Klinika Meridian: Přírodní cestou k dlouhověkosti ve zdraví

Kliniku Meridian založila MUDr. Štefánia Ebenová, PhD., lékařka s praxí v oborech cévní a kardiovaskulární chirurgie, lektorka TCM Institutu a členka představenstva Komory TČM. Klinika je ojedinělá v holistickém přístupu k životu a zdraví člověka – integruje tradiční čínskou medicínu s fyzioterapií a psychoterapií. Snem Štefi bylo založit kliniku čínské medicíny a ve spolupráci s lékaři západní medicíny poskytovat komplexní pohled na zdraví a nemoc lidí. A to v roce 2016 uskutečnila. Dnes klinika poskytuje rozsáhlou celostní diagnostiku, ze které vychází individuálně přizpůsobená léčba nebo prevence. Tradiční čínská medicína je starobylým učením, které je stále živé a je schopné pomáhat i dnešnímu modernímu člověku. Tím rozšiřuje a doplňuje standardní zdravotní péči západního typu. 

MŮJ PŘÍBĚH

Jak se dostala k tradiční čínské medicíně vypráví zakladatelka kliniky – MUDr. Štefánia Ebenová, PhD.

„Už když jsem šla na medicínu, věděla jsem, že chci dělat chirurgii. Od dětství jsem byla manuálně velmi zručná – a ta jemná práce rukama a chirurgické nástroje, které jsem viděla u dědečka, mě fascinovaly. Po studiu jsem se věnovala cévní chirurgii a kardiochirurgii, třináct let jsem byla v IKEM.

V roce 2006 jsem byla vyčerpaná, první těhotenství nedopadlo, měla jsem zdravotní problémy, se kterými mi moderní medicína nedokázala pomoci. A tehdy mi velice pomohla tradiční čínská medicína (TČM): chronická anemie se vyřešila, měla jsem zase sílu a radost ze života. Jak je to možné? Jak to může fungovat? Proč nám o tak jednoduchém a zároveň geniálním systému nikdo na medicíně neřekl? I když jsem ani neměla tušení co je Yin a Yang, rozhodla jsem se, že to musím studovat.

Vrhla jsem se do toho po hlavě, otěhotněla jsem a narodil se mi zdravý syn. Svůj čas jsem dělila mezi kardiochirurgii a čínskou medicínu. Jsem maximalistka, neměla jsem míru, neuvědomovala jsem si únavu… A přišla nemoc. Plíživě a skrytě. Za dva roky bylo jasné, že mě čeká transplantace plic. Závislá na kyslíku jsem čekáním strávila téměř pět let. Dostala jsem se už do stavu, kdy plíce začínaly selhávat úplně. Tehdy se stal zázrak. Našel se dárce a přes následné zdravotní komplikace jsem mohla po čtyřech měsících domů. Po celou dobu mi kromě kolegů v Motole pomáhali i kolegové TČM – aplikovali akupunkturu a masáže. A co bylo dál? Po šesti měsících od transplantace jsem už tančila a zpívala na koncertě Olympiku. 

Miluji obě medicíny, každá má svůj náboj, indikace i omezení. Věřím ale, že ve spolupráci je jejich síla i maximální prospěch pro pacienta. Poznala jsem zdravotní systém velmi dobře z obou stran – jako lékařka i jako pacient. Dnes proto s přehledem dokážu rozpoznat, co je v dané situaci pro mého pacienta nejlepší a důležité, můžu mu dát pocit jistoty a bezpečí i pomoc, kterou potřebuje.

I když mě osud od mé milované chirurgie odvedl, tradiční čínská medicína je velmi důstojnou náhradou a je pro mě ctí, že ji mohu dělat, vyučovat a propagovat.“

Zkušenosti staletí

Dlouhý život ve zdraví není samozřejmost. Abychom mohli užívat darů života do vysokého věku, musíme pro to něco udělat. Nutnou podmínkou je znát sebe, své tělo a dělat věci, které zdraví upevní. Tradiční čínská medicína se dlouhověkostí zabývá staletí a má k tomu propracovaný systém diagnostiky a péče o tělo i ducha.

Čínský lékař je odpradávna odměňován za to, že je jeho pacient zdravý. Na kliniku Meridian chodí množství pacientů právě proto, aby díky prevenci předešli nemocem, které by je vyřadily na nějaký čas z aktivního života. Prevence na Klinice Meridian znamená, že se s terapeutem uvidíte několikrát do roka, budete ladit organismus na nadcházející roční období. Tělu dopřejete masáž Tuina nebo Gua Sha, akupunkturu a byliny.

V současné době má klinika šest terapeutů čínské medicíny, kteří pracují pod supervizí šéflékařky kliniky MUDr. Štefánie Ebenové, PhD. Dále spolupracuje se dvěma praktickými lékaři, gynekology, fyzioterapeutem a psychologem.

Neplodnost

Tradiční čínská medicína je v léčbě neplodnosti velmi úspěšná, protože neplodnost je v čínské medicíně jedním z hlavních témat. Léčebný systém neplodnosti se tak rozvíjí několik tisíc let. Díky ní jsme mnoha párům pomohli splnit jejich velké přání – stát se rodiči. Při léčbě spolupracuje klinika s gynekology a se specialisty z kliniky IVF.

Hubnutí

Klinika Meridian neslibuje zázraky… Slibuje, že se po celou dobu redukce váhy budete cítit dobře a budete mít dostatek energie. Po vstupním vyšetření s terapeutem naplánujete následujících osm týdnů – bude vám doporučena skladba jídelníčku a režimová opatření, důležitým pomocníkem na cestě k lehčímu tělu bude akupunktura a byliny.

Beauty akupunktura

Beauty akupunktura je nový trend efektivního omlazení pokožky. Ženy zjistily, že jehlička, která je vpichovaná přímo do vrásky, způsobí, že je pleť prokrvená, vypadá svěží a jasnější. Menší vrásky se vyhladí, hlubší zůstávají, ale jsou výrazně menší. Beauty akupunktura využívá samoregenerační schopnosti organismu. Celkový efekt je perfektní, a přitom zcela přirozený.

KLINIKA MERIDIAN s.r.o.
Sokolovská 979/209, 190 00 Praha 9
e-mail: recepce@klinikameridian.cz
telefon: +420 774 446 679
www.klinikameridian.cz