Brands & Stories slaví 15 let na trhu.

Obalová společnost THIMM slaví 30 let na trhu

Patří mezi průkopníky Průmyslu 4.0 v Česku

Ne nadarmo se říká, že obal je dnes to, co prodává. Společnost THIMM je toho za dobu svého třicetiletého působení na trhu jasným důkazem. Za tři dekády se THIMM v mnohém posunul, udával trendy a vydal se cestou digitalizace a automatizace. Pro své klienty je dobrým a spolehlivým partnerem, který dodává kvalitní a originální obalová řešení z vlnité lepenky. Česká pobočka navazuje na úspěch své mateřské firmy v Německu, která letos taktéž slaví výročí, a to 75 let od jejího založení.

“Z vlnité lepenky cokoliv”, tímto heslem se v moderním závodě ve Všetatech nedaleko Prahy řídí společnost THIMM už celé tři dekády. Z vlnité lepenky zvládne vyrobit nejen krabice, ale také třeba cosplay zbroj, stíhačku nebo malý foodtruck. Její příběh přitom začal doslova na zelené louce nedaleko Prahy, kde výrobní hala během jednoho roku vyrostla. V roce 1996 pak odstartovala svou výrobu s produkcí přibližně 6,6 milionu metrů čtverečních vlnité lepenky. V roce 2003 byl objem výroby už 47 milionů, v roce 2023 vyrostl dokonce na číslo 105 milionů metrů čtverečních. V hale aktuálně pracuje okolo 380 zaměstnanců všech generací, včetně generace Z.

Moderní hala je reklamou na Průmysl 4.0

„Obal je dnes to, co prodává produkt, a jde to vidět jak na požadavcích klientů, tak na rychlém růstu našeho závodu. Poptávka od počátku fungování společnosti výrazně vzrostla, proto jsme tomu museli přizpůsobit také výrobu. V roce 2008 jsme začali naše výrobní procesy automatizovat a digitalizovat, což vedlo ke zrychlení celého procesu výroby. Zvládneme toho za stejný čas vyrobit více než v počátcích fungování závodu. Přechod na Průmysl 4.0, jak se tomu dnes říká, přispěl i ke zdraví našich zaměstnanců, kterým částečně odpadla těžká manuální práce,” říká jednatel THIMMu Martin Hejl, který v české pobočce THIMMu působí už od roku 1997.
Postupně se rozrostl i závod, který aktuálně zabírá přes 36 tisíc m2 a jeho hala je vybavena těmi nejmodernějšími stroji, jako je digitální laserový výsek, který slouží k unikátnímu vyřezávání těch nejjemnějších vzorů a detailů. THIMM se pyšný jednou z nejmodernějších hal pro výrobu obalů na světě.

Udržitelnost je na první místě

Obaly v THIMMu vyrábí z vlnité lepenky, která patří mezi nejvíce recyklovatelné materiály v Evropě. Udržitelnost však společnost promítá do všech svých výrobních kroků a je i součástí celkové strategie firmy.
„Snažíme se vše dělat v souladu s přírodou. Kromě toho, že vyrábíme obaly z ekologického materiálu, máme i vlastní čističku odpadních vod, fotovoltaiku, pomocí odpadního tepla z výroby vytápíme kanceláře a mým takovým snem je jednou mít i vlastní větrnou elektrárnu. Obnovitelné zdroje totiž v THIMMu vidíme jako cestu k úspoře energií a snížení emisí, které vznikají během výroby,” zmiňuje Hejl.

Obaly bodují u nás i v zahraničí

Celkový přístup a nastavení procesů společnosti přineslo nejen významné technologické zlepšení, ale také nespočet prestižních mezinárodních i národních ocenění za inovativní obalová řešení. Mezi ně patří více než deset ocenění Worldstar Packaging Award nebo řada výher v soutěži Obal roku. Desítky ocenění dokazují, že se jedná o světovou špičku v oboru. „Díky flexibilitě vlnité lepenky jako materiálu můžeme poměrně hodně experimentovat s našimi designy, díky čemuž se nám potom daří přicházet na neotřelá řešení, která potom sbírají ocenění nejen v Česku, ale i v zahraničí,” doplňuje Martin Hejl.

Z vlnité lepenky THIMM vyrábí kromě samotných obalů také displeje a prodejní stojany pro vystavení produktů v prodejnách nebo nejrůznější dárkové předměty. Jedná se například o skládačku Strom života, puzzle nebo odnosné obaly na víno.

www.thimm.cz