Jak technologie Canonu obohacují interiérový design

Nejnovější velkoformátové tiskárny od společnosti Canon jsou schopným pomocníkem pro všechny, kteří se zabývají interiérovým designem. Tvůrci mohou být díky nim při zkrášlování vnitřních prostor a přípravě dekorací čím dál nápaditější a odvážnější a lépe dokážou vyhovět mnohdy velmi náročným požadavkům svých klientů. Vlajkovou lodí jsou v tomto směru nové UV flatbed tiskárny řady Arizona 1300, které se chlubí špičkovou kvalitou tisku, novými kreativními režimy i možností tisku reliéfního. A obstojí i z hlediska požadavků na ekologický provoz.

Interiérové dekorace nás obklopují téměř na každém kroku. To díky zdobeným kachličkám nebo na dřevě vytištěném jídelním lístku se cítíme příjemně a útulně ve své oblíbené kavárně, to nápadité tapety vhodně designově rozdělují prostor v našem obýváku či hotelovém pokoji. Málokdy se ale pozastavíme nad tím, jak sofistikovaná technologie za touto výzdobou stojí.

Potisk téměř čehokoliv

Je to už 17 let, co Canon uvedl na trh svoje první velkoformátové tiskárny řady Arizona. Ty umožňují tisk na plochá média a zvládají jakýkoliv pevný nebo ohebný materiál pravidelných i nepravidelných tvarů. „Pro designéry pracující s interiéry je zásadní, že Arizoně nedělá problém tisk na materiály, jako jsou keramika, dřevo, sklo nebo plast. Poptávka po dekoracích z těchto materiálů v posledních letech závratně stoupá, zvlášť co se týče dekorací personalizovaných – tedy takových, které nikdo jiný mít nebude,“ říká Eva Kučmášová, šéfka komunikace Canonu ve střední Evropě.
Na jaře letošního roku Canon představil dvě novinky z řady Arizona 1300, modely GTF a XTF. Tyto se pyšní technologií FLOW, která z nich činí ideální pomocníky pro tisk malonákladových zakázek, jako jsou právě dekorace nebo třeba reklamní cedule a štítky. Díky absenci tzv. vakuových zón je zapotřebí mnohem méně maskování a lepení, což snižuje námahu, náklady i čas na výrobu. A to je při práci s netrpělivým zákazníkem „v zádech“ velmi důležité.
Tato technologie navíc umožňuje tisk na neobvyklá média, a to od okraje k okraji, a dokáže potisknout téměř jakýkoliv materiál až do výšky 5 cm. Interiérové dekorace, ale nejen ty, tak doslova získávají nový rozměr.
„Na fotorealistickou kvalitu tisku s Arizonou si designéři pracující s interiéry či poskytovatelé tiskových služeb už zvykli. Díky novým modelům GTF a XTF mohou ale pracovat s ještě více inovativními aplikacemi a tisk se pyšní ostrostí, se kterou bylo možné se dříve setkat jen u rozlišení 1440 dpi a vyššího,“ vysvětluje Eva Kučmášová, šéfka komunikace společnosti Canon ve střední Evropě. To znamená, že při použití tiskového režimu High Definition lze dokonce přečíst vytištěný text o velikost pouhých 2 bodů.
Nová řada UV flatbed tiskáren Arizona s technologií FLOW se rovněž pyšní zajímavou paletou inkoustů, která vytvoří z tištěného média skutečně umělecké dílo. Černý, bílý, azurový a purpurový inkoust doplňuje ještě světle azurový a světle purpurový, případně inkoust bílý a lak. Všechny splňují přísné ekologické normy. Šikovným doplněním jsou nové režimy Quality-Smooth, Production-Plus a Quality-Plus, které umožňují kreativitu a garantují výjimečnou kvalitu tisku, a oblíbená technologie VarioDot třetí generace. Díky ní lze pracovat s různými velikostmi barevných kapek inkoustu, což ještě umocní fotorealistickou reprodukci obrazu.

Braillovo písmo nebo Rembrandt? Žádný problém

Další novinkou je software PRISMAelevate XL určený pro tisk s reliéfem. „Tento software umožňuje zákazníkům navrhovat kreativní aplikace s vysokou hodnotou pomocí vytváření texturovaných povrchů, reliéfů, kovových akcentů a vyvýšených nápisů až do tloušťky 2 mm,“ přibližuje Kučmášová. To ocení tvůrci při práci na vysoce hodnotných nápisech, interiérových a exteriérových dekoracích, ale třeba také při reprodukcích výtvarného umění. Canon sám možnosti tohoto softwaru ve spojení s Arizonou demonstroval při tisku repliky slavného obrazu Židovská nevěsta od malíře Rembrandta.
Vrstvy inkoustu jsou kladeny inteligentním způsobem díky patentovanému systému Advanced Layer Printing System, který dovoluje přidávat do tiskových aplikací efektní nebo funkční hmatové prvky. Nabízí také snadno použitelný doplněk pro Adobe Photoshop a Illustrator, jehož používání nevyžaduje žádné další školení a umožňuje vysoce přesný 3D návrh reliéfních tiskových projektů.
PRISMAelevate XL ale také dovoluje výrobu specifického značení, jako je Braillovo písmo pro lidi se zrakovým hendikepem. Jak to vypadá v praxi, vysvětluje Andrea Haklander, manažerka pro Braillovo písmo a reliéfní tisk v Křesťanské knihovně pro nevidomé a slabozraké (CBB), která je jednou z největších služeb pro tisk Braillova písma v Evropě: „Devadesát procent našich produktů tištěných na zařízení Arizona tvoří reliéfní tisky a dříve nebylo možné kombinovat reliéf s jemným strukturováním nebo s plnobarevným tiskem, stejně jako nebylo možné tisknout reliéf na jiné materiály. Nyní se všechny tyto možnosti otevírají. Výstupní kvalita Braillova písma je mnohem lepší, než mohou nabídnout alternativní procesy.“

Tapety na míru

Kromě dekorací z pevných nebo ohebných materiálů, které lze libovolně zkrášlovat díky tisku na strojích Arizona, zažívají boom také tapety. Řeč není o těch unylých se stále se opakujícími vzory, které mají lidé spojené s panelákovými byty. Dnes je díky digitálnímu tisku malých objemů a s rychlostí neporovnatelnou s analogovým řešením možné mít na stěně personalizovaný vzor, který nikde jinde nenajdete. A opět za tím stojí Canon, tentokrát s roll-to-roll tiskárnou Colorado a patentovanou technologií UVgel.
Ta zajišťuje rozměrovou stabilitu jednotlivých pruhů a konzistentní barevnost, které pomohou zajistit bezchybné spasování do ivýsledného obrazu. „Potřebujete tisknout jeden díl tapety nyní, ale další až třeba za několik měsíců? Při digitálním tisku to není žádný problém a s UVgelem zase máte jistotu, že barvy budou vždy stejné,“ říká Eva Kučmášová z Canonu.
Mezi největší výhody patří i to, že pro sušení inkoustu není nutné teplo, takže při tisku na strojích Colorado nedochází ke zkroucení média. Výstupy jsou tak vždy stoprocentní a připravené k aplikaci. Canon u svých tapet garantuje také fotorealistickou kvalitu, odolnost vůči poškrábání nebo snadnou omyvatelnost.
Řešení přivítají především architekti a interiéroví designéři, kteří tak do rukou získávají jednoduchý nástroj pro oživení svých projektů. Oceňují například možnost ojedinělou kombinovat širokou škálu barev se sametově matným provedením.

Cirkulární ekonomika i certifikáty nezávadnosti

Všechny zmíněné technologie splňují nároky na udržitelnost a šetrnost vůči životnímu prostředí. Arizona 1300 je navržena tak, aby byla opravitelná a snadno rozebíratelná, což umožňuje opětovné použití a recyklaci materiálů a podporuje přechod na cirkulární ekonomiku. Kromě toho se k výrobě zařízení v závodě v Německu používá 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zmíněná technologie VarioDot snižuje spotřebu inkoustu.
Softwarový nástroj PRISMAelevate XL díky vylepšením automatizace a funkci náhledu pro tisk na první pokus pomáhá snižovat množství odpadu, protože není třeba vytvářet zkušební výtisky. Inkousty Canon vytvrzované UV zářením, které se používají při produkci tapet, splňují vysoké a přísné ekologické normy a byly jim uděleny certifikáty nezávadnosti UL GREENGUARD GOLD, AgBB a ASTM F739 Typ II. Proto jsou zcela bezpečné pro použití v citlivých prostředích, jako jsou nemocnice, školy, obchody a další veřejná místa.

www.canon.cz