FRUJO – Dáváme srdce výrobkům už 30 let

Společnost FRUJO, a.s. se specializuje na vysoce sofistikované zpracování ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí pro následnou výrobu kvalitních produktů, které najdou uplatnění v mnoha odvětvích potravinářského průmyslu.

Posláním společnosti FRUJO je umožňovat zákazníkům výrobu zdravých a moderních potravin a tím pozitivně ovlivňovat kvalitu na potravinářském trhu. Samozřejmostí je hledání nových směrů a trendů a jejich následná aplikace. Toto je například postupné vyloučení konzervantů a umělých barviv, nepoužívání komponentů tzv. E-ček, velký podíl produkce v BIO kvalitě apod. Vedle své hlavní produkce hledá FRUJO i nové, sofistikované výrobky, kterým věří do budoucnosti v menších výrobních množstvích, jako jsou např. speciální náplně pro výrobu ochucených farmářských jogurtů a mléčných nápojů či řady sirupů pro výrobu domácích limonád s vysokým ovocným podílem a vyloučením veškeré „chemie“ pro segment HORECA. Společnost FRUJO, a.s. je pro mnohé v potravinářském odvětví již dlouholetým partnerem. Společně se podívejme, jak se z malé moravské firmy stal stabilní dodavatel evropské úrovně.

Z jižní Moravy…

U zrodu firmy FRUJO, a.s. stál český občan, rodem Slovák, v té době žijící ve švýcarském Curychu, Rudolf Polak. Jeho hlavním cílem bylo prosadit u nás nové pojetí kvality mléčných výrobků a přinést do vlasti světové a konkurenceschopné technologie. Chtěl dokázat celému západnímu světu, že český člověk vždy byl, je a bude jejich rovnocenným partnerem. O to více se mu vyplatilo, že vsadil právě na lokalitu jižní Moravy, kde vybudoval závod světových parametrů. Po pečlivé rozvaze bylo vybrané strategické místo pro založení firmy na hranicích se Slovenskem a Rakouskem v blízkosti malebné vesnice na Podluží, a to ve Tvrdonicích. Lidé právě odsud, z jižní Moravy, svou pílí, svědomitostí, houževnatostí a bezbřehou fantazií dali základ vzniku prosperujícího podniku opravdových kvalit, který úspěšně prodává své výrobky nejen po celé Evropě.

…i za hranice EU

V současnosti FRUJO, a.s patří do holdingu Polak International a.s. Za 30 let své činnosti si FRUJO, a.s. vybudovalo pozici stabilní a moderní společnosti, která exportuje do více než 20 evropských zemí, ale i za hranice EU, například do Vietnamu, Běloruska, Kosova, a spolupracuje jak s největšími světovými výrobci, tak s lokálními partnery. Hlavními pilíři stability jsou nekompromisní tlak na kvalitu,
profesionální přístup, moderní technologie, neustálý vývoj a aplikace nejmodernějších trendů zdravé výživy.
Výrobní program je zaměřený primárně na ovocné a zeleninové komponenty určené pro mlékárenský a tukový průmysl. Ovocné komponenty najdete v produktech většiny českých výrobců jogurtů a dalších mléčných výrobků. Společnost vyrábí také komponenty pro nápojový průmysl a práškovou směs pro přípravu skvělé točené zmrzliny pod značkou TOJE. V neposlední řadě využívá svoje know-how a širokou základnu surovin pro výrobu dezertních polev a náplní pro pekaře a cukráře. Další součástí portfolia je řada farmářských komponentů. Praktické balení umožní malým a středním farmám dosáhnout na vysoce kvalitní příchutě, které byly dosud dostupné jen pro velké mlékárny.

Netradiční produktové novinky

Od roku 2017 firma nabízí unikátní přírodní sirupy na bázi vysokého podílu ovoce a třtinového cukru, a to samozřejmě bez konzervace a přikrášlování tzv. zbytečnými „éčkovými” ingrediencemi. Obchodní značka mluví sama za sebe Fruit in the Bottle, tedy Ovoce v láhvi. Letos rozšířila produktovou řadu sirupů Fruit in the Bottle o BIO příchutě, z nichž naprostý boom způsobila mezi spotřebiteli kombinace Jahoda-Máta a Limitovanou edici – Elixír. Tělu prospěšné látky jako vláknina, přírodní hořčík, nepostradatelný vitamin C a ještě k tomu výtažek z echinacey, to všechno je součástí výjimečného produktu s názvem Elixír: Rakytník s echinaceou. V současné době společnost uvádí na trh další novinku BIO sirup Cola s echinaceou, která je obohacená o echinaceu a navíc je bez kofeinu. Její senzorická plnost se projevuje velmi dobře po smíchání v doporučeném poměru s vodou jak v sycené, tak nesycené podobě a člověk při její konzumaci nemá chuť nikdy přestat.

V jednoduchosti je krása

Samostatnou kapitolou ve výrobním portfoliu společnosti jsou BIO certifikované a Clean Label komponenty. Produkty svým složením jednoznačně poukazují na návrat k přirozenosti bez zbytečných příkras podle hesla „V jednoduchosti je krása“. Jejich přidanou hodnotou je právě to, že neobsahují žádné zbytečné a aditivní látky (stabilizátory či konzervanty, barviva, aromata – nesoucích e-kód), které se běžně vyskytují v konvenčních potravinách. Naopak se v rámci pečlivého kvalitativního výběru jednotlivých ovocí a jejich odrůd snaží FRUJO v rámci jejich následného zpracování co nejšetrněji zasahovat moderními technologickými procesy do jejich přirozenosti s cílem co nejvíce zachovat výjimečnost jejich chuťových a zdraví prospěšných vlastností.

Vývoj produktů na míru

Díky 30leté historii společnost těží z vynikajícího vývojového zázemí, jehož každodenní součástí je vývoj produktů na míru podle speciálních požadavků zákazníků. V R&D oddělení pracuje na 15 zkušených odborníků, kteří díky neustálému sledování trendů a vzdělávání dokážou reagovat na jakýkoli požadavek a vytvořit produkt světové kvality. Společnost FRUJO, a.s. ke svým zákazníkům přistupuje individuálně a nabízí jim produkty přesně podle jejich představ a požadavků.

Pro společnost FRUJO, a.s., je zákazník a jeho požadavky vždy na prvním místě. Proto je kladen důraz na plnění těchto požadavků v souladu s nejnovějšími spotřebitelskými trendy. Společnost se toho snaží dosáhnout profesionalitou a neustálým zdokonalováním výrobních procesů. Kvalita rozhodně není jen slovo. Kvalita pro společnost FRUJO, a.s. znamená bezchybný postoj, přístup a zejména
výsledek, kterým si udržuje důvěru a spokojenost zákazníků. Vysoká kvalita produktů zaručuje bezpečnost potravin a garantuje plnění potravinářské legislativy napříč Evropskou unií a i za jejími hranicemi. Pro zajištění zdravotní nezávadnosti výrobků využívá systém HACCP, GMP a GLP. Splňuje certifikaci podle normy IFS6, kterou každým rokem opětovně obhajuje. Disponuje též BIO certifikátem. 30 let fungování společnosti je důkazem, že vize, úsilí a tvrdá práce všech zaměstnanců umožnily v tomto malebném koutu jižní Moravy vybudovat firmu světového formátu a dostát tak snu zakladatele Rudolfa Polaka.

FRUJO, a.s. | 691 53 Tvrdonice 710 | Česká republika | www.fruit-in-the-bottle.cz