Kouzlo kosmetiky a Aromaterapeutického centra z Vlčí Hory

Malá vesnice na okraji Národního parku České Švýcarsko je už řadu let sídlem přední české značky přírodní a bio kosmetiky s aromaterapeutickými účinky. Voňavý příběh Nobilis Tilia se začal psát před 26 lety. Za tu dobu se společnost stala průkopníkem ve vývoji a výrobě pečující kosmetiky, kterou vnáší krásu a harmonii do života svých zákazníků. Pod značkou Nobilis Tilia se spojuje aromaterapeutická kosmetika s rituály ošetření a souzněni s přírodou a to díky místu, ve kterém je tvořena.

Příběh značky Nobilis Tilia

Počátky Nobilis Tilia se váží k jediné osobě, PaedDr. Zbyňku Šedivému, vášnivému přírodovědci a sportovci. Už za dětství byl obklopen bylinami, protože pocházel ze zemědělského rodu. I jeho maminka byla nadšenou pěstitelkou růží a už tedy z dětství pocházela jeho botanická vášeň. Svůj celoživotní zájem o léčivé rostliny, zdraví a celkový vzhled člověka spojil v roce 1994 v základní záměr svého podnikání. Jeho uznávanou hodnotou, životním principem, který ctí a který je vetknut do fungování Nobilis Tilia, je harmonické začlenění člověka do všech živých systémů na planetě. S tím souvisí i pěstování a využívání rostlinných surovin tak, aby pěstování krásy a zdraví člověka nenarušilo krásu a zdraví přírody. Zbyňka Šedivého osud dovedl do Krásné Lípy (latinsky Nobilis Tilia).

V roce 1994 si zde našel volné prostory v Domě služeb a tam s prvními zaměstnanci vyvíjeli první receptury a vytvářeli první produkty, a to až do roku 2003. Původně kosmetika nesla název NOBELA a logo společnosti znázorňovalo mladé klíčící semínko, což odpovídalo prvním krůčkům firmy.

Až později přišla NOBILIS TILIA, přesně botanicky sličná (pozn. také krásná) lípa. Ústředním motivem dnešního loga je koruna lípy s kmenem a silnými kořeny, které tvoří nápis Nobilis Tilia. Je to vlastně takové poděkování místu vzniku a malá propagace města Krásné Lípy.

Velkou inspirací a poznáním voňavého světa byla zakladateli značky Francie, která mu dodnes voní po levanduli, rozmarýnu a tymiánu. Průběžně navštěvoval kongresy aromaterapie a fytoterapie v Montpellier, Grassu, seznamoval se s důležitými osobnostmi, projížděl oblast Provence a pohoří Seven. A učil se. Je potřeba navštívit místa, kde rostliny, ze kterých esence pochází, žijí, pozorovat je a přemýšlet o základní úloze účinné látky v jejím přirozeném prostředí, v přírodě. Také si rozšiřoval obzory a přidával zájem o ajurvédu, studoval v Praze několik let tradiční čínskou medicínu, prováděl vlastní pokusy a pročítal odborné knihy. Prvními zákazníky byli v začátcích podnikání profesionálové, kosmetičky a maséři, a až později, právě díky jejich doporučení, se výrobky dostávaly k široké veřejnosti. To už přestávaly stačit výrobní prostory a řešení bylo vlastně celou dobu na dosah.

Nobilis Tilia z Krásné Lípy se přesunula pod magickou Vlčí Horu a nebyla na to sama. V roce 2003 se zakladatel značky potkal s manželi Zrubeckými, Adélou a Petrem. Adéla přišla s chutí dále rozvíjet aromaterapii, Petr s chutí tvořit zázemí pro všechny aktivity. A tak založili společnost s ručením omezeným a od roku 2004 si dali za cíl rozvoj Aromaterapeutického centra právě ve Vlčí Hoře. A tak se také stalo.

Oáza aromaterapeutické kosmetiky

S rozvojem, novým svěžím pohledem Adély a Petra Zrubeckých přišlo nalezení něčeho jiného, než je jen laboratoř, kancelář, výrobna a sklad. Našli společně místo k životu. K životu uprostřed přírody naplněnému tvořením, radostí a rovnováhou. Se sny o vytvoření Centra aromaterapie a výukové zahrady přišla výzva: Vlčí Hora. Probudila v nich vše, co takový název může probudit: zvědavost, odhodlání, odvahu, radost, respekt, vytrvalost i trpělivost. A také cit pro rovnováhu. Stali se součástí dějů, jež řídí sama příroda. V tichu přírody a uprostřed vůní také pochopili jedno tajemství: že aromaterapie je dokonalým pomocníkem člověka – člověka neděleného na tělo, mysl, emoce a duši. A že udržuje všechny tyto součásti v harmonii.

A tak od roku 2004 každý výrobek Nobilis Tilia nese v sobě vše, čím žije vedení i zaměstnanci na Vlčí Hoře. Jsou to ingredience, které ve výčtu na lahvičce nenajdete, ale přesto jsou přítomné v každém jejich výrobku – harmonie, krása a respekt k přírodě. Jsou to přidané hodnoty, které nejsou vidět pouhým okem, ale jsou cítit. Srdcem. Všichni, kdo za tvorbou značky stojí, věří, že tyto hodnoty obohatí i životy jejich zákazníků.

A kde tedy vznikají tyto zázraky pod značkou Nobilis Tilia? Kde jinde než uprostřed přírody! Ve Vlčí Hoře nejsou pouze „obyčejné“ výrobní haly, vyrostlo zde komplexní Centrum aromaterapie.

Autentický prostor pro vývoj a výrobu přírodní kosmetiky, pro relaxaci zaměstnanců i návštěvníků, prostor pro vzdělávání a osvětu. V okolí sídla Nobilis Tilia najdete unikátní bylinkovou zahradu, citlivě restaurovanou budovu vesnické školy s Návštěvnickým centrem s reprezentativní prodejnou, Bylinkovou čajovnou, profesionálním studiem poradenství a se zázemím pro vzdělávací projekty.

Také se můžete svěřit do rukou profesionálů v místním kosmetickém studiu, kde vám prakticky vysvětlí, jak o sebe doma pečovat s přírodními produkty. V Bylinkové čajovně zase může ochutnat vynikající bylinkové čaje, čerstvě mletou bio kávu s domácími dobrotami.
Návštěvnické centrum je otevřeno celoročně a nabízí pravidelné vzdělávací akce pro veřejnost. Zájemci se tak mohou účastnit kurzů o aromaterapii, o přírodním způsobu zahradničení, dále tu pro-bíhají i kurzy pro maséry a odborné semináře pro kosmetičky. Jejich aktuální seznam najdete vždy na webových stránkách společnosti – www.nobilis.cz.

Zajímá vás, jak funguje kosmetika založená na aromaterapii? Napište si o 4. vydání 2019 magazínu Brands&Stories, rádi Vám jej na vyžádání zašleme. Psát můžete na brands@pribehyznacek.cz.