Mora je plná života už skoro dvě století

Letos je to už 196 let, kdy byly v Mariánském Údolí v Hlubočkách u Olomouce položeny základy jednoho z nejstarších podniků na výrobu domácích potřeb, přístrojů a spotřebičů na světě. Značka MORA má i bezmála po dvou stech letech stále výsadní postavení v českých a slovenských domácnostech. I proto, že spotřebiče této ikonické značky – od velkých i malých kuchyňských spotřebičů přes ohřívače vody až po plynová topidla – promyšleně propojují to osvědčené s nejmodernějšími technologiemi.

MORA patří k nejstarším původním československým značkám. Zrodila se v roce 1825 v Mariánském Údolí nedaleko Olomouce, když Josef Zvěřina, zkušený báňský odborník ze středních Čech, začal na úpatí vrchu Kravný stavět vysokou pec. Byla vysvěcena a zažehnuta už rok před založením Vítkovických železáren. Po dvaceti letech se železárny staly majetkem vídeňského bankéře, barona Salomona Mayera von Rothschild. Třetí významnou zakladatelskou osobností současného podniku MORA se stal olomoucký měšťan a obchodník železářským zbožím Ignác Karel Machanek. Ten si uvědomil, jakou výhodu by mu při obchodování skýtala vlastní výrobní základna, a následně zakoupil od barona Rothschilda jeho stagnující železářský závod. Deset let na to se Moravia stala akciovou společností.

Fenomén jménem plynový sporák

Výroba rozmanitých potřeb se postupně vyprofilovala ve výrobu patentních kamen na tuhá paliva a prvních plynových spotřebičů: byly to hlavně velké přístroje pro živnostníky, jako pečicí skříně pro cukráře, kotle nebo udírny. V roce 1936 spatřil poprvé světlo světa plynový sporák MORA, který pro značku znamenal skutečně fenomenální úspěch. V roce 1948 byla zavedena výroba absorpčních ledniček, o dva roky později výroba prvních plynových průtokových ohřívačů vody. V roce 1971 byl vyroben první moderní kombinovaný sporák MORA, jak jej možná ještě někteří zažili u svých prarodičů. Ke konci roku 2018 opustil výrobní linku už sedmnáctimiliontý sporák. A v roce 1986 se objevil první závěsný plynový kotel.

Historie dlouhá 196 let

„Letos si připomínáme 196. výročí značky MORA. Jsme opravdu hrdí na to, že můžeme být součástí takto dlouhého a silného příběhu,“ říká Gregor Gržina, jednatel společnosti Gorenje spol. s r.o., a dodává: „Spojením s mezinárodní skupinou Gorenje a Hisense jsme se rychle proměnili v moderní technologickou základnu pro výrobu volně stojících sporáků pro celou Evropu; stále větší oblibu si získávají i vestavné spotřebiče, jako jsou pečicí i mikrovlnné trouby, varné desky, odsavače par, myčky nebo vestavné chladničky i malé domácí spotřebiče. Nemůžeme ale opomenout ani to, že se MORA stará, aby bylo v domácnostech teplo a tekla teplá voda díky široké nabídce plynových topidel i ohřívačů vody.“

Vždy na vrcholu doby

„Značka MORA se může pyšnit tím, že vždy dokázala stačit tempu doby a přinášet svým zákazníkům spolehlivé výrobky přesně na míru jejich přání a potřeb. Když třeba na přelomu devatenáctého a dvacátého století vzrostla v Jižní Americe poptávka po mlýncích na kukuřici, MORA obratem začala stroje vyrábět a dodávat. Podobných příkladů jsou desítky až do dneška. Začátkem letošního roku jsme uvedli na trh zcela novou generaci varných desek s automatickými programy a také novou generaci myček. Podle prvních reakcí je vidět, že jsme se dobře vcítili do potřeb zákazníků, kterým se líbí kombinace spolehlivosti zavedené značky a technicky vyspělých funkcí při dostupné ceně,“ říká Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje spol. s r.o.
www.mora.cz