DURATEC – Firma se světovým renomé, ale českým původem

Již více než 20 let je v Čechách značka kol, která umí postavit kolo na míru nejen pro závodníky, ale i širokou veřejnost. Ano, značka Duratec je ryze česká firma bez zahraničního kapitálu založená na vlastním vývoji a výrobě. Impuls k založení firmy pocházel od jejího majitele Milana Duchka, který byl a stále je velmi aktivním silničním cyklistou. Jeho vášeň k cyklistice se skloubila s vášní k technice v momentě, kdy zjistil, že na trhu není kolo splňující jeho nároky na závodění.

Tehdy se psal rok 1995. Každý začátek je těžký a vyžaduje risk. „Na začátku jsme bojovali zejména se strojním vybavením pro kvalitní výrobu,“ vypráví Ing. Kateřina Duchková, obchodní ředitelka a spolumajitelka firmy DURATEC v jedné osobě, která do firmy vstoupila v roce 1999. „Nelze mít najednou vše ve špičkové kvalitě, takže jsme krok za krokem zlepšovali technické možnosti a tím inovovali naše výrobky a zvyšovali produktivitu. Důležitý byl také výběr výrobního materiálu. Vsadili jsme tehdy vše na slitinu hliníku 7020T6 a používáme ji dodnes. Mezníkem v rozvoji značky bylo rozhodnutí začít vyrábět rámy i z karbonových vláken a začít tak se zcela technologicky odlišnou výrobou. To byl rok 2002. Obchodním mezníkem pak bylo rozhodnutí, že v České republice prodáváme naše kola napřímo, bez obchodní sítě.“

Jakou filozofii má firma Duratec dnes?

Stále zůstat u malosériové výroby špičkových kol stavěných na zakázku a dále držet vývoj i výrobu v České republice. Naše filozofie je od počátku stejná, orientovaná velmi proklientsky a věřím, že do budoucna to je jediný správný směr. Zájem o ruční práci strmě stoupá,lidé chtějí být originální a vytvářet svou vlastní image. A to si myslím, že platí všeobecně, nejen v cyklistice.

Vyrábíte a vyvíjíte sami. Jak je to s testováním?

Testování probíhá v několika rovinách. Velkým pomocníkem při návrhu jsou výpočetní SW programy, které nám pomáhají technicky optimalizovat výrobek a odhalí slabá místa ještě před výrobou prototypů. Využíváme též 3D tisk pro kontrolu a návrh designu. Prototypy testujeme v laboratoři. Vlastníme několik jednoúčelových testovacích strojů. Z výsledků provádíme další analýzy a eventuální změny. Poslední zpětnou vazbou jsou testovací závodníci. Ve firmě rodinného charakteru, jakou je i DURATEC, není inovativní cyklus tak rychlý. Snažíme se proto na maximum využívat technických zkušeností prověřených dvacetiletou výrobou. 

Sponzorujete vrcholové sportovce. S kým máte partnerství a jaké máte zpětné vazby pro vývoj?

Každým rokem se snažíme sponzorsky podporovat sportovce a to nejen cyklisty, ale třeba i triatlonisty či zrakově postižené, kteří od nás potřebují dvojkolo. Jsme hrdí i na mladé nadějné cyklisty, které máme v místním TJ Sokol, a také na sportovní centrum mládeže Roman Kreuziger Cycling Academy, se kterými spolupracujeme. Avšak nejvýraznější osobností spojenou s naší firmou je jednoznačně Jiří Ježek, paralympijským vítěz a nejúspěšnější paralympijský cyklista historie. Na našich kolech závodil 15 cyklistických sezón.

Před pár lety jste uvedli na světový trh přelomovou novinku nazvanou DURATEC Phantom. V čem tkví unikátnost této technologie?


Unikátnost celé technologie spočívá v tom, že jsme schopni vyrobit karbonový rám jízdního kola bez jediného spoje. Nelepíme, nespojujeme, v jednom kroku vyrobíme rám z uhlíkových vláken jako celek. To je na výrobní technologii to unikátní. Často dostáváme dotazy i z řad odborníků, jak toho dosáhneme. Je to naše výrobní know-how, které stálo mnoho úsilí, mnoho stovek vývojových hodin, zkušeností a nespočet pokusů. Pro výrobu jsme použili nejpevnější vlákna na trhu, čímž dosahujeme i perfektních technických výsledků. Váha rámu je pouhých 760 gramů a vyniká vysokou torzní tuhostí pro přenos síly do zrychlení.

Co o firmě Duratec kromě profesionálů třeba všichni nevědí? Dočtete se ve 2. vydání 2020 Brands&Stories.