Brands & Stories slaví 15 let na trhu.

KOVOZOO místo plné recyklované inspirace

KOVOZOO je jedinečná kovová zoo, která se nachází v zajímavém a netradičním prostředí zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Vznikla v roce 2012 s hlavním cílem ukázat malým i velkým návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného odpadu mohou vznikat věci, které jsou nejen krásné a zajímavé, ale i nadále užitečné.

Hlavním tématem jsou jako v každé zoo zvířata. Ale ta v KOVOZOO jsou úplně jiná – můžete si je hladit, ochotně Vám zapózují při focení, neprovozují zimní spánek – jsou totiž kovová.

Kromě kovových zvířat mohou návštěvníci obdivovat nepřeberné množství exponátů průmyslové a hasičské techniky, historická vozidla a motocykly, secí a žací stroje, mlátičky obilí, fukary a jiné zemědělské stroje z dob našich prarodičů. Zkrátka věci, které z našeho života již vymizely, skončily by zřejmě na smetišti, ale místo toho jejich příběh pokračuje v KOVOZOO. Je to recyklace tak trochu jinak. KOVOZOO je místo pro celou rodinu, které nabízí zábavu, inspiraci, ale i poznání. Umožňuje totiž návštěvníkům nahlédnout přímo do reálného provozu zpracování odpadů, a to z vyhlídkových lávek, které vedou po střeše Kongresového centra až nad „plac“ kovošrot na „tanec bagrů“, na sběrný dvůr, na prodej hutního materiálu atd. A komu nestačí se dívat z ptačí perspektivy, může se projet silničním vláčkem STEELINKOU, která Vás sveze „po cestě recyklace“ do míst, kam se běžně návštěvníci areálu nedostanou.

Jak se rodí exponáty?

Díky vizím a nápadům zakladatele KOVOZOO a výkonného ředitele KOVOSTEELu Bronislava Janečka se stal z chátrajícího cukrovaru areál, kam každoročně míří obdivovat více než 300 zvířat vyrobených ze železného šrotu a ve skutečné velikosti na 100.000 návštěvníků. Zvířecí exponáty vytváří domácí kutilové, umělečtí kováři, zaměstnanci a ředitelé jednotlivých firem holdingu REC Group, který KOVOZOO provozuje. Speciální místo, kde dochází k “rození”, léčení a regeneraci kovových zvířat, má prostý název – Porodnice. Zde se setkávají tvůrci kovových zvířat (porodní asistenti) a společně se oddávají kreativnímu tvoření a vaření (svařování), kdy výsledkem je vždy něco výjimečného…ať už nový přírůstek do KOVOZOO, tak okamžiky strávené společně s prima lidmi, jejichž srdce hoří pro stejnou věc a ruce se nebojí chopit se práce, ať už je to ředitel nebo dělník.

Za zdí je kovošrot

Areál, ve kterém se dnes KOVOZOO nachází, původně sloužil ke zcela jinému účelu. V roce 1867 zde bratři Abraham a Heřman Mayovi založili cukrovar, který fungoval celých 130 let. V roce 1998 se začala psát nová éra areálu, neboť zde vznikl první provoz společnosti KOVOSTEEL Recycling, s.r.o., která se tehdy zabývala sběrem, výkupem a zpracováním železného šrotu. S rozvojem firmy přibývalo zaměstnanců i služeb, které společnost KOVOSTEEL poskytovala. Vznikl holding firem nazvaný REC Group a s tím i Recyklační Ekologické Centrum – místo, kde můžou lidé odevzdat veškerý nepotřebný odpad a zároveň kde se můžou zastavit, zamyslet se a nasát atmosféru z tak trochu „jiné“ firmy. A v roce 2012 zde zpřístupnili část areálu pro širokou veřejnost a pojmenovali KOVOZOO. Dnes se KOVOSTEEL řadí k významným představitelům v oblasti sběru, výkupu a zpracování téměř všech druhů odpadů v rámci celé České republiky.

Pro každého něco

Letadlo, tramvaj, bludiště z pneumatik, sedmimetrový kovový strom života, pirátská loď se jménem Naděje, rozhledna maják Šrotík, muzeum veteránů, zážitková kovárna, zvonice a desítky dalších zajímavostí. KOVOZOO je zkrátka pestrá mozaika nápadů, ve které si každý najde to své. Je důkazem, že lidská fantazie a kreativita nemá hranice.
Více informací o KOVOZOO:
www.kovozoo.cz
https://www.facebook.com/kovozoo
https://www.instagram.com/kovozoo/
https://cz.pinterest.com/kovozoo/