Očista zahrady i mysli pod taktovkou FISKARS

Dnešní svět je plný moderních technologií, počítačů, mobilů, neutuchající komunikace na sociálních sítích a spěchu. Možná právě proto člověk čím dál tím více občas tíhne ke klidu, samotě a pobytu v přírodě. Jednou z možností, jak si od dnešního rušného světa aktivně odpočinout, jsou pak zahradní práce.

100 % radosti na čerstvém vzduchu

Až odezní poslední mrazy a sněhová pokrývka roztaje, nastává ten správný čas pustit se do první letošní údržby zahrady. Jaro je obdobím, kdy je možné se na našich chatách, chalupách a zahrádkách dle libosti vyřádit. Odtrhněte se od počítače a mobilu a místo toho uchopte do ruky hrábě, lopatu, zahradní nůžky či jiný nástroj. Vrhněte se na zahradu a užijte si radost z práce pod širým nebem.

A nejde pouze o to, že práce na čerstvém vzduchu je zdravá po stránce fyzické, ale dáte odpočinout především své psychice. Někteří odborníci se shodují, že zahrádkaření není jenom o tom být aktivní, ale pomáhá nám vnímat současnost, naučit se novým dovednostem a být něčím užitečný, což přispívá k osobnímu vnímání radosti a spokojenosti. Samozřejmě že se na zahradě nemusíte nutně izolovat od ostatních. V přítomnosti přátel či rodiny se může váš pocit radosti ještě znásobit. Například finská společnost Fiskars, která je výrobcem zahradního a kuchyňského náčiní, se zaměřuje na koncept 100% radosti. Přičemž uvádí, že právě aktivita, činorodost, sdílení s ostatními a použití správných nástrojů je hnacím motorem při práci a přispívá k tomu, že si člověk zahradničení či vaření skutečně užije.

Inventura nářadí

Základem spokojenosti při práci na zahradě je kvalitní nářadí, na které se budete moci spolehnout a které vám práci v maximální možné míře usnadní. Ideální je tedy na začátku sezony provést revizi zahradnického náčiní. A zkontrolovat zejména funkčnost, nezávadnost a ostrost jednotlivých nástrojů. Nástroje z tvrzeného plastu či dřeva není třeba nijak zvlášť připravovat a ošetřovat. Kovové části se však vyplatí nabrousit a natřít proti vlhkosti olejem. Vadné kusy opravíme, nebo vyměníme příslušné náhradní díly, popřípadě dokoupíme zcela nové nářadí. Inspirovat se můžete například na internetových stránkách zmiňované finské společnosti Fiskars.

Odstranění napadaného listí a nepořádku

Příroda se začíná probouzet a mít se k životu. Aby tuto svou jarní sílu využila naplno, bude třeba jí trochu pomoct. Letos byla zima vcelku vydatná, není se tedy čemu divit, zanechala-li nám zahradu v divokém stavu. Prvním úkolem je odlehčit ji a provzdušnit. Velkou úlevu přinese nenahraditelné shrabání starého listí a spadaných větví, které by jinak zabraňovaly přísunu vzduchu a živin do půdy a vytvářely by vhodné podmínky pro vznik ničivých plísní.

Očištění trvalek, keřů a stromů

Začátkem jara je vhodné pustit se do očištění trvalek, keřů a stromů, kterým tak odstraníte překážky pro plný jarní rozpuk. Okrasným travinám dopřejte jarní sestřih, můžete se pustit i do zastřihnutí živého plotu. Tyto křoviny disponují největší silou růst právě v jarních měsících, počítejte proto s častějším zastřihováním, máte-li rádi živý plot úhledně zarovnaný. Ostatní dřeviny osvoboďte od poškozených, uschlých a zmrzlých listí a větví. Mnoho zahradních úprav zvládnete za pomoci malých zahradnických nůžek. Práci Vám významně usnadní nůžky s technologií zvyšující střižnou sílu. Těmi jsou například malé zahradní nůžky Fiskars PX94. Jejich převodový mechanismus vynaloží až 3x více střižné síly za vás. Jinými slovy, pomohou vám ušetřit sílu, kterou vaše zahrádka „ocení“ jinde. Nůžky vynikají i svým unikátním designem, za který získaly v loňském roce v rámci designové soutěže Red Dot Award prestižní ocenění Best of the Best.

Nezapomeňte na trávník

Každé jaro bychom měli trávník zbavovat od plstí a mechových ploch, které brání travnaté rostlině přijímat světlo a živiny. Bez takzvané vertikutace nebude trávník v takové kondici, v jaké by ve své přirozenosti mohl být. Takovýmto povrchovým prořezáváním plochy docílíme jeho omlazení, hustějšího prokořenění traviny a omezení růstu dvouděložných rostlin, jako je pampeliška, bodlák, jetel apod. Použijte elektrický vertikutátor nebo sáhněte po mechanickém vertikutátoru či specializovaných provzdušňovacích hrábích. Zprvu se vám bude zdát toto ošetření drastické a okamžitý výsledek nepěkný, avšak nezoufejte, plody vaší práce se za pár týdnů zhodnotí.