Propojení světů designu a byznysu

Pasáže propojují, symbolizují průchod z jednoho světa do druhého, ulehčují cestu a ulehčují komunikaci. Jsou krásnou zkratkou. A přesně tak vnímají projekt Pasáž českého designu jeho zakladatelky. Chtějí propojit svět mladého progresivního designu se světem již úspěšných zavedených značek jak z oblasti designu a umění, tak z dalších oblastí byznysu.

Zleva: Štěpánka Zinkaizlová, ředitelka Pasáže českého designu a Hana Homolková, zakladatelka Pasáže českého designu 

Inspirace z fungujících pasáží

Projekt Pasáž českého designu našel svoje inspirace ve fungování pasáží v Paříži, Berlíně a Bruselu. V těchto metropolích pasáže slouží dlouhodobě mladému umění a designu jako výstavní fóra, jako prodejní místa, jako místa pro setkání umělců a designérů s veřejností. Stejně skvělé tvůrce a stejně zanícenou veřejnost máme i u nás v Česku. Proto jim Pasáž českého designu chce dát šanci k potkávání i k potvrzení toho, že i Praha je město, které svému designu a umění rozumí.

Proč právě pasáž ČNB

Pasáž českého designu – to jsou unikátní výstavní prostory, kde se odborné i široké veřejnosti prezentuje tvorba úspěšných českých designérů, ale i práce studentů a designérů začínajících. Vše na jednom místě, vše NON-STOP. Atmosféru a výjimečnost výstavních prostor dotváří umístění v centru Prahy v pasáži České národní banky, kde denně prochází tisíce lidí.
Pasáž ČNB je nádherný architektonický útvar, který nabízí pro kreativní duši přesně ten prostor, kterým se pasáž může stát – tvůrčím, barevným, zábavným, poučným mostem mezi dvěma světy. Ale až tak svébytným, že se stane světem sama o sobě – světem, kde se potkávají krása, funkce, nápad a kvalita, původnost a českost. To vše Pasáž ČNB symbolizuje a s těmito atributy ji také autorky projektu chtějí oživovat dobrým, kvalitním, výběrovým českým designem a uměním.
Prostřednictvím prosklených výloh v pasáži se oživují příběhy designérů, rodinných firem, umělců a studentů. Přibližují a znovu objevují se hodnoty řemesla a zručnosti našeho národa veřejnosti i zahraničním turistům.

Životaschopný projekt

Nyní své profesní zkušenosti předává a věnuje projektu Pasáž českého designu – Štěpánka Zinkaizlová. „Je mi ctí být součástí celého týmu složeného z báječných lidí, kteří mají co předávat,“ uvádí. „A co mě oslovilo? Projekt se zaměřuje na české designéry, umělce a studenty – ukazuje, kdo jsme, co umíme, neboť máme jako národ co přenechávat dalším generacím. Vytváří místo, kde doposud stála závist a nyní je nahrazena hrdostí – hrdostí na češství, na české talenty, umělce, na jejich zručnost a umělecké zpracování. Mám ráda lidi, kteří dotahují věci do konce a nezůstanou stát uprostřed cesty. Jen tak může být každý projekt životaschopný a zdravý. Tím je právě projekt Pasáže českého designu.“

www.pasazdesignu.cz
Kontakt: Štěpánka Zinkaizlová
reditelka@pasazdesignu.cz
tel.: 733 553 759