Když dětské pleny pomáhají…

Příběh MonPeri se začal psát v roce 2012, když si jedna žena umanula, že bude vyrábět pleny šetrné k dětem i přírodě. K myšlence ji přivedla vlastní neblahá zkušenost s plenkami u prvního dítěte. Jejím cílem bylo vyrobit plenku té nejvyšší kvality, která bude funkční a hlavně šetrná k dětské pokožce. Volný překlad MonPeri je „Moje Víla“ …víla, která ví, co je pro naše nejmenší nejlepší!

Od samého počátku se při vývoji dbalo na špičkové materiály, které neobsahují PVC, chlor, antioxidanty, latex, formaldehyd nebo ftaláty. Všechny tyto látky totiž mohou u dětí vyvolávat nepříjemné kožní reakce. Jako maminka věděla, že dítě je v plence minimálně první dva roky svého života od rána do večera, a že i taková drobnost, jako je parfemace, může vyvolat ošklivé podráždění a alergie.

Musí perfektně sedět

V první fázi se musel vyřešit střih. Vyrobit plenku, aby seděla každému miminku, není tak snadné, jak se může na první pohled zdát. Je potřeba pracovat s anatomií a vzít v potaz například to, že dítě po většinu času leží a kope nožičkama. Plena musí pevně přilnout k tělu a zároveň nikde neškrtit, aby nebránila v pohybu, a především dobře těsnit v místech, kde dochází k nejčastějším unikům obsahu.

Šetrné materiály

V momentě dořešení střihu vyvstal další úkol, a to najít ten nejlepší materiál. Na první pohled snadná věc se ukázala jako složitý proces, který zabral několik dlouhých měsíců hledání.
Plena se skládá ze tří hlavních částí. Celulóza a SAP tvoří savé jádro a nepropustná folie odděluje jádro od netkané textilie, která tvoří vnější obal. Celulóza v MonPeri plenách je vyrobena z certifikovaného dřeva FSC (Forest Stewardship Council) a spotřebiteli zaručí, že dřevo pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. Bělení probíhá zcela bez použití chlóru metodou TCF (Totally-Clorine Free). Nepropustná vrstva je vyrobena z PLA (bioplast z kukuřičného škrobu) nebo LDPE (recyklovatelný plast).

Prvenství s textilií z bambusového vlákna

Netkaná textilie je v přímém kontaktu s kůží dítěte a je tak jednou z nejdůležitějších součástí plenky. Společnost MonPeri přišla jako první v České republice s textilií z bambusového vlákna.
Toto vlákno je velice jemné, má výborné tepelně izolační vlasti, je přirozeně antibakteriální a vysoce prodyšné. Díky tomu pokožka dětí dýchá a nedochází k zapaření.
Bambus je přírodní, obnovitelný, rychle rostoucí a 100% biologicky rozložitelný materiál. Rostliny fixují více CO2 a generují až o 35 % více kyslíku než stromy. Fakt, že jde o nejrychleji rostoucí dřeviny na světě, může zpomalit odlesňování a poskytnout alternativní přírodní zdroj, po sklizni není nutná opětovná výsadba, snižuje se eroze půdy a oproti bavlně potřebuje k růstu minimum vody. Díky přirozené antibakteriální schopnosti není nutné používat při pěstování žádné pesticidy ani hnojiva.

Oblíbenost značky MonPeri

Přírodní materiály a vysoká kvalita zpracování předurčují to, že výrobky MonPeri jsou oblíbené mezi mnoha rodiči. Je fascinující, že tato malá česká firma se dokázala prosadit v konkurenci nadnárodních firem. Dostala své výrobky do mnoha obchodů i nemocnic a posbírala několik ocenění v soutěži IBM firma roku.

MonPeri pomáhá

Již několik let firma spolupracuje s organizací DEBRA ČR, která pomáhá usnadnit život lidem s tzv. nemocí motýlích křídel. Složení plen je natolik šetrné, že vyhovuje i dětem s touto strašlivou nemocí. MonPeri pomáhá i mnoha dalším rodinám, ke kterým nebyl osud příliš laskavý. Jen v loňském roce darovalo více jak 2000 balíčků plen potřebným.

www.monperi.cz