Prosvětlete své prostory!

Přirozené denní světlo nutně potřebujeme pro svou náladu a vitalitu. Přivést více světla do bytu, firmy či kanceláře ale může být menší problém, než se zdá. Řešením jsou světlovody. Ideální je hledat takového dodavatele, který je schopen prokázat, že jeho světlovody produkují v celoroční účinnosti nejlepší hodnoty a nevznikají výkonové rozdíly během jednotlivých ročních období. Takovým dodavatelem je společnost WT-Windows Tomorrow. Na jejich světlovody pod značkou Solatube je záruka 20 let a automatická záruka na nekondenzaci světlovodu, nezatečení do střešního pláště a prachotěsnost dosahuje 10 let.

Co je to světlovod?

Ač je to s podivem, tak všeobecné povědomí o světlovodech je velmi nízké. To bývá hlavní důvod, proč si lidé světlovod nepořídí. Světlovod představuje geniálně jednoduché, ale přitom sofistikované a účinné zařízení, které bez nutnosti přívodu elektrické energie a údržby zajišťuje bezproblémový přenos světla z exteriéru do interiéru. Nepotřebuje žádný přívod elektřiny nebo další energie. Využívá přírodních zákonů souvisejících s odrazem a lomem světla. Jedná se o tubus, který bývá zaústěn na střeše, ale občas také v obvodové stěně. Zde se nachází jednoduchá nebo plochá kopule. Napojuje se na tubus, jehož vnitřní část je opatřena nátěrem, který zajišťuje vysokou míru odrazivosti světla. Tubus směřuje do interiéru a ve stropě je zakončen takzvaných difuzérem, který vypadá jako pěkné designové osvětlení.

Vliv přirozeného světla na psychiku

Zkušenosti ukazují, že většina lidí preferuje přirozené denní světlo. Nejrůznější výzkumy potvrzují, jak je pro náladu (ale také například zdravý vývoj dětských očí) důležité přirozené světlo nebo zdravá míra slunečních paprsků. Pokud nám přirozené světlo schází, většinou se to projeví zhoršením nálady, klesá soustředění, člověk se rychleji unaví a dochází ke snížení jeho výkonu.

Kde nachází světlovod uplatnění?

Světlovody najdou využití v objektech pro bydlení, podnikání, výrobu i skladování. V obytných prostorech bývá nejtemněji na chodbách, na sociálním zařízení, v šatnách, studovnách, garážích, předsíních nebo kuchyních. Světlovod dokáže přivést denní světlo na poměrně velké vzdálenosti. Výjimkou nejsou světlovody s délkou deset a více metrů.

Nenáročná instalace světlovodu

Instalace světlovodu je velmi snadná a zručnému řemeslníkovi zabere jedno odpoledne. Stačí dobře vyměřit průzor v interiéru, zjistit, zda v cestě zamýšleného světlovodu nevedou jiné sítě nebo trámoví, a na střeše připravit příslušný otvor. Odborníci například na serveru www.solatube.cz doporučují pořizovat světlovodné komponenty od jednoho výrobce nebo dodavatele uceleného systému. Komplexní řešení zaručuje, že všechny díly do sebe perfektně zapadají, nikde není třeba nic přibrušovat a přiřezávat, nevznikají tepelné mosty a díky přesně padnoucím těsněním se nemusíte obávat ani zatékání do střešní konstrukce.

Nulové provozní náklady na světlo

Kouzlo světlovodů spočívá v nulových provozních nákladech. Využíváte potenciálu slunce nebo čisté oblohy. Po značnou část dne nemusíte rozsvítit světlo. Navíc si ke světlovodu můžete pořídit i fotovoltaické panely. Instalují se do vnitřku tubusu a během slunečného dne vyrábějí elektřinu, jež se uchovává v bateriích. Jakmile venku padne tma, pak se zmiňovaný difuzér mění v opravdové světlo, které „jede“ na sluneční energii z akumulátoru. Používáním světlovodu šetříte energii, a tedy životní prostředí. Se světlovody odpadá i jakákoliv údržba, čímž opět uspoříte na výdajích.
Zájemce o světlovody předem obvykle zajímá aspekt spojený se zimou a týká se toho, jak světlovod zajišťuje osvětlení v období s nižší intenzitou slunečního záření. V zimě se slunce dostává pouze nízko nad horizont, proto je důležité zachytit světlo právě z nízkých úhlů. To je možné například instalací kopule, která má integrovánu takzvanou Fresnelovu čočku. Díky ní lze efektivně zachytit i rozptýlené, difuzní světlo. Některé kopule jsou vybaveny také vnitřními zrcátky, jež předávají světlo z velmi nízkých úhlů. „Pokud budete pořizovat světlovod, vynikajícím ukazatelem účinnosti je právě poměr letního a zimního výkonu. Tento parametr umožňuje nestranné porovnání produktů napříč spektrem výrobků v České republice i ve světě.

Nové světlovodné technologie společnosti WT-Windows Tomorrow a zajímavé reference najdete na webu www.solatube.cz.