DORSIS – dveře se skrytými zárubněmi patří do moderního interiéru

Přímé linie a estetická čistota jsou v interiéru stále žádanější, trend minimalismu se pochopitelně projevuje i v řešení dveřních prostor. Jedním ze zásadních prvků moderní architektury jsou dveře se skrytými zárubněmi, oblíbené pro svou designovou vyspělost a technickou kvalitu, ale i pro cenovou dostupnost.

Samotný styl minimalismu vznikl už ve 40. letech minulého století – na původní chápání prostoru Miese van de Rohe po osmdesáti letech plynule navazují tvůrci moderních komerčních projektů i stavitelé rodinných domů a bytů. Čisté linie, nadčasová elegance a ničím nerušený prostor – to jsou stavební kameny minimalismu dříve i dnes.

Skryté zárubně představují optimální řešení dveřního prostoru – umožňují srovnat dveře do jedné roviny se stěnou a omezit zdobné prvky. Funkční prvky (zámek a panty) jsou ukryty, viditelná zůstává pouze tenká mezera mezi zdí a dveřní plochou. Výsledkem je vrcholně estetické a funkční řešení, které umožní architektům dotáhnout jejich vize k dokonalosti.

„Jsem rád, že Dorsis roste v době, která vyznává minimalismus a industriál. Osobně jsem velký příznivec čisté estetiky minimalismu, moderní interiérové trendy promítáme do vývoje a výroby našich produktů,“ říká David Velímský, jednatel společnosti Dorsis. „Nejvýznamnější novinkou je Dorsis Woody, kombinace skryté zárubně Fortius 52 a rámové zárubně. Toto řešení umožňuje napojit rámovou zárubeň beze spár v jedné rovině se stěnou, spojit tak moderní vzhled dveří s tradicí orámování dveřní plochy. Designově i technicky je tento systém unikátní, proto jsme se rozhodli chránit ho průmyslovým vzorem.“

VARIABILITA JE ZÁKLAD

Dveře a skryté zárubně Durus 45 a Fortius 52 patří mezi pomyslnou špičku nabídky celého segmentu. V čem je koncept DORSIS výjimečný?

  • Konstrukční možnosti – rám zárubně je nadstandardně tuhý a pevný, dveřní křídlo kombinující masivní konstrukci a silné opláštění je výjimečně pevné a stabilní. Průchodová výška proto může být až 3500mm, teda až ke stropu většiny běžných interiérů. Koncept Dorsis je univerzální pro otevírání dovnitř i ven a lze ho instalovat do všech běžných stavebních konstrukcí.
  • Funkční varianty – díky tloušťce dveří 52mm je možná aplikace volitelných doplňků – padacích prahů, skrytých samozavíračů, dveřních zarážek nebo třeba elektrického otevírání. Pro prémiové projekty je důležité, že dveře se skrytými zárubněmi lze instalovat i ve speciálních variantách – bezpečnostní Safety RC2, akustické či protipožární Fortius EI30.
  • Designová variabilita – kvalita konstrukce se chápe jako samozřejmost, z pohledu konečného uživatele je často důležitější možnost volit design dveřního křídla. Povrch lze opatřit nástřikem v libovolném odstínu RAL a NCS nebo je možné připravit křídlo pro tapetování, malbu nebo obklad, dveře tak mohou zcela splynout se zdí.

„Mantrou naší práce je dokonalost finálního produktu, což znamená kvalitu a designovou vyspělost instalovaných dveří u zákazníků, nikoliv jen vystavení dveří na showroomech. Proto se tolik soustředíme na vývoj celého konceptu zárubeň-dveře a úzce spolupracujeme s architekty i zákazníky. A proto se také podílíme na samotné instalaci. Máme tak pod kontrolou celý řetězec aktivit a služeb vedoucích k tomu, že zákazník dostane prvotřídní dlouhodobě kvalitní produkt,“ dodává David Velímský z Dorsisu.

www.dorsis.cz