Firmám se střešní fotovoltaika vyplatí. I bez dotace

Pamatujete na doby, kdy pořízení vlastního zdroje dávalo smysl jen s využitím dotační podpory? Tak to už je dávno pryč. Za poslední roky ceny technologií prudce klesly. Cena elektřiny naopak trvale roste. Kdo má vlastní nemovitost a chce snížit svoje náklady na energie, měl by zvážit pořízení střešní fotovoltaiky. Platí to zejména pro provozy s vysokou každodenní spotřebou energie nebo teplé vody. A je jedno, zda jde o administrativní budovy, průmyslové podniky, chlazené sklady nebo wellness hotel. Díky energii ze slunce všechny tyto objekty můžou každoročně ušetřit i stovky
tisíc korun.

Na českém trhu se na podobné instalace specializuje společnost S-Power Energies. Firmám, které chtějí snížit své náklady na provoz co nejdříve, doporučuje jednatel firmy Jaroslav Šuvarský menší fotovoltaické sestavy do velikosti 100 kWp. Instalace je v takovém případě rychlá a vyplatí se i bez dotace. 

Jak zjistím, jestli je pro mou firmu fotovoltaika vhodná a jak velká by případně měla být?

Ideální je rovnou se poradit s odborníkem. V našem případě stačí zavolat na infolinku 222 701 258 nebo na našich webových stránkách s-power.cz vyplnit kontaktní údaje. Ozveme se zpět a vše probereme – buď po telefonu, nebo osobně. Obecně ale platí, že fotovoltaika se hodí pro jakoukoli firmu, která každý den odebírá velké množství elektřiny.

Co se týče velikosti, trik je v tom dimenzovat fotovoltaiku tak, aby se okamžitě zužitkovalo maximum vyrobené energie. Větší elektrárna totiž paradoxně nemusí znamenat větší úsporu.

Copak víc elektřiny neznamená větší úsporu?

Pokud se bavíme o levnějších systémech bez baterie, tak ne. Otestovali jsme, že u takových sestav bývá nejefektivnější, když vlastní zdroj pokrývá zhruba třetinu celkové spotřeby podniku. Pak téměř nedochází k přetokům do sítě. Firmy spotřebují téměř vše, co vyrobí, a úspora je díky tomu nejvyšší možná. Společnostem s roční spotřebou kolem 60 MWh tak doporučujeme elektrárnu o výkonu 20 kWp.

Jak dlouho trvá pořízení takové elektrárny?

Vše může být otázkou několika měsíců – to je právě kouzlo jednoduchých systémů pořízených bez dotace. Vyřizování podpory totiž může trvat i dva roky. Úspora díky dotaci se při takovém čekání v podstatě vynuluje ušlým ziskem. Proto doporučujeme čerpat dotace jen u opravdu velkých a nákladných instalací s bateriovými úložišti, kde dotace představuje výraznou položku.

Na kolik zmiňovaná menší fotovoltaika vychází?

V S-Power Energies v současnosti nabízíme firmám dvě unifikované sestavy o instalovaném výkonu necelých 10 a 20 kWp. Menší sestava S-Power CORP s 22 fotovoltaickými panely a třífázovým střídačem vychází na necelých 245 000 Kč bez DPH, větší S-Power CORP+ s 44 panely a třífázovým střídačem vyjde na necelých 425 000 Kč bez DPH. Podstatnou výhodou těchto sestav je minimální
administrativní zátěž. Není u nich nutné vyřizovat stavební povolení a sestava S-Power CORP nevyžaduje ani licenci na výrobu elektřiny. U S-POWER CORP+ už je tato licence potřeba, nicméně jde jen o několik administrativních úkonů, které za klienta kompletně vyřídíme. V obou případech není nutné mít v podniku ani tzv. odpovědnou osobu, která má řízení elektrárny na starosti.Jak je to s elektrárnami nad 20 kWp? Ty označujeme S-Power CORP++ a přizpůsobujeme je kompletně na míru klientovým potřebám a přáním. Jde o zcela individualizovaná řešení, takže i ceny jsou vždy individuální. Je třeba počítat s o něco složitější administrativou, ale opět maximum věcí řešíme za klienta my.

Co všechno vlastně zahrnuje cena?

V S-Power Energies cena zahrnuje kompletní služby – od počátečních odborných konzultací a přípravy projektu, přes dodávku veškerých komponentů, montáž a elektroinstalace, až po související administrativu (např. vyřízení licence ERÚ u instalací nad 10 kWp) a revizi všech technologií. U některých firem je nutné řešit například ještě statický posudek či administrativu související s požární
bezpečností – to se případně naceňuje zvlášť. Ale řada podniků tyto věci už má.

Na jakou střechu se dá fotovoltaika umístit?

Solární elektrárna může být jak na ploché, tak i na šikmé střeše. Podstatná je její orientace na jižní, eventuálně jihovýchodní nebo jihozápadní stranu. U šikmé střechy postačí k instalaci 22panelové elektrárny plocha o velikosti 60 m2, v případě ploché
střechy potřebujeme na stejný počet panelů 120 m2.

Dá se fotovoltaika chápat i jako výhodná investice?

Určitě. Instalací vlastního zdroje si firmy v podstatě fixují cenu elektřiny na 25 let a chrání se tak před jasným trendem rostoucích cen energií. Cena elektřiny se tak dá srazit pod 1 Kč/kWh. Při využití vlastního zdroje totiž zcela odpadá poplatek za OZE a za distribuci elektrické energie, které normálně tvoří až polovinu ceny. Vedle úspor ale fotovoltaika reálně představuje investici s výhodným ročním výnosem. Ten se u zmíněných sestav S-Power CORP a S-Power CORP+ aktuálně pohybuje v rozmezí 3,3 – 9,9 %. Jakékoli zdražení elektřiny tato čísla navíc ještě zvyšuje. Čili výnos je jistý a riziko minimální, protože životnost fotovoltaiky je několik desetiletí.

  www.s-power.cz