Moderní hliníková pergola rozšíří budovu o funkční i estetický rozměr

Minimalismus, důraz na větší soukromí a propojení s chytrými technologiemi. To jsou jen tři z několika trendů současnosti, které se promítly i do oblasti hliníkových pergol. Co dalšího ovlivňuje jejich vzhled a které typy jsou nejžádanější, nám prozradili ve firmě Atypy. Firma se specializuje na hliníkové pergoly se stahovací střechou. Po letech zkušeností s montážemi umí vytvořit řešení na míru, a to s 5letou zárukou.

Poptávka po zahradních pergolách rostla i v roce 2021. Celosvětová pandemie koronaviru s sebou přinesla i jedno pozitivum – lidé si více uvědomují, jak důležité je prostředí, ve kterém žijí. Rekonstruují domy, zvelebují interiéry a pečují o zahrady s nebývalou vervou. Mnoho jich doma také pracuje nebo se vzdělává. Někteří lidé si vytvářejí pracovní zákoutí i na zahradě – třeba právě pod pergolou. Moderní hliníková pergola rozšíří dům o prostor pro práci i odpočinek. Může navazovat na budovu, nebo stát samostatně v zahradě. U některých rodinných domů, restaurací a podniků se dobře vyjímají také pergoly bez nosných sloupů. Díky tomu mohou lidé naplno využít prostor pod stahovací střechou.„Ještě před 12 lety jsme se zaměřovali na montáže garážových vrat, sítí proti hmyzu, interiérové i exteriérové stínící techniky. Takových firem jsou na českém trhu desítky a tak jsme se začali ohlížet po něčem, co by nás odlišilo od konkurence,“ vzpomíná zakladatel a majitel firmy Atypy – Jan Bartoš. „Narazili jsme na hliníkové pergoly se stahovací střechou. Systém nás natolik uchvátil, že jsme začali hledat po celé Evropě toho pravého výrobce. Začínali jsme s Italským systémem Corradi, ale zde jsme narazili na italskou povahu. Hledali jsme dál. Zaměřili jsme se na Turecko, protože patří mezi největší exportéry hliníku na světě. Našli jsme výrobce pergol Suntech, který má více než 40 let zkušenosti s výrobou a dodává do 82 zemí světa. Jejich systémy nás zaujaly natolik, že jsme je vyrazili prozkoumat přímo do Istanbulu. Zde jsme prošli nejen výrobu, ale i několik realizací. Získali jsme tak představu, jak pergola vypadá í po 20 letech provozu. Bylo rozhodnuto. Pergoly Suntech jsme chtěli dodávat pro naše zákazníky. Systém pergol se stahovací střechou nebyl v ČR moc známý. Zaměřili jsme se na jejich propagaci a v okamžik, kdy se nám podařilo spojit výborně technicky zpracované produkty s naší vůlí dodávat ty nejlepší produkty s nadstandardním servisem, našli si naše produkty cestu k zákazníkům. Dnes máme za sebou asi 1000 realizovaných pergol. Specializujeme se pouze na pergoly se stahovací střechou.“

Přednosti hliníkových pergol jsou neoddiskutovatelné

Všechny pergoly mají stahovací střechu z odolného PVC, ale liší se konstrukcí, a tedy i typem montáže. Pro všechny platí následující přednosti. Jsou bezúdržbové, ani motor posouvající střechu, ani konstrukce pergoly nepotřebují žádnou zvláštní údržbu. Je dobré pergolu jednou za čas omýt hadicí nebo VAPkou, ale to je vše. Hliníková konstrukce je lehká a nezatěžuje stavbu, u které je postavena, je přizpůsobivá. Pergola může být velmi nenápadným nebo naopak výrazným prvkem na domě. Pergoly jsou vyráběny na míru. Ve firmě Atypy vědí, že každá terasa je originál a patří k ní originální pergola. Proto každou pergolu vyrábí podle montážní situace a samozřejmě i dle požadavků zákazníka. Jejich pergoly mají životnost více než 20let a je na ně poskytována záruka 5 let. 
Pergoly v našich klimatických podmínkách užijeme 10 měsíců v roce. Chrání nás nejen před ostrým sluncem, ale i před deštěm, v zimě nezastiňují interiér. Stabilní konstrukce vydrží vítr o rychlosti až 117 km/h. 
Důmyslný odtok vody je další předností pergol oproti markýzám. Zatímco u markýzy není odtok nijak řešený a voda se při dešti odráží od země zpět na terasu, pergola si s vodou poradí. Je totiž v předním profilu vybavena okapem a voda je svedena do nosných sloupů.
Dalším praktickým, ale tentokrát i estetickým benefitem hliníkových pergol je osvětlení, které lze integrovat do stahovací střechy. Tak se dá zvládnout dokonalé osvětlení celého prostoru pod pergolou. 

Ať už nakonec zvolíte jakékoli zahradní zastřešení, určitě se obraťte na profesionály, kteří mají se stavbou hliníkových pergol zkušenosti. Ve firmě Atypy vám zajistí vše od návrhu až po realizaci. Samotná montáž je otázkou jednoho dne. Ráno třeba přijedou technici, odpoledne už budete popíjet kávu pod novou pergolou.

Královnou hliníkových pergol firmy Atypy je pergola “Eva”

Ze statistik české firmy Atypy, která ročně zastřeší stovky teras, vyplývá, že nejžádanějším modelem loňského roku byla hliníková pergola Eva se stahovací střechou z třívrstvého PVC. Může za to především její odolná konstrukce, snadná údržba a přívětivá cena. Je kotvena do domu a maximální rozměr je 13x5m.

Základní typy pergol se stahovací střechou

Pergoly s kotvením do domu se sloupy
Klasická konstrukce, která splňuje všechna očekávání. Hliníkové pergoly se sloupy jsou funkčním a krásným řešením pro každý soukromý i komerční objekt. Budou se krásně vyjímat na terasách i na zahradách. Máte-li obavy z méně estetického vzhledu hliníkové konstrukce, pak je lze rozptýlit širokou nabídkou barev, jimiž ji lze lakovat. Výhodu těchto pergol také je, že je lze doplnit o další příslušenství, jako jsou např. boční svislé markýzy typu ZIP SCREEN.

Hliníkové pergoly bez sloupů
Tento typ pergol je kombinací pergoly a markýzy – žádané jsou jak u zákazníků, kteří je chtějí mít na vlastní terase, tak mezi provozovateli komerčních zařízení (např. restaurací), kde jimi nahrazují markýzy. Výhodou této pergoly je především to, že nikde nepřekáží nosné sloupy. I bez nich je střecha z hliníkové konstrukce pevná, stabilní a odolná vůči povětrnostním vlivům. Na rozdíl od běžné markýzy má mnohem delší životnost. Jedinou drobnou nevýhodou pro někoho může být, že pergolu bez sloupů nelze doplnit o boční stěny.

Samostojné pergoly s rovnou střechou
Pergola může být i praktickou ozdobou zahrady, aniž by musela být ukotvena u zdi domu. Samostojnou pergolu lze umístit kdekoliv volně v prostoru. Jsou vhodné do zahrad rodinných domů, ale i pro restaurace a další komerční prostory. Stejně jako výše uvedené typy jsou vybaveny posuvnou střechou.

5 současných trendů, které mění podobu hliníkových pergol

Minimalismus

Zdobné sloupy a plůtky ustupují čistému designu. Dnes dávají lidé přednost vzdušnému provedení, které propouští maximum světla a nepůsobí příliš dominantně. Více tak vynikne krása zahrady.

Chytré technologie

Zastřešení můžete běžně ovládat pomocí dálkového ovladače nebo vypínače na stěně. Čím dál častěji ale lidé využívají také ovládání přes mobil nebo pergolu napojují na chytrou domácnost.

Propojení s domem

Samostatně stojící altány a pergoly jsou pomalu na ústupu. Dnes převládají řešení připojená k domu, která přirozeně rozšiřují jeho prostor a umožňují rychlý přesun zevnitř ven a naopak.

Důraz na větší soukromí

Pobyt na čerstvém vzduchu pozitivně ovlivňuje myšlení, produktivitu i paměť. Více lidí pracuje venku, a tak roste také zájem o screenové rolety, které pod pergolou zajišťují větší soukromí.

Bezúdržbovost

 Ve zlaté éře dřevěných pergol byli lidé zvyklí na pravidelné lakování, řešení drobných oprav a čištění eternitové nebo plechové střechy. Dnes chtějí pracovat spíše pod pergolou než na ní. Nejvíce oceňují, když nemusejí čištění, broušení, impregnaci nebo natírání vůbec řešit. Mnoho zákazníků tak volí hliníkové pergoly, které mají dlouhou životnost, nerezaví a nevyžadují žádnou údržbu.

Dramaticky roste zájem o bioklimatické pergoly

Čím dál více zákazníků se ale zajímá také o pergoly s otočnými lamelami. Dříve byly známkou luxusu, dnes se o ně zajímají stovky lidí měsíčně. V loňském roce celosvětově vzrostla poptávka po lamelových pergolách, která se odrazila i na českém trhu. Bioklimatické pergoly kombinují hliníkovou konstrukci se střechou z otočných lamel. Díky tomu je terasa vždy dobře zastíněná, a přesto skvěle odvětrávaná. Při dešti pak stačí stisknout tlačítko a lamely vytvoří nepromokavou střechu.

www.atypy.cz