Od výrobce oceli po mezinárodní digitální společnost. 60. výročí založení společnosti Rittal

Píše se rok 1961, konkrétně 1. dubna, kdy v malé tkalcovně ve středním Hesensku začíná příběh úspěšné mezinárodní společnosti – díky standardizaci rozváděčů. Rudolf Loh zakládá společnost Rittal a mění odvětví s jedinou myšlenkou. To, nad čím jsme se původně pousmáli, se stává nyní fenoménem: standardní rozváděčová skříň se používá v milionech produktových řešení ve více než 90 procentech všech průmyslových odvětví po celém světě. 

„Jsem velmi hrdý na 60 let úspěšného příběhu, který jsme napsali společně se všemi našimi zaměstnanci,“

říká profesor Friedhelm Loh, majitel a generální ředitel skupiny Friedhelm Loh Group.

Rittal je dnes lídrem v oblasti inovací a světového trhu v technologii rozváděčů a IT infrastruktury. 10 000 zaměstnanců po celém světě pracuje na nových inovacích, průmyslových řešeních a obchodních modelech. Z malé společnosti na zpracování ocelového plechu se stal globální digitální podnik. Co se ale nezměnilo: Rittal je rodinným podnikem – odpovědnost, solidarita a sociální angažovanost byly vždy nejvyšší prioritou.

Rittershausen v Dietzhölztalu – v roce 1961 nikdo netušil, že se po malém městečku ve střední Hesensku jednoho dne pojmenuje globální společnost. Rudolf Loh koupil starou tkalcovnu a založil společnost Rittal. Jeho vize byla vyrábět standardní rozváděče ve standardní výrobě, okamžitě dostupné ze skladu, rychlejší a lepší než individuálně vyráběné rozváděče pro řídicí komponenty strojů v té době. Dlouhé dodací lhůty a vady na výrobcích byly nyní minulostí. Rozmach poválečných let změnil průmyslovou výrobu. Stroje byly vzájemně propojeny a vyráběly produkty ve velkých sériích v důsledku rostoucí spotřeby. Nápad Rudolfa Loh tedy přišel ve správný čas. 

Od té doby se událo mnoho změn. Včera, stejně jako dnes, inovace společnosti se sídlem v Herbornu formují průmyslová odvětví po celém světě. Řešení od společnosti Rittal se používají v řídicích a distribučních rozváděčích, v IT a na energetickém trhu, při stavbě lodí, v nemocnicích a fotbalových stadionech. 58 poboček zajišťuje prodej a servis produktů Rittal po celém světě. V regionu je Rittal největším zaměstnavatelem a nedávno investoval přes 250 milionů eur do výstavby kompletně digitálně integrovaného závodu v Haigeru.

Ze systému do cloudu 

Jak k tomu došlo? V průběhu průmyslové automatizace společnost Rittal vyvinula skříň, která odpovídala celému systému rozváděče. Produkty byly určeny k řešení několika problémů zákazníků najednou, například s řešením klimatizace a rozvodem proudu. Společnost a firemní kultura jsou dodnes charakterizovány propracovaným systémem a požadavkem řídit změny místo toho, abychom na ně jen reagovali. Systém fungoval nejen v průmyslu, ale také v IT, kde se společnost Rittal stala nováčkem. Energetická účinnost, změna klimatu nebo bezpečná distribuce energie jsou dodnes velmi důležitá témata. Zákazníci společnosti Rittal se stávají úspěšnými díky inovativním řešením pro průmyslovou a IT infrastrukturu všech velikostí.

Souběžně s tím Rittal v polovině 80. let investoval do malé společnosti se dvěma zaměstnanci a vybudoval Eplan – v době, kdy sotva někdo přemýšlel o softwarových řešeních pro technologii skříní. V následujících letech a desetiletích byla vyvinuta široká škála softwaru a služeb souvisejících s inženýrstvím. Dnes je Eplan, sesterská společnost Rittalu, jedním z předních světových poskytovatelů softwaru pro elektrotechniku. Eplan a Rittal nyní společně optimalizují a industrializují celý hodnotový řetězec pro zákazníky v oblasti řídicích a distribučních rozváděčů. V současné době jsou automatizační řešení, jako je Perforex, Secarex a další zařízení, stejně tak součástí sofistikované technologie systémů rozváděčů.

V rodinném podnikání na lidech záleží

V průběhu desetiletí zaměstnanci společnosti formovali změny – od nejmladšího učně po nejzkušenějšího odborníka, od vývoje inovací po integraci uprchlíků. Rittal je největším zaměstnavatelem v regionu Střední Hesensko a srdcem rodinným podnikem: každý rok zaměstnanci skupiny Friedhelm Loh Group – Rittal a její sesterské společnosti Eplan, Cideon, Stahlo, LKH, German Edge Cloud a Loh Services věnují obrovské částky na sociální projekty, jejichž celková výše již přesahuje 5 milionů eur. U příležitosti 50. výročí společnosti založil majitel prof. Friedhelm Loh nadaci Rittal Foundation, která od té doby podporuje projekty a instituce v oblasti sociální péče, vzdělávání a kultury.

Skupina Friedhelm Loh Group je se svými 18 výrobními závody a 80 dceřinými společnostmi mezinárodně úspěšná. Podniková skupina zaměstnává 12 000 zaměstnanců a v roce 2018 dosáhla obratu 2,6 miliardy eur. Již potřinácté za sebou byl rodinný podnik v roce 2021 vyznamenán jako nejlepší zaměstnavatel v Německu.

Rittal v Čechách

Dceřinou společností firmy Rittal je Rittal Czech, s.r.o., jejíž obchodní aktivity v České republice byly zahájeny 1. dubna 2002 dosavadním jednatelem společnosti Ing. Jaromírem Zeleným. Tým Rittal Czech tvoří v současné době více než 70 zaměstnanců, kteří sídlí v administrativním a skladovém areálu o celkové rozloze 10 500 m2 na okraji obce Zdiby u Prahy. Součástí sídla je i moderní sklad o velikosti 3 982 m2, showroom se stálou výstavou aktuálních produktů a moderní modifikační centrum.

www.rittal.cz