rittal – VX IT.

Tato letošní novinka nasadila laťku opravdu vysoko. Co je na první pohled jiné, je design dveří, rukojetí a ostatních prvků. Dveře mají hliníkový eloxovaný rám, který je doplněn o černé doplňky pantů, rukojetí a čteček. Tato kombinace hliníku a černých doplňků je opravdu nadčasová. Po otevření skříně si všimnete změny rámu. VX IT využívá symetrický rám našich ověřených rozváděčových skříní řady VX25. Rám nabízí systémovou perforaci 25 mm a díky perforaci z vnější strany umožňuje montáž i z vnější strany rámu. Skříně VX IT jsou dostupné ve variantách Standard a Dynamic. Varianta Standard nabízí statické zatížení až 1500 kg a varianta Dynamic nabízí neuvěřitelných 1800 kg. Obě skříně splňují certifikaci UL 2416. Pro náročná prostředí jsou připravené varianty se stupněm krytí IP 55. Díky těmto parametrům jsou skříně VX IT vhodné pro široké použití od samostatně stojících skříní až po edge, cloud nebo hyperscale datová centra.

Dalšími body, na které se v Rittalu zaměřili, byla jednoduchost a rychlost. Snažili se maximálně zjednodušit a zpříjemnit jak samotnou instalaci doplňků, tak také samotné používání VX IT skříní. Instalace příslušenství (např. rukojetí) se provádí beznástrojově pouhým zacvaknutím a instalace je tak otázkou několika vteřin. Otevírání zadních dveří je centralizováno do jediné rukojeti umístěné na zadních dveřích, odpadá tak nutnost otevírat každé křídlo dveří. Speciálně tvarované profilové lišty umožňují montáž příslušenství (např. PDU lišt) do pozice Zero-U a díky tomu nezabírají tolik instalačního prostoru (do 800 mm široké skříně mohou být instalovány až 4 jednotky PDU do pozic Zero-U). Vše probíhá samozřejmě opět beznástrojově, potřebné montážní příslušenství je obsaženo v každém balení PDU.

Konfigurátor pro objednání skříní VX IT

Zásadní změnou pro objednání skříní VX IT je použití konfigurátoru RiCS (Rittal Configuration System), který Vás provede výběrem vhodné skříně od začátku do konce. Konfigurátor je samozřejmě v českém jazyce. V rámci konfigurace si zvolíte vhodnou skříň, kterou můžete filtrovat dle zadaných parametrů (výška, šířka, hloubka, varianta dveří, atd.) nebo si ji můžete vybrat z nabízeného seznamu produktů. Po výběru produktu se vpravo objeví 3D model vybrané skříně a vidíte tak náhled Vaší konfigurace. V dalších krocích si vybíráte z doporučeného nebo kompletního příslušenství, kterým chcete skříň vybavit. Po výběru příslušenství přejdete na další stranu, kde vidíte kompletní seznam produktů, které jsou ve Vaší konfiguraci a jejich dostupnost. Posledním krokem je jen odeslání objednávky do Rittalu, nebo si Vaši konfiguraci můžete uložit pro další použití. Konfigurátor je vhodným nástrojem, který dokáže hlídat vzájemnou kompatibilitu skříně a příslušenství a zabráníte tak chybám v ruční konfiguraci. Použití je opět velmi jednoduché, stačí pouze webový prohlížeč.

www.rittal.cz