„Je mnoho z nás, kteří máme hodinky na správné ruce. Je však jen špetka z nás, která je má ve svých rukou.“

ELTON hodinářská, a.s., je zakladatelem a původním nositelem tradice výroby náramkových hodinek PRIM v České republice. Výroba a konstrukce mechanických strojků je nejnáročnější součástí hodinářského řemesla. Globálně existuje jen několik producentů, kteří jsou schopni „pod jednou střechou“ vyrobit kompletní mechanické hodinky. V rámci České republiky je ELTON hodinářská jedinou společností, která takto komplexní výrobu technologicky zvládne. A nejen to, díky vývoji a vlastním návrhům hodinek je také jednou z mála hodinářských firem na světě, která svým klientům umožňuje zapojit se již od počátku do výroby vlastních hodinek.

V současnosti vede firmu ELTON hodinářská rodačka z Nového Města nad Metují, což velmi kvitují místní lidé. Ing Renata Červenák Nývltová hodinky PRIM nosí a miluje. Tuto technicky založenou ženu, sportovkyni, přímou a energickou osobnost jsme pro vás vyzpovídali.

Kdybyste měla popsat hodinky PRIM z Nového Města nad Metují třemi slovy, jaká by to byla?

Tradiční, kvalitní, české.

Jaké hodinky máte dneska na ruce? Jaké produktové řady ELTON nabízí svým klientům?

Střídám několik našich modelů, dnes mám svoje oblíbené červené „sporty“. Je to letošní novinka. Skvělé je na nich to, že se hodí téměř pro každou příležitost. 

Produkci máme rozdělenou do několika modelových řad, abychom vyšli vstříc požadavkům různých zákazníků. Vrcholem naší výroby jsou samozřejmě mechanické hodinky s in-house strojkem. Jedná se zejména o ikonické modely, jako je Orlík, Diplomat nebo Pavouk. Protože je výroba hodinkového strojku velmi náročná technologicky, časově i finančně, nabízíme také hodinky osazené kvalitním švýcarským mechanickým strojkem. Kromě toho máme zákazníky, kteří dávají přednost quartzovým, tedy bateriovým strojkům. Jsou dostupné a nenáročné na údržbu. Specifikem naší nabídky jsou limitované edice. Dáváme si na nich velmi záležet, příprava „limitky“ zabere designérům a konstruktérům několik měsíců, občas i déle. Výsledek pak ovšem stojí zato. 

Co Vám dělá pracovní radost?

Když vidím spokojené kolegy a nadšené zákazníky. Když se povedou další krásné hodinky nebo úspěšná limitovaná edice. Konkrétně mám teď obrovskou radost z leteckých hodinek, na kterých naši konstruktéři pracovali skoro dva roky. Je to limitovaná edice inspirovaná stíhacím letounem MiG-15. Představili jsme ji na podzim na akci na hradeckém letišti a bylo úžasné doslova v přímém přenosu vidět, jak byli všichni okamžitě „chycení“ a nepřejí si nic jiného než tyto hodinky vlastnit. Všech 115 kusů bylo rozebráno během několika dní. To nás motivuje a nabíjí.

Některé generace stále vnímají vaši společnost jako producenta „lidových hodinek za lidové ceny“. Jak je tomu doopravdy? Velké série hodinek už přece neděláte, nebo ano?

Doby, kdy byla výroba hodinek PRIM masovou záležitostí, jsou už pryč. Segmentu levných hodinek dnes vládne Asie. My jsme se vydali jinou cestou a nabízíme zákazníkům výjimečné hodinky, vyrobené s důrazem na detail, kvalitu, nadčasový design. Kousky, které budete chtít jednou předat svým potomkům. Manufakturní způsob výroby neumožňuje „chrlit“ tisícové série hodinek, ale dává nám prostor přistupovat ke každým hodinkám, ke každému zákazníkovi individuálně. Hodinky PRIM v sobě nesou příběhy. Příběhy našich zákazníků, ale také všech zaměstnanců, jejichž rukama při výrobě prošly.

Řadíte se tedy mezi hodinářskou elitu?

Ano, určitě. Vyrábíme si vlastní mechanické strojky, to umí jen několik málo firem na světě. Kvalita a způsob naší výroby je na úrovni těch největších a nejznámějších jmen v hodinářském byznyse. 

Daří se ELTONu?

Dalo by se říci, že se nám vede čím dál lépe. Kontinuálně zvedáme objem produkce a pracujeme na ještě lepší kvalitě. V souvislosti s tím se firmě samozřejmě daří i ekonomicky. Hodinky PRIM jsou dnes už pojmem, naši zákazníci jsou pyšní na to, že mají primky. 

Známé soudní spory o logo/značku tu nebudeme rozmazávat. Jen jedna otázka: Vidíte nějaký úspěšný konec?

Vleklé soudní spory o používání loga jsou velkou nepříjemností, která nás hodně omezuje. a co je mnohem zásadnější – mate zákazníky a působí mnohá nedorozumění. Bohužel to bude asi ještě na dlouho. Snažíme se přirozeně parazitování na naší tradici zamezit a zároveň zvýšit informovanost veřejnosti. Není příjemné vidět zklamání zákazníka, který si nedopatřením koupí ty „jiné primky“. Proto jsme předloni začali označovat naše hodinky také specifickým piktogramem, inspirovaným průčelím domů na náměstí v Novém Městě nad Metují.

Kdo Vám nejvíce fandí?

Samozřejmě hlavně zákazníci. Tím, že si koupí naše hodinky, dávají najevo, že výroba hodinek v ČR má budoucnost a udrží se i pro další generace.

Co považujete na největší ELTON úspěch tohoto roku?

Podařilo se nám více než úspěšně projít obdobím, které bylo pro mnohé české firmy mimořádnou zkouškou. Uplynulý rok poznamenal nejen covid, ale také třeba drastické zvýšení cen energií. Přesto naše firma rostla. K našemu úspěchu je však potřeba přistupovat s pokorou, protože i další rok bude pravděpodobně minimálně stejně náročný.

Jaké plány má ELTON pro nejbližší budoucnost?

Dokončujeme práce na vývoji nového strojku, který naše hodinky posune ještě více mezi světovou špičku. Pro následující rok jsme připravili čtyři limitované edice, které budou opět výjimečné.

Kde si můžeme ty vaše, tedy původní novoměstské primky koupit?

Značkové prodejny máme v Praze, v Ostravě a Brně. Samozřejmě i přímo v sídle naší manufaktury v Novém Městě nad Metují. Vedle toho některé typy modelů dodáváme i do vybraných hodinářství. Kontakty na prodejní místa a samozřejmě také všechny naše modely najdou zájemci na stránkách www.prim.cz