Papírový kajak, vypěstovaný obal i přenosné jezírko. Kdo vyhraje soutěž Designblok Diploma Selection?

Představujeme finalisty prestižní mezinárodní soutěže Diploma Selection, kterou Designblok otevírá již popáté ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR. Do finálového výběru se probojovalo 15 produktových designérů a 15 módních návrhářů z předních evropských škol. Vítězové získají 1000 EUR a možnost samostatné prezentace na příštím ročníku Designbloku. 

Šanci má šest designérů z České republiky, kteří se probojovali do finále. Vítěze odhalí pražský festival designu a módy, který se letos koná od25. – 29. října 2018. Finalisté soutěže Diploma Selection letos přijedou z 12 evropských zemí včetně Holandska, Belgie, Polska, Německa nebo Norska. Spolu s finalisty se představí také vítězka minulého ročníku soutěže, Anna Banout oceněná za kolekci objektů ze Sýrie a z Marsu. Vítězové z roku 2015 a 2014 Marléne Huissoud a Jorge Penadés, se návštěvníkům představí v profilové výstavě Manifest v Colloredo-Mansfeldském paláci.

„Designblok přitahuje velkou pozornost české a zahraniční designérské scény a pro čerstvé absolventy vysokých uměleckých škol je možnost představit svou práci mezinárodnímu publiku jedinečnou příležitostí pro profesní růst. Síť evropských kulturních institutů, kulturních oddělení ambasád a přidružených členů států Evropské unie, sdružených pod hlavičkou EUNIC (European Union National Institutes for Culture), podporuje mladé talenty a pomáhá v jejich profesním rozjezdu a rozvoji. Jsme rádi, že můžeme těmto mladým tvůrcům podat pomocnou ruku“, říká Luc Lévy prezident EUNIC Cluster Czech Republic a ředitel Francouzského institutu v Praze.

Kurátoři (Danica Kovářová, Adam Stěch, Jana Zielinski a Jiří Macek) letos vybírali finalisty z více než stovky přihlášených z 22 evropských univerzit. Mezi finalisty se probojovala například Roza Janusz z Polska, která zaměřila diplomovou práci na pěstovatelné bio obaly, Lieke Li z Belgie do designu převedla téma deprese nebo slovenská desigérka Zuzana Svátik a její kolekce váz zatížená genderovými stereotypy. Šanci mají také čeští studenti, například Dominik Janoušek s návrhem papírového kajaku, Štěpán Kitzberger s netradiční studií broušených váz nebo Dana Vránková se zpracováním objektu jezírka pro interiéry. 

„Máme radost z každoročně rostoucí kvality předkládaných diplomových prací, které se nebojí experimentovat a hledat nové využití materiálů i umělecké koncepty. Nejlepší práce pak posoudí špičkoví kurátoři a galeristé z Evropy i USA, kteří na Designblok každoročně přijíždějí a mnohým z finalistům mohou pomoci zahájit profesionální kariéru, což je také jedním z cílů soutěže,“ vysvětlil kreativní ředitel Designbloku Jiří Macek.
Výstavu produktového designu najdou návštěvníci v Openstudiu – v levém křídle Průmyslového paláce holešovického Výstaviště, finalisté módní sekce se představí v sobotu 27. října na Garden Stage ve střední hale. O vítězi v každé ze dvou kategorií rozhodne mezinárodní porota složená z významných českých a zahraničních galeristů, kurátorů, novinářů a teoretiků designu. Nově do poroty zasedne designérka Ineke Hans, kurátorka Maria Cristina Didero, programový ředitel New Design University Hans Stefan Moritch. nebo konzultant Stephan Hamel.

Více na www.designblok.cz

Zdroj : Profil Media