Novesta zpátky v Čechách – tradiční produkt s moderním nádechem

Tradiční značka obuvi Novesta, která slaví 80 let své existence, se vrací s výrobou na místo svého vzniku, do Baťova Zlína. Rozšiřuje tak svoji výrobu do druhého výrobního závodu a zároveň sází na moderní trendy ve výrobě obuvi. Tradiční výrobní postupy obohacuje o trendy slow fashion či certifikaci PETA označující kolekce, které neobsahují žádné živočišné složky a nebyly testovány na zvířatech. Obuv Novesta se díky svému nadčasovému vzhledu stala oblíbenou nejen na československé streetwear scéně ale i u světových celebrit a stylistů.

Návrat ke kořenům

Novesta vyrábí gumotextilní obuv od roku 1939, kdy slavný švec Jan Antonín Baťa otevřel továrnu na výrobu obuvi v malém městečku uprostřed Slovenska, v Partizánském. Zde se populární „trampky“ bez přerušení vyrábí a odtud vyváží do celého světa. V minulém roce společnost Novesta odkoupila krachující obuvnický podnik v baťově Zlíně, zachránila jej včetně všech pracovních míst a obnovila v něm výrobu. Novesta se tak vrátila zpátky do české mekky obuvnické výroby a stala se znovu česko-slovenskou značkou.

Zlínský podnik zaměstnává 30 lidí a vyrábí legendární gumotextilní „trampky“ Novesta původní technologií nezměněnou od 50. let, kdy byly trampky vyvinuty. Aktuálně se zde vyrábí modelové řady STAR MASTER a STAR DRIBBLE.

Tradiční Trampky s moderním nádechem

Ačkoliv výroba obuvi Novesta stojí na tradiční technologii vyvinuté v 50. letech, do novodobé výroby se promítají i aktuální trendy. Při výrobě je pryžová podešev tlačena pomocí vysokotlakého stroje a vylisována na “tělo” boty. Obuv je následně dokončována precizní ruční prací. Tento proces zanechává na podešvi typickou gumovou čáru kolem boty, která je zároveň ochrannou známkou značky Novesta.

Obě továrny vyrábí gumotextilní obuv v souladu s nejvyššími environmentálními standardy. Pro výrobu používají certifikované ekologické materiály – přírodní kaučuk, 100% bavlnu a len.

Samozřejmostí je v Novestě také etický přístup k výrobě. „Od loňského roku vyrábíme obě kolekce ze zlínského závodu STAR MASTER a STAR DRIBBLE s certifikací PETA. Tyto trendy tenisky vycházejí vstříc veganům a všem zákazníkům, kterým na etickém přístupu k výrobě jejich bot záleží,“ říká Igor Grošaft, majitel společnosti Novesta.

Hnutí slow fashion

Po celém světě se mezi milovníky módy zvětšuje důraz na tzv. slow fashion. Jde o etický přístup k výrobnímu procesu v módním průmyslu. Novesta díky svému tradičnímu přístupu ale zároveň následování moderních trendů minimalizuje dopad své výroby na životní prostředí, využívá kvalitní materiály a zároveň zabezpečuje férové pracovní podmínky pro své zaměstnance. „Díky kvalitě a slow fashion přístupu bodujeme zejména v zahraničí, kde není kladen takový důraz na cenu jako spíše na kvalitu a etický přístup k výrobě. Naším přístupem k výrobě podporujeme myšlenku dnes populárního hnutí slow fashion a díky tomu se naše tenisky dostaly i do rukou známých stylistů a od nich pak i do botníků světových celebrit jako je například Kendrik Lamar, který se v Novestách nechal fotit pro NY Times,“ dodává Igor Grošaft.

O značce Novesta

Značka Novesta nabízí kvalitní ručně vyráběnou obuv v módním designu a zároveň v souladu s nejvyššími environmentálními standardy. K její výrobě proto využívá pouze certifikované materiály, jako jsou přírodní kaučuk, 100% bavlna a len. Pryžová podešev je tlačena pomocí vysokotlakého stroje a lisována na „tělo“ boty. Obuv je následně dopracována ručně. Populární modelové řady NOVESTA STAR MASTER, STAR DRIBBLE a MARATHON jsou vyráběny ve Zlíně a v Partizánském a distribuovány do celého světa. Česko-slovenská značka, která v sobě snoubí obuvnickou tradici a nejmodernější trendy, letos slaví 80 let své existence.
Více na www.novesta.cz.