Operativní leasing opravdu není hlavolam

ARVAL CZ je součástí mezinárodní skupiny ARVAL, která byla založena v roce 1989. Působí v oblasti financování a managementu vozových parků. Své služby poskytuje ve 29 zemích. Je 100% dceřinou společností přední světové bankovní skupiny BNP Paribas. ARVAL CZ působí na českém trhu od roku 2003 a s více než 22 000 vozidly ve fleetu patří mezi leadry v oboru. O jeho začátcích a vývoji jsme si povídali s generálním ředitelem Arnaultem Leglaye.

Vaše společnost působí na leasingovém trhu již dlouhou řadu let. Jaký vývoj v oblasti operativního leasingu služebních automobilů jste za tu dobu zaregistrovali?

Když Arval vstoupil v roce 2003 na český trh, operativní leasing byl stále v rané fázi vývoje. Věděly o něm hlavně společnosti se zahraničním kapitálem, protože jejich mateřské společnosti tuto službu využívaly. Dnes je operativní leasing již známým pojmem a vědí o něm nejen větší či menší společnosti, ale také malé podniky, živnostníci a v neposlední řadě i soukromý sektor. Zpočátku se operativní leasing týkal především financování služeb souvisejících s provozem vozového parku a v oblasti nabízených služeb postupně došlo k dalšímu rozvoji. Dnešní trh řeší také novou mobilitu, zelené vozové parky a Maas (Mobility as a Service – mobilita jako služba), aby byl stále více zaměřen na uživatele.

Jakých úspěchů Arval za sedmnáct let působnosti dosáhl? Jak rostla vaše flotila?

Od začátku jsme se soustředili na mobilitu a přicházeli s mnoha inovacemi, které jsou dodnes velmi populární. Klient pro nás neznamená jen další zakázku – dbáme na osobní přístup a nasloucháme přání zákazníka. Prvních 1000 spravovaných vozidel jsme dosáhli v roce 2005 a během následujících dvou let se tento počet vyšplhal na více než 5000. V roce 2011 jsme dosáhli magické hranice 10 000 spravovaných vozidel, a o sedm let později bylo toto číslo již dvojnásobné. V současné době ARVAL spravuje přes 22 000 vozidel v České republice a téměř 1 300 000 po celém světě.

V loňském roce jste doplnili nabídku služeb o operativní leasing pro malé a střední firmy a podnikatele. Letos spustíte službu pro soukromé osoby. Můžete nám oba tyto produkty představit?

Oba produkty jsou si celkem podobné a jsou založeny na principu plného servisu a poskytování 100% mobility pro uživatele. Bereme samozřejmě v úvahu určité legislativní rozdíly, ale naší filozofií je, že pokud se zákazník rozhodne pro operativní leasing, neměl by se o nic starat a jen řídit. Stavíme na předpokladu, že je toto jeden z hlavních důvodů, proč by se někdo rozhodl služeb operativního leasingu využít. To znamená, že naším základním produktem pro malé firmy a soukromé osoby je leasing poskytující kompletní služby, ale samozřejmě je možné částečně přizpůsobit spektrum služeb potřebám zákazníka. V loňském roce jsme zaznamenali rekordní zájem o náš produkt ze strany podnikatelů nebo malých podniků a tento trend pokračuje i na začátku tohoto roku. Jsme přesvědčeni, že operativní leasing je výhodný i pro soukromé osoby, a proto jsme naši nabídku rozšířili i na zbytek trhu. Čerpáme samozřejmě ze zkušeností naší společnosti z jiných trhů a vidíme, že zájem o soukromý sektor je velmi vysoký.

Vaše společnost se chystá zaměřit i na další typy mobility. Myslíte si, že mají potenciál do budoucna?

Jsme přesvědčeni, že kromě elektrických vozidel jsou relevantní i jiné nové možnosti mobility: Nejen sdílení automobilů, kol a spolujízdy, ale také autonomní doprava. Máme před sebou zajímavé období. A jak říká náš nový slogan „For the many journeys in life“, ARVAL bude doprovázet své klienty na všech cestách – a nejen auty.

Rádi Vám přiblížíme možnosti operativního leasingu na telefonu 261 109 007, případně na stránkách www.arval.cz