Když se řekne Zebra: zálohování i archivace na jednom místě

Zebra systems je česká firma, která začínala jako vývojář multimediálních výukových aplikací, a dnes je jedním z největších specializovaných distributorů v oblasti kybernetické bezpečnosti. Její název, jež vychází z původního zaměření společnosti na systémy pro zpracování obrazu, se později stal také vítanou předlohou při hledání názvu pro byznys v oblasti dovozu prémiových vín z Jižní Afriky.

„Když se vrátím úplně do počátků, tak jsme vlastně nikdy nechtěli dělat distribuci. Zabývali jsme se převážně vývojem aplikací pro něco, co se tehdy nazývalo multimediální výuka, případně computer based learning neboli e-learning. Další oblastí byly systémy pro zpracování obrazu v medicíně,“ říká Zdeněk Bínek, zakladatel a ředitel Zebra systems.

Samotný název Zebra systems vycházel z holografické interferometrie, kdy se vyhodnocují „pruhované“ interferometrické obrazy. Samotné zahájení distribuce bylo paradoxní – firma dostala totiž nabídku distribuovat produkty společnosti PowerQuest určené k zálohování počítačových dat. Nabídku firmě poslal člověk, který u PowerQuestu získal místo pro vyhledání partnerů ve východní Evropě díky tomu, že jeho dědeček pocházel z Maďarska. Při prvním rozhovoru byl nemile překvapen tím, že ačkoliv je Budapešť z Ostravy vzdálená nějakých 300 km vzdušnou čarou, tak se zde nemluví maďarsky.

První milník: 2003 – Acronis

Nicméně spolupráce byla nakonec domluvena a byla úspěšná až do roku 2002, kdy byl PowerQuest odkoupen společností Symantec. Nicméně v té době dostala Zebra nabídku od společnosti Acronis, rovněž výrobce zálohovacího softwaru, a v roce 2003 se stala jejím prvním distribučním partnerem na světě. Toto partnerství přetrvalo až dodnes a Zebra systems získala od Acronisu v roce 2018 ocenění za loajalitu. „V segmentu zálohování a ochrany dat jsme se za tu dobu setkali s mnoha neuvěřitelnými příběhy, brzy jsme pochopili, že se před námi odkrývají obrovské příležitosti,“ poznamenává Zdeněk Bínek. Anekdota o tom, že ‚lidé a firmy se dělí na dvě skupiny: ty, co o svá data přišli, a ty, co o ně teprve přijdou‘, se za celé ty roky postupně změnila v krutou realitu.

Dnes díky všudypřítomné digitalizaci je pravděpodobnost toho, že vyjdete ven a někdo Vás praští po hlavě, mnohem menší, než že přijdete o svá důležitá data nebo že je někdo zneužije. Z tohoto pohledu máme práce nad hlavu.“

Druhý milník: 2015 – GFI & Kerio

Dalším významným rokem je rok 2015, kdy Zebra systems dostala nabídku distribuce společnosti GFI Software. Kvalitní a oblíbené produkty v oblasti síťové bezpečnosti a komunikace tehdy vhodně doplnily existující sortiment. Krátce na to, v roce 2017, společnost GFI odkoupila společnost Kerio Technologies a od té doby je také výhradním distributorem produktů Kerio pro Českou republiku a Slovensko.

Tento milník poskytl Zebra systems další nástroje, které jejím zákazníkům pomáhají zabezpečit jejich počítačovou infrastrukturu a co nejlépe využít informace k efektivnímu fungování. Například jeden z produktů umožňuje přesně zjistit, k čemu je ve firmě využíván pracovní internet a s pomocí některých opatření zabránit jeho zneužívání, tím zvýšit jeho rychlost a zlepšit produktivitu pracovníků. Jiný softwarový nástroj zase dovoluje využít obrovské množství informací uložených v archivech firemních e-mailů ke zlepšení komunikace se zákazníky, aplikaci interních komunikačních pravidel a k zabránění úniků citlivých dat firmy.

Třetí milník 2018 – Zebra Wines

A s archivací souvisí také zatím poslední důležitý okamžik v historii Zebra systems, i když v poněkud jiné a určitě záživnější podobě. Vše začalo v roce 2016, kdy pro Zebra systems začal z pozice PR a marketingu pracovat Miroslav Fribert, který mimo jiné má rodinné vazby v Jihoafrické republice.

Zajímá vás, jak to bylo dál? Celý příběh jsme uvedli v prvním vydání roku 2020, nedostalo se k vám? Napište si o něj na brands@pribehyznacek.cz.