E-kolo aneb Kde se rodí a testují elektrokola

Zakladatel značky ekolo.cz Jakub Ditrich o sobě tvrdí, že je průkopníkem elektrokol u nás. Zřejmě to bude pravda, protože před rokem 2007, kdy společnost vznikla, neměla většina lidí o existenci tohoto dopravního prostředku ani tušení. Dnes jsou Češi v nákupu a využívání elektrokol ve srovnání s většinou ostatních zemí v Evropě premianty a zdá se, že je to jenom začátek velikého boomu, který změní pohled na využívání jízdního kola.

Téma elektřiny i kol provází značku ekolo od založení

Historie značky ekolo.cz je příznačně spojena s ulicí Nikoly Tesly v pražských Dejvicích, kde Jakub Ditrich otevřel první „obchod s elektrokoly“. Jednalo se o sklepní prostor, ze kterého vyjely první desítky elektrokol do pražských ulic a českých hor. První velkou zakázkou mladé firmy byla dodávka flotily 25 skládacích elektrokol vlastní značky pro Státní fond životního prostředí.

Další adresou, kam se firma přesunula a kde se již dalo hovořit o Showroomu, byla architektonicky cenná budova bývalých pražských Dopravních a elektrických podniků v Holešovicích. Místo dokonale kontrastovalo s automobily věčně zacpanou magistrálou a spojovalo v sobě jak elektřinu, tak dopravu, tedy základní esence elektrokola. Na dvoře budovy, kde zaměstnanci ekolo.cz 6 let testovali elektrokola pro zákazníky, se totiž nacházela před 2. světovou válkou i historicky první nabíjecí stanice pro elektromobily – tehdy samozřejmě ne s lithiovými, ale kyselinovými bateriemi.

Aktuální poloha prodejny, půjčovny a servisu elektrokol ekolo.cz (o jejím konceptu píšeme v části Stories) se nachází v Krči, naproti Thomayerově nemocnici a objekt leží hned vedle ulic s příznačnými názvy „V Kole“ a „U Kola“. Díky nám se elektrokolo začalo v hovorové češtině zkracovat na „ekolo“, jednou nám snad doplní to „e“ i do adresy, žertuje majitel obchodu.

Elektrokola nahradí jízdní kola

rokola nahradí jízdní kolaFirma ekolo.cz začínala jako výrobce elektrokol vlastní značky Agogs (slovo „agog“ znamená v angličtině zažít něco nečekaného), ale záhy rozšířila nabídku i o modely dalších zahraničních i tuzemských výrobců elektrokol. „Díky vlastní výrobě známe technologii elektrokola do posledního šroubku a můžeme tak zajistit výrazně lepší servis pro zákazníky,“ dodává Ditrich. V současné době je v nabídce ekolo.cz více než 700 různých typů, variant a modelů elektrických kol, od terénních celo-odpružených eMTB až po mikro-skládací e-kola.

Většina elektrokol, na kterých dnes odjíždí zákazníci z prodejny, nebo jsou sestavené distribuovány po celé ČR i Evropě, jsou modely určené pro rekreační jízdu – cestovní e-kola, nebo pro sportovní jízdu – „elektro-bajky“. V posledních několika letech se ale začíná výrazně rozvíjet i segment flotilových elektrokol, kterými firmy řeší mobilitu svých zaměstnanců na kraších trasách do 15 kilometrů. Na strojích z ekolo.cz jezdí strážníci obecní policie, zaměstnanci obecních úřadů, mobilního operátora, nebo české pobočky největší světové softwarové firmy. Elektrokolo dokáže (alespoň osm klimaticky příznivých měsíců v roce) naprosto nahradit potřebu jízdy autem nebo veřejnou dopravou po městě a v rychlosti transportu všechny ostatní překoná. V Belgii a Nizozemí se od loňského roku prodá ročně více elektrokol než mechanických jízdních kol. U nás to bylo okolo 10 %, ale podobný vývoj lze očekávat do několika let.

Unikátním produktem ekolo.cz je též projekt nabíjecí stanice pro elektrokola s názvem PowerBox (www.powerbox.one). Ta je určena pro provozovatele hotelů, restaurací, ale i pro obce, kde je vysoká návštěvnost cykloturistů, a tedy logicky poptávka po nabíjení elektrokol. Díky tomu nemusí již výletníci vozit s sebou těžkou nabíječku.

Jaké to je? To se musí zažít

Na otázku „jaké to je jet na elektrokole“ neexistuje odpověď, pouze vlastní zážitek. Proto v ekolo.cz již sedmou sezónu otevírají Půjčovnu elektrokol, kde si lze vypůjčit a otestovat některý ze 60 modelů. Stále populárnější jsou i firemní vyjížďky, které umí zorganizovat na klíč, včetně dopravy e-kol na místo, zajištění průvodce i návrhu trasy. Firma je i partnerem mnoha festivalů – například Open House Prague, United Islands, Legendy.cz či Tanec Praha, kde je ekolo.cz oficiálním dopravcem. Elektrokola bude možné si též vypůjčit v rámci nadcházející kampaně Do práce na kole, nebo je zdarma otestovat na Testivalu (testovacího festivalu) EBIKE FEST, který se v okolí sídla ekolo.cz v Praze 4 – Krči bude konat o víkendu 18. a 19. května 2019.

Navštivte ekolo.cz na www.ekolo.cz nebo Pod višňovkou 29, Praha 4