Ocenění Českých Podnikatelek v regionech

Projekt Ocenění Českých Podnikatelek i v roce 2018 připravil sérií setkání v regionech. V různých koutech republiky tak představil nejen celou řadu unikátních českých podnikatelských osobností, ale přinesl hlavně inspiraci, zajímavé podněty a možnost navázat nové kontakty.

Setkání s podtitulem ČESKÝ UM – ČESKÉ NÁPADY – ČESKÉ PRODUKTY zavítala do Českých Budějovic, na zámek Loučeň a do Starého Plzence.

Cílem projektu Ocenění Českých Podnikatelek je upozornit na fakt, že v České republice je celá řada šikovných žen, které jsou se svým podnikáním schopné vyhovět přísným kritériím hodnocení. Za 10 let existence vybíral odborný garant soutěže, společnost CRIF – Czech Credit Bureau, ve spolupráci s porotou vítězky ze zhruba 125,5 tisíce českých podnikatelek. Z nich vzešlo 3500 semifinalistek, do finále se dostalo 443 žen. Ocenění si během 10 let převzalo 90 podnikatelek. Kritériím soutěže v letošním 11. ročníku vyhovělo 28,5 tisíce kandidátek, do semifinále se dostalo 1062 podnikatelek. Jména vítězek se dozvíme 8. listopadu na galavečeru Ocenění Českých Podnikatelek, který se uskuteční v České Národní Bance.

Na jihu Čech

Regionální setkání v Českých Budějovicích proběhlo v novém areálu společnosti SIKO, kde nás přivítal Jan Dvořák, člen představenstva společnosti. Nové služby, které má pro své klienty připraveny generální partner soutěže – ČSOB, představil Tomáš Suchánek, ředitel pobočky firemního bankovnictví České Budějovice.

Součástí každého setkání Ocenění Českých Podnikatelek je talkshow se zajímavými osobnostmi. Na setkání v Českých Budějovicích zavítala Gabriela Hrdina, zakladatelka společnosti Utukutu, jejíž podnikatelský příběh je příběhem úspěchu, který přišel zcela nečekaně. Spolu s kamarády truhláři vyrobili dřevěnou balanční pomůcku, která dětem pomáhá zábavným způsobem cvičit doma. Pozvání do talkshow přijala také Jozefína Růžičková, jejíž džemy a marmelády Rose Garden uspěly mimo jiné v prestižní gurmánské soutěži Great Taste. Další úspěšnou podnikatelkou, která se s námi podělila o svůj podnikatelský příběh, byla Věra Vávrová. Ta již 28 let stojí v čele společnosti VaVi z Vimperka specializující se na šití košil, které nosí i čeští olympionici nebo bývalý prezident Václav Klaus.
Společnost Lifefood, která podle vlastních receptů vyrábí a prodává raw tyčinky, sušenky, čokoládu a mnoho dalšího, představila Lenka Laganová, obchodní ředitelka pro ČR a SR. Ocenění Český Podnikatelek je sice soutěží pro ženy-podnikatelky, nicméně jsme vždy rádi, když mezi nás zavítá zajímavý muž. Tentokrát jsme přivítali Karla Havlovice, obchodního ředitele společnosti VitaJuwel. Ten se nám svěřil nejen s tím, co ho vedlo k rozhodnutí opustit automobilový byznys, ale také, čím ho rakouská značka VitaJuwel a její metoda ošetření kohoutkové vody pomocí přírodních drahokamů zaujala.

Přímo na zámku

Jako v pohádce jsme se mohli cítit na setkání, které se uskutečnilo na zámku Loučeň, kde nás přivítala sama majitelka zámku Kateřina Šrámková. Do světa mezinárodního obchodu nás zavedli regionální ředitelé ČSOB Miloš Exner a Jaroslav Šimsa a podělili se s námi o tipy, jak se v něm neztratit. Marketingový manažer pro Českou republiku a Slovensko společnosti Mastercard Tomáš Doležal představil zážitkový program Mastercard Priceless Prague.

Pozvání přijal opět Karel Havlovic z VitaJuwels. O společnosti Lifefood tentokrát pohovořila Eva Marková, její obchodně marketingová ředitelka.

U mikrofonu se s nimi střídala také majitelka loučenského zámku Kateřina Šrámková. Ta prozradila nejen to, jak se z matky čtyř dětí stane zámecká paní, ale také, jak se jí daří neustále zvyšovat návštěvnost zámku. Další úspěšnou podnikatelkou v naší diskuzi byla Darina Vodrážková, jejíž společnost DAQUASvnáší empatii, komunikaci, rozhled a dobrou vůli ke spolupráci těch, kdo IT užívají, a těch, kdo IT vytvářejí. 

Zhruba 25 let se v oboru identifikačních technologií na bázi čárových kódů pohybuje Gabriela Tomečková, majitelka společností T-Trading a Future Solutions. Helenu Harabinovou vždy zajímala móda a vše kolem ní – také proto vystudovala VŠST v Liberci. Osud tomu však chtěl, že se po jejím absolvování věnovala 20 let průzkumům a reklamě. Jak dlouhá byla její cesta zpět k módě a ke značce my.pled prozradila právě na zámku Loučeň.

Setkání ve Starém Plzenci

Zatím poslední ze série regionálních setkání se konalo ve Starém Plzenci, v areálu společnosti Lubricant. Zde nás přivítala její majitelka Zdeňka Heyn Edlová. Stejně jako v Českých Budějovicích a Loučni nás návštěvou poctil zástupce generálního partnera ČSOB. Regionální ředitel Jiří Hanuš ve své prezentaci představil možnosti, jak může banka ČSOB pomoci firmám a všechny přítomné tak utvrdil v tom, že firemní bankovnictví není nuda.

Pozvání mezi diskutující přijala také Olga Kupec. Ta začínala jako překladatelka, teď šéfuje firmě Abydos zpracovávající hrubé litinové odlitky pro německé slévárny. 

Do zcela jiného světa nás zavedla Martina Šmírová, kterou česká veřejnost zná díky její snaze povýšit pivo na nápoj pro ženy, který by si mohly objednat i ve vysoké společnosti, třeba místo šampaňského. Dozvěděli jsme se, kde se vzal u studentky módy a designu, nápad zaměřit se právě na pivo a založit společnost Aurosa. Jarmila Podhorná, majitelka značky Byliny Naděje nás seznámila se svým podnikatelským příběhem, který ji přivedl k oboru gemmoterapie. Od skromných začátků došla až k vybudování vlastní rozsáhlé bylinkové zahrady. V roce 2016 získala v rámci projektu Ocenění Českých Podnikatelek Cenu za inovativní řešení.

„Česká republika je plná žen-podnikatelek, za nimiž stojí celá řada zajímavých příběhů. Jsem ráda, že díky projektu Ocenění Českých Podnikatelek se nám daří tyto příběhy nacházet, vyzdvihovat a šířit. A to i díky regionálním setkáním. Jsem přesvědčena, že zejména v roce, kdy si připomínáme výročí 100 let od založení naší republiky, je dobré si připomínat šikovnost a um českých podnikatelů a podnikatelek,“ vysvětluje zakladatelka projektu Ocenění Českých Podnikatelek Helena Kohoutová.

Více na www.oceneniceskychpodnikatelek.cz

Zdroj : Agentura Helas