Největší LED stěna od Samsungu v Česku má plochu jako garsonka. Využívá ji CNN Prima News

První měsíc ostrého provozu mají za sebou dvě obří LED stěny ve zpravodajském studiu televizní stanice CNN Prima News, které vytvořil a na klíč dodal Samsung. Jde o jedny z největších panelů typu LED napříč televizními studii v Evropě a zároveň o vůbec největší LED stěny instalované v České republice. Tvoří je 102 panelů LED typu IF012J s technologií HDR a jejich celková plocha činí 37,3 metru čtverečního.

„Jde o největší instalaci Samsung LED stěny (LED wall) v tuzemsku. Její rozměry jsou 8,1 x 3,2 m, druhá je pak o velikosti 6,5 x 1,8 m. LED stěny mají rozlišení 4K UHD a nejsou jediným vybavením studia od Samsungu. Dodávali jsme do něj ještě čtyři LED panely 4K UHD s úhlopříčkami 85“, které dohromady tvoří plochu téměř sedm metrů čtverečních,“ říká Petr Ritz, ředitel prodeje profesionálních displejů ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

„Fine Pitch LED Wall“ je modulární systém a skládá se z mnoha samostatných panelů typu LED (kolik jich bude, záleží na zákazníkovi), což umožňuje přizpůsobit její velikost, tvar a poměr stran potřebám a estetickým nárokům klienta. Vytvořit z nich lze obrazovku třeba na výšku, nebo i okolo dveří.

LED Wall v CNN Prima News je složena z panelů série IF (IF012J) s roztečí pixelů 1,26 mm, které umožňují přizpůsobit barevnost prezentace situaci a skvěle tak vyhovují nárokům na reprodukci obsahu ve zpravodajských studiích. Provozovatelům televizního vysílání tak umožňují rychle nasazovat obsah s vysokým jasem na více obrazovkách najednou. Unikátní algoritmus správy odstínů šedé pak udržuje konzistentní červenou, zelenou a modrou barvu bez zkreslení, a to dokonce i při nízkých stupních odstínů šedé.

Podobný systém LED panelů, který je taktéž modulární (obrazovku si skládáte z jednotlivých prvků), se nazývá Samsung The Wall, používá obrazovky označované jako MicroLED. Ty využívají technologii Black Seal & Ultra Chroma pro ideální kontrast černé, dokonalý obraz do všech detailů a zářivé přírodní barvy. Užší vlnová délka The Wall vede k vyšší čistotě barev, jež je přibližně dvojnásobná oproti konvenčním panelům LED.

Optimalizaci kvality obrazu zajišťuje technologie Quantum HDR, díky níž je stěna přizpůsobena standardům HDR10 a HDR10+ a může tak dosahovat lepších odstínů šedé, což je důležité pro přesnější a přirozenější zobrazení video obsahu.

Televizní stěna ve studiu, ale i domácí kino

Tzv. Fine Pitch LED Wall (LED stěna) plynule zapadá do svého okolí a díky tenkému bezrámečkovému designu jednotlivých panelů, obrazovek, které jsou navíc bez tradiční černé obruby, vytváří v rámci videostěny celistvý obraz bez naznačených obdélníků (obrysů jednotlivých panelů). Rám má navíc rafinovaný, jemný, ale elegantní povrch.

„Ať už se jedná o prostornou vstupní halu nebo soukromé domácí kino, LED technologie The Wall poskytuje kreativní svobodu optimálního využití jakéhokoli prostoru,“ říká Aleš Růžička.

Samsung v novém sídle televize Prima rovněž instaloval video stěnu na recepci u hlavního vchodu (jde o bezrámečkové LCD displeje s úhlopříčkou 55″) a dalších 50 monitorů do zpravodajské redakce, společných prostor a kanceláří. Plocha všech obrazovek a panelů od Samsungu v novém sídle televizní skupiny FTV Prima dohromady činí 63 metrů čtverečních.

Fotogalerii z instalace LED stěn a panelů od Samsungu ve studiu CNN Prima News si můžete prohlédnout zde. Video z výstavby studia v HD kvalitě stahujte zde.

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.
Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.