Objevte čistou krásu sklářství

Pohostinná a domácká Vysočina s malebnou přírodou a úžasnými památkami vás zcela jistě nadchne. A co teprve, když navštívíte sklářskou huť! Sbalte kolegy z práce a vyrazte na firemní setkání spojené s exkurzí ve sklárně. Věřte, bude to výjimečný zážitek pro celý kolektiv.

Na Vysočině najdete hned několik skláren, kde vás pustí až k rozžhavené peci, nechají vás nahlédnout mistrům sklářům pod ruce a sledovat, jak kouzlí s tekoucí sklovinou. Ale pozor, nejenom nahlédnout, dokonce vám sklářskou píšťalu půjčí a nechají vás do ní fouknout. To se vám hned tak někde nepoštěstí. Až to sami na vlastní kůži vyzkoušíte, pak teprve budete žasnout nad tím, co skláři a sklářští výtvarníci z Vysočiny dokážou ze skla vytvořit. Jsou to skvosty, které pomáhají šířit dobré jméno českého sklářství. A vy je můžete spatřit nejen v podnikových prodejnách a výstavních prostorech skláren, ale i ve zdejších muzeích, galeriích či zámeckých a hradních expozicích třeba v Novém Městě na Moravě, Světlé nad Sázavou nebo Ledči nad Sázavou.

Nabídka atraktivních sklářských míst je na Vysočině vskutku pestrá. Tak neváhejte a vybírejte. V těchto sklárnách jsou na soukromé exkurze připraveni.

Sklárna Janštejn 

Je největším výrobcem ručně foukaných skleněných částí svítidel v České republice. Prohlédnout si můžete provoz sklárny včetně expozice svítidel BROKIS v showroomu. Exkurze je možná po předchozí domluvě. 

Sklárna U Hrocha ve Škrdlovicích

Malá sklárna, která se specializuje na glass turistiku. Produkuje tradiční škrdlovické hutní sklo, které tam i koupíte. Ve sklárně probíhají komentované ukázky zhotovení výrobků z ručně tvarovaného hutního skla pod vedením sklářského mistra.

Sklárna AG Svoboda Karlov

Zde se můžete vydat na exkurzi do provozu, poslechnout si výklad o tom, jak a z čeho vzniká sklo, a rovněž si můžete domluvit skláření pod vedením mistra skláře. Součástí prohlídky je i návštěva expozice skla se vzorky ze sklářské výroby. Ve sklárně bývají pravidelně pořádány workshopy s možností malování skla i setkání mistrů sklářů.

Škrdlovice i Karlov jsou od sebe vzdálené cca 2 km, je možné návštěvu spojit a užít si sklářské řemeslo plnými doušky. A když k tomu přidáte ještě prohlídku nedalekého areálu zámku Žďár nad Sázavou, vydáte se po stopách Santiniho a zhlédnete jeho hvězdu na Zelené hoře, památku UNESCO, máte o parádní zážitkový program postaráno. 

Milovská naučná stezka

Naučná stezka vypráví Příběh krajiny pod Čtyřmi palicemi, kde lze pozorovat pozůstatky milovské skelné huti postavené roku 1835. Kolem ní vznikla celá osada s množstvím domů, v nichž žily stovky sklářů a dalších řemeslníků. Dodnes se dochoval nyní krásně opravený dům skelmistra s unikátní sbírkou horáckého skla, který je možné po předchozí domluvě navštívit.

www.vysocina-konference.cz

www.vysocina.eu