Pro ty nejnáročnější: bezzrcadlovka Canon EOS R3

Někdy je v hlavní roli rychlost. Nová vlajková loď Canonu, bezzrcadlovka Canon EOS R3, nadchne zejména ty, kteří potřebují zachytit prchlivou sílu okamžiku: závěrečný bod, gól, emoce během demonstrace, ty, kteří zachycují sportovní nebo zpravodajské události. Do nové generace EOS R3 Canon zapracoval podněty od nejnáročnějších světových fotografů, najdete na něm více než stovku vylepšení. EOS R3 je mimořádný fotoaparát se svižnou odezvou.

V hlavní roli rychlost

Fotografové už potvrdí, že převratný vrstvený snímač typu CMOS konstrukce BSI o rozlišení 24,1 megapixelů nabízí bleskurychlé snímání, téměř eliminuje pohybové zkreslení a díky mimořádně krátkým expozičním časům až 1/64000 sekundy pomáhá zachytit i sprintery.

Fotografové, kteří měli možnost fotoaparát vyzkoušet, potvrzují, že nejpřekvapivější je odezva autofokusu. S ostřením za 0,03 sekundy je EOS R3 dosud nejrychlejší fotoaparát z řady EOS R. Pětiosá interní stabilizace obrazu navíc zlepšuje možnosti fotografování a filmování z ruky za pohybu. 

A rychlost potřetí: Při použití elektronické závěrky je možné fotografovat až 30 snímků za sekundu při automatické expozici a automatickém ostření se sledováním objektu. A to i při snímání do souborů RAW a při používání blesku. 

Fotoaparát se dokáže vypořádat i s blikáním světelných zdrojů a nežádoucími efekty této tradiční slabiny elektronických závěrek, jako jsou pruhy v obraze nebo problémy s podáním barev a expozicí. EOS R3 posouvá laťku ostření za špatných světelných podmínek. Dokáže zaostřit při úrovni osvětlení až -7,5 EVi jako jen málo fotoaparátů na trhu. 

Detekce oka, tváře i vozidel

Řada EOS R je vybavena systémem automatického ostření se zdvojenými fotodiodami Dual Pixel CMOS AF II a zdokonaleným algoritmem hloubkového učení pro ostření se sledováním objektu včetně detekce lidského a zvířecího oka, těla a tváře a detekce lidské hlavy u statických snímků i videa. R3 však jde vstříc i fotoreportérům motoristického sportu. Je vybavený funkcí sledování vozidel včetně motocyklů, formulí s otevřeným kokpitem i vozů pro závody GT a rallye – s možností priority vozidla nebo přilby řidiče. Detekce oka, tváře, hlavy a těla je nyní k dispozici ve všech režimech automatického ostření, podobně jako nová flexibilní zóna, která umožňuje zvolit velikost a tvar oblasti ostření. 

Technologie jdou však ještě dál. Pro maximální kontrolu nad automatickým ostřením nabízí EOS R3 tři různé způsoby výběru ostřicích bodů: ovladač quick smart, precizní multifunkční ovladač a instinktivní výběr pohybem oka. Tato průkopnická, intuitivní metoda přesouvá bod zaostření tam, kam směřuje fotografův pohled. V situacích, kdy se scéna dynamicky mění, může fotograf instinktivně zaostřovat na akci pouhým pohybem oka.

Fotoreportérům v terénu jde nejen o okamžité zachycení důležitého momentu, ale také o promptní předání fotografií do redakce. Díky řadě profesionálních možností připojení včetně vestavěného Bluetooth verze 5.0 a Wi-Fi.

Špičkové video

A když je třeba zároveň natočit rozhovor po zápase, EOS R3 nabízí možnost záznamu videa ve formátu 6K 60p RAW, který zachytí o 50 % více detailů než rozlišení 4K. U souborů 6K CRM RAW je možné následně upravovat expozici a vyvážení bílé pro dosažení požadovaného podání. Záznam ve formátu 4K až do 60p se převzorkovává z 6K, což zaručuje nejvyšší možnou obrazovou kvalitu. EOS R3 dokáže natáčet ve 4K při 120p a vytvářet efektní zpomalené záběry v rozlišení 4K – obzvlášť u dynamických sportů. Nyní je možné natočit až šest hodin běžného videa. 

Řada R je určena akčním kreativcům, se kterými musí jejich technika hlavně udržet krok. Ekosystém je postaven na širším 54mm bajonetu, který zahrnuje jak objektivy navržené přímo pro bajonet EOS RF, tak možnost bez omezení využít přes adaptér starších zrcadlovkových „skel“ s bajonetem EOS EF. K hlavním výhodám patří blesková výměna informací mezi objektivem a fotoaparátem. Fotoaparáty řady Canon EOS R patří k nejmladším plnoformátovým modelům na fotografickém trhu, představena byla na podzim 2018. 

„Fotoaparát EOS R3 je velmi tichý. To je důležité třeba u focení tenisu, protože nerušíme sportovce během hry. Jako sportovní fotograf pak u EOS R3 zvlášť oceňuji ostření,“ říká fotograf Pavel Lebeda, který novinku společnosti Canon testoval. 

www.canon.cz