Kores – výrobce a inovátor kancelářských a školních potřeb

Firma Kores se řadí mezi přední mezinárodní výrobce kancelářských a školních potřeb. Spojuje tradice a zkušenosti ze zahraničí s důkladnými znalostmi lokálního trhu. Je to rodinná rakouská firma s tradicí 133 let. Centrála společnosti sídlí ve Vídni v Rakousku. Hlavní pobočky firmy jsou v Mexiku, Venezuele, Kolumbii, České republice a Německu. Kores má dva výrobní závody – v jihočeském Strmilově, kde nabízí více než 100 pracovních příležitostí, a v Mexiku. 

Společnost Kores byla založena roku 1887 Wilhelmem Koreskou, pradědečkem Clemense Koresky, současného prezidenta skupiny Kores. V první polovině 20. století se společnost Kores stala jednou z prvních globalizovaných firem na světě, které vyrábějí kancelářské produkty (např. uhlový papír) ve vzdálených zemích, jakými jsou Čína a Egypt.

Společnost Kores vydávala v minulosti svůj vlastní firemní časopis Kores Revue a oficiální prodejní příručku, jak prodávat uhlový papír. Tyto exponáty jsou v současnosti vystaveny v Kores muzeu ve vídeňské centrále společnosti. Následoval pokles tržeb prodeje uhlového papíru způsobený změnou kancelářské techniky a společnost Kores se začala věnovat výrobě lepicích tyčinek a korekčních prostředků.

Od roku 1990 expanduje na nových trzích ve východní Evropě, a stále samozřejmě distribuuje svůj sortiment do firem v západní Evropě a ve Spojených státech amerických. V roce 2000 pod vedením Petera Koresky firma inovuje a vyvíjí stále větší počet výrobků. Výraznými zástupci jsou korekční strojky Scooter a 2WAY, neonové lepicí tyčinky, zvýrazňovače Bright Liner a řada odvíjecích strojků pro lepicí pásky. Společnost Kores také představila jednu z největších řad barevných záložek vhodných pro organizaci poznámek a dokumentů.

V roce 2009 byla uvedena na celosvětový trh řada barevných pastelek Kolores, čímž společnost Kores rozšířila nabídku školních výrobků. V roce 2010 Peter a Robert Koreskovi zakoupili zpět práva k obchodním známkám na klíčových trzích v Německu, Francii, Itálii, Velké Británii, Nizozemsku a ve Skandinávii, čímž se optimalizoval distribuční potenciál značky Kores. Ve stejném roce společnost Kores představila kompletní řadu spotřebního materiálu do tiskáren. V letech 2011 až 2015 Kores uvádí na trh celou řadu novinek – dětské fixy, vodové barvy, eco-univerzální tekuté lepidlo, prstové barvy, plastelínu. Roku 2015 pak Kores představuje řadu popisovačů a zvýrazňovačů originálního designu, které se vyrábí v závodě v jihočeském Strmilově. V loňském roce jsme rozšířili sortiment o tempery, prodávané v praktickém balení a sadě 12 krásných výrazných barev.

INOVACE

Firma Kores je eKO-RESponsible. Společnost vyvinula a uvádí na trh produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí, zahrnují výrobky ekologicky rozložitelné a zdravotně zcela nezávadné. Mezi tyto produkty patří především lepicí tyčinky Kores, vyrobené z 60 % z obnovitelných materiálů, dále například korekční „bělítko“ na bázi vody s názvem Aqua či korekční strojky Wooden Roll On a Wooden Scooter, které jsou vyrobeny ze 100% směsi rozmělněného dřeva, jsou CO2 neutrální a kompostovatelné – biologicky rozložitelné. Veškeré tužky a pastelky se značkou Kores jsou vyrobeny ze dřeva, těženého mimo deštné pralesy.

V návaznosti na situaci s pandemií viru Covid – 19 jsme se rozhodli rozšířit náš stávající sortiment o dezinfekční prostředky. Celá produktová řada se vyrábí v našem závodě v jihočeském Strmilově a zahrnuje několik velikostí dezinfekcí na ruce a nově také na povrchy. Součástí zahájení výroby byl také charitativní projekt, kdy jsme lidem v prvních liniích, kteří denně nasazovali životy, věnovali 200 000 kusů 28 ml dezinfekcí zdarma.

HODNOTA ZNAČKY

Značka Kores je lídrem výroby a prodeje lepicích tyčinek, což je také nejprodávanější firemní produkt. Společnost zajišťuje asi 70 % českého trhu lepicích tyčinek. Kores postupně rozšiřuje nabídku o další produktové kategorie. Před pár lety to například byla kategorie malování, psaní a popisování, tedy produkty nejen do kanceláří, ale také do mateřských školek a základních škol.

Kores je zavedená firma a jejím primárním distribučním kanálem jsou velkoobchody. Společnost má asi 100 obchodních partnerů, kteří dále distribuují zboží ať už do B2B kanálů, do obchodních řetězců anebo do tradičního maloobchodu. Zajímavostí na firmě Kores je, že symbol v logu značky Kores – Dactylo se také objevil na titulním plakátu k filmu Pedra Almodóvara Květ mého tajemství.

Více o příběhu Kores si můžete přečíst ve 2. vydání 2020 Brands&Stories.